Un nou muzeu se dechide azi in Bucuresti - o noua perspectiva asupra artei recente

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 14:53
7414 citiri
Un nou muzeu se dechide azi in Bucuresti - o noua perspectiva asupra artei recente
Foto: Facebook/ MARe/Muzeul de Arta Recenta

Muzeul de Arta Recenta (MARe) se deschide pentru public pe 9 octombrie la Bucuresti. Operele expuse reflecta contradictiile si schimbarile din Romania ultimelor decenii.

"Arta actuala joaca un rol redus in societatea romaneasca, pentru ca institutiile existente nu sunt active, se complac in ghetouri auto-suficiente, fie in estetismul spiritualist si culturalist, fie in pseudo-protestul tehnocrat", a explicat Erwin Kessler, istoric de arta si filosof roman, pentru DW.

Muzeul de Arta Recenta (MARe), care se deschide marti (9 octombrie) la Bucuresti, isi propune sa ofere o astfel de platforma, a spus directorul MARe, Erwin Kessler.

El a subliniat ca e vorba de primul muzeu privat infiintat in Romania in ultimii aproape 100 de ani si totodata primul din ultimele decenii care nu e instalat intr-o cladire preexistenta: "Cladirea MARe a fost construita exclusiv pentru muzeul MARe, conceptul arhitectural fiind o reflectare a conceptului curatorial. MARe detine toate echipamentele si dotarile muzeografice pe care le impun muzeele timpului nostru".

Muzeul are cinci niveluri si cuprinde un labirint de coridoare si de incaperi, "pentru a incuraja si a spori gradul de intimitate dintre vizitatori si lucrarile de arta", a anuntat muzeul intr-un comunicat de presa inainte de deschidere.

Muzeul e finantat de Fundatia MARe, infiintata in 2015, iar in curand va fi sustinut si de o serie de parteneri si de sponsori internationali si corporativi.

Memoria locului in care a fost ridicata noua cladire are o legatura stransa cu istoria sumbra a dictaturii comuniste. Cladirea originala, conceputa ca vila privata in 1939 de catre arhitectul Octav Doicescu, a fost resedinta temporara a Anei Pauker, in perioada in care a ocupat functia de ministru de externe.

Mai tarziu, Ceausescu si-a construit resedinta la doar cateva minute distanta. Arhitectii de la Youssef Tohme Architects and Associates (YTAA) au avut sarcina dificila de a salva memoria locului, pastrand inclusiv buncarul din subsol, si de a crea, in acelasi timp, o cladire moderna cu o identitate proprie.

Ce inseamna conceptul de "arta recenta" pentru noul muzeu?

"Cronologic, arta recenta prezentata in colectia permanenta MARe porneste de la mijlocul anilor '60, atunci cand regimul comunist local renunta la dogma realismului socialist in cultura si introduce noul concept al diversitatii stilistice", a explicat Erwin Kessler.

"Din acel moment, arta locala devine una recenta, care ignora traditia si avangarda interbelica autohtona, dar si paradigma sovietica realist-socialista. Tipologic, MARe prezinta in colectia permanenta arta permisa si incurajata de catre regim, sub umbrela diversitatii stilistice, si prin racordarea la fluxurile ideatice si tehnice occidentale.

Combinatia de libertate controlata si de intensificare a cautarilor stilistice (cu accent pe relatia dintre arta si stiinta, arta si societate, arta si consum, arta si pamant, ca in "land art") va marca intreaga productie artistica romaneasca pana la ora actuala".

Primele directii de innoire de dupa renuntarea la canonul internationalist-sovietic al realismului socialist "tin de o aspiratie spre fuziunea artei cu stiinta, cu productia, cu tehnologia, cu inovatia - lucru vizibil in lucrarile neo-constructivistilor si reprezentantilor artei concrete, de la grupul Sigma din Timisoara la Diet Sayler, Pavel Ilie sau Stefan Sevastre.

Tot atunci se produce o intensificare a reflectarii elementelor nationale in arta, de la mitologii arhaice la motive decorative populare. Transformarea lui Ion Tuculescu intr-un erou cultural, inceputa chiar in anul 1965, este paradigmatica - influenta lui a marcat profund opera artistilor timpului, de la Andrei Cadere la Horia Bernea, Doru Bucur sau Gheorghe Berindei", a relatat Erwin Kessler.

"Ulterior, arta cu aspiratii scientiste se stinge treptat, confruntata cu lipsurile tot mai acute de pe parcursul anilor '80. Totodata, apropiata periculos de mult de noul limbaj cultural propagandistic al protocronismului oficial (care sustinea preeminenta culturala a romanilor in varii domenii), noua tendinta simbolic-religioasa in arta romaneasca, neo-ortodoxismul (cu diverse denumiri, de la neo-bizantinism la post-bizantinism) inglobeaza treptat figuri centrale ale artei romanesti, inclusiv pe cele care altadata reprezentau orientarea scientista.

Simptomatic, in 1985 este infiintat grupul Prolog, lider incontestabil al directiei neo-ortodoxiste, sub mentoratul lui Paul Gherasim. Printre fondatorii grupului se numara si Constantin Flondor, anterior pilon al grupului neo-constructivist Sigma."

Erwin Kessler a caracterizat anii '90 ca "ani de deriva ai breslei artistice, care, fara sprijinul statului si regimului comunist (care asista social si profesional artistii in deceniile anterioare), isi cauta noi repere".

Potrivit directorului MARe, cea mai contestatara miscare intre anii 90 si 2000 a fost "grupul neo-dada/neo-pop" Rostopasca. Membrii acestuia "au corodat rapid modelele influente in arta timpului, sarcasmul lor fiind decapant atat pentru spiritualismul deja oficial al artei neo-ortodoxiste, cat si pentru tehnocratia instaurata de arta de orientare sociala, neo-conceptualista".

In jurul anului 2010, "arta, alaturi de intreaga societate romaneasca, traieste socul consumismului, care inlocuieste, treptat, trauma comunismului. Arta lifestyle a anilor din urma este echidistanta intre critica si decorativitate, intre street art si reviste glossy", a explicat Erwin Kessler.

Aceste tendinte si teme contrastante sunt reprezentate in colectia permanenta MARe. Cu toate ca muzeul e dedicat artei romanesti, in fiecare an vor fi invitati trei artisti internationali renumiti.

Din 9 octombrie pana pe 28 ianuarie 2019 va fi prezentata expozitia "MEN" a artistului canadian Jeff Wall, cunoscut pentru fotografiile sale de mari dimensiuni.

Dana Alexandra Scherle

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Muzeul de Arta Recenta, #deschidere Muzeu Arta Recenta , #muzee