Bob Dylan este suspectat ca a plagiat discursul de primire a premiului Nobel

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 20:03
4699 citiri
Bob Dylan este suspectat ca a plagiat discursul de primire a premiului Nobel
Foto: Hepta.ro

Muzicianul Bob Dylan este suspectat ca a plagiat discursul de primire a premiului Nobel pentru literatura, inspirandu-se din SparkNotes, o versiune online a ghidului de studiu CliffsNotes.

Revista Slate a descoperit si prezentat similaritati intre prezentarea cartii "Moby Dick" de pe site-ul SparkNotes si discursul lui Bob Dylan, in care artistul a mentionat trei volume care l-au influentat, informeaza BBC.

Investigatia a fost demarata dupa ce s-a descoperit ca muzicianul a citat un pasaj care nu apare in nicio editie curenta a romanului "Moby Dick", de Herman Melville. Artistul a citat un quaker care, in urma unei furtuni pe mare, ii spune unui alt personaj: "Unii oameni care sunt raniti sunt condusi la Dumnezeu, altii sunt condusi catre amaraciune".

Scriitorul Ben Greenman a observat ca replica nu exista in romanul lui Herman Melville, sugerand ca este posibil ca Bob Dylan sa isi fi amintit gresit sursa citatului.

Totusi, revista Slate a descoperit ca SparkNotes a folosit o expresie similara, descriind quakerul drept "un om ale carui incercari l-au condus catre Dumnezeu, nu spre amaraciune".

Slate a mai semnalat 19 similaritati intre descrierea cartii "Moby Dick" realizata de Bob Dylan si rezumatul de pe SparkNotes, din care artistul ar fi preluat expresii ce nu apar in textul original scris de Herman Melville.

Reprezentantii lui Bob Dylan si ai Comitetului Nobel nu au raspuns inca solicitarilor de a oferi cate un punct de vedere.

Bob Dylan a transmis un discurs inregistrat de primire a premiului Nobel pentru literatura, necesar pentru a primi suma asociata acestei distinctii, 8 milioane de coroane suedeze, cu aproape o saptamana inainte de termenul limita - 10 iunie.

Data la care a fost transmis discursul a generat supozitia ca, asemanator unui adolescent care face parte dintr-o trupa, Bob Dylan si-ar fi improvizat tema pe ultima suta de metri, cu ajutorul unor informatii gasite pe internet.

Bob Dylan a mai fost acuzat ca a copiat lucrari ale altor autori, unul dintre exemple fiind cartea "Confessions of a Yakuza", de Junichi Saga, din care artistul s-ar fi inspirat pentru cateva versuri din albumul sau "Love and Theft" (2001).

Cantaretul american Bob Dylan a castigat, pe 13 octombrie, premiul Nobel pentru Literatura pe 2016 pentru "crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a cantecului american", potrivit motivatiei oficiale a Comitetului Nobel.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Bob Dylan Nobel, #Bob Dylan plagiat discurs Nobel , #Nobel