Ziare.com

Nobelul pentru Chimie a fost acordat pentru determinarea structurii moleculelor vii, in imagini de inalta rezolutie

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 14:44

   

Nobelul pentru Chimie a fost acordat pentru determinarea structurii moleculelor vii, in imagini de inalta rezolutie
Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit, miercuri, cercetatorilor Jacques Dubochet, Joachim Frank si Richard Henderson "pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice" (cryo-EM).

Aceasta tehnologie permite determinarea structurii moleculelor vii in imagini de inalta rezolutie, conform comunicatului de presa al Comitetului Nobel din Stockholm. Crio-microscopia electronica simplifica si imbunatateste imagistica biomoleculelor, conducand biochimia intr-o noua era, se mai arata in comunicat.Activitatea celor trei cercetatori, Jacques Dubochet, de la Universitatea din Lausanne, Elvetia, Joachim Frank, de la Columbia University, New York, SUA si Richard Henderson, de la Laboratorul de Biologie Moleculara de la Cambridge, Marea Britanie, va face posibila, in curand, obtinerea unor imagini de detaliu ale masinariilor interne, complexe ale vietii la rezolutii atomice.

O imagine poate fi cheia spre a intelege un fenomen. Progresul stiintific este deseori bazat pe vizualizarea unor obiecte, mecanisme sau fenomene care sunt invizibile ochiului uman.

Biochimia este o stiinta care a avut mult de suferit din cauza lipsei tehnologiei capabile sa genereze imagini de la nivelul masinariei moleculare a vietii. Crio-microscopia electronica a schimbat acest lucru. Oamenii de stiinta pot, in prezent, sa "inghete" biomolecule in diferite stadii de activitate si sa vizualizeze astfel etape ale unor procese care nu au fost niciodata observate direct, deschizand calea atat pentru o mai buna intelegere a proceselor chimice aflate la baza vietii, dar si pentru dezvoltarea unor noi clase de produse farmaceutice.

Microscopul electronic a fost considerat multa vreme un instrument bun doar pentru a observa materia moarta, pentru ca puternica unda de electroni pe care o produce distruge materialul biologic.

Insa, in 1990, Richard Henderson a folosit cu succes un microscop electronic pentru a genera o imagine tridimensionala (3D) a unei proteine la rezolutie atomica. Aceasta reusita a demonstrat potentialul acestei tehnologii.

Lui Joachim Frank ii revine meritul de a face ca aceasta tehnologie sa aiba aplicabilitate generala. Intre 1975 si 1986 el a dezvoltat o metoda de procesare a imaginii prin care imaginile neclare, bidimensionale (2D), obtinute prin microscopul electronic, erau analizate si combinate pentru a genera imaginea clara a structurilor tridimensionale observate la microscop.

Jacques Dubochet a adaugat apa microscopiei electronice. Apa lichida se evapora in vidul microscopului electronic, ceea ce duce la distrugerea biomoleculelor. La inceputul anilor '80, Dubochet a reusit sa vitrifice apa (proces prin care se modifica structura unei substante prin incalzire la o temperatura inalta, astfel incat sa devina compacta si cu luciu sticlos) - el a racit apoi apa atat de rapid incat aceasta s-a solidificat in forma sa de agregare lichida, rezultand o "sticla" si nu cristale de gheata, in jurul unei mostre biologice, permitandu-le moleculelor vii din mostra sa-si mentina forma naturala chiar si in conditii de vid.

Pornind de la aceste descoperiri, a fost o chestiune de timp pana la perfectionarea si optimizarea microscopiei electronice. Rezolutia atomica dorita a fost atinsa in 2013, iar in prezent cercetatorii pot obtine oricand reproduceri ale structurii tridimensionale a moleculelor vii.

In ultimii ani, literatura de specialitate a abundat in imagini obtinute prin aceasta metoda, de la proteinele care produc rezistenta la antibiotice, pana la suprafata virusului Zika. In prezent, progresul biochimiei este legat de munca acestor trei cercetatori.

Premiul Nobel pentru Chimie este al treilea anuntat anul acesta, dupa cel pentru Medicina si cel pentru Fizica. Joi va fi anuntat Premiul Nobel pentru Literatura, iar vineri Nobelul pentru Pace.

Premiul Nobel pentru economie va fi atribuit saptamana viitoare, pe 9 octombrie.

Fundatia Nobel a anuntat saptamana trecuta ca recompensa financiara pe care o vor primi laureatii de anul acesta va fi mai mare fata de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi insotit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Conform traditiei, premiile Nobel vor fi inmanate ca in fiecare an in timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemoreaza moartea lui Alfred Nobel.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1912 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Din nou,si din nou

Se confirma din nou ca exista DUMNEZEU=CREATOR=Inteligenta Absoluta care a ordonat totul.Distanta intre atomi,(exista o configuratie spatiala, tridimensionala) unghiurile sunt foarte exacte,etc,fac ca fiecare atom legat intr-o structura biochimica,sa aiba o specificatie proprie,caracteristica,dar in acelasi timp se caracterizeaza si prin ordine (secventa) lor in lantul biochimic,fac ca viata sa nu fie ceva aleator,fiind de fapt rezultatul unei Creatii care are la baza Ordinea,Structura.Nu intamplator vorbim si de o Biochimia structurală.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor