Premiul Nobel, castigat de un cercetator nascut in Romania (Video)

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 13:10
24143 citiri
Premiul Nobel, castigat de un cercetator nascut in Romania (Video)

Premiul Nobel pentru Chimie a fost castigat de un cetatean german nascut la Arad, Stefan Hell, impreuna cu Eric Betzig si William Moerner. Hell este si membru de onoare al Academiei Romane.

Cei trei au primit distinctia pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente de super-rezolutie, relateaza The Guardian.

Ceilalti doi premiati cu Nobel sunt americani.

Descoperirea oamenilor de stiinta arata noi metode prin care microscoapele "vad" detalii mai fine decat puteau sa o faca inainte.

Stefan Hell este fizician si unul dintre directorii Institutului pentru Chimie Biofizica Max Planck din Gottingen, Germania.

A studiat la Universitatea din Heidelberg, incepand cu anul 1981, unde a primit titlul de doctor in fizica in anul 1990.

Activitatea sa nu se leaga niciun moment de Romania, el emigrand impreuna cu familia in Germania, in anul 1978, la varsta de 16 ani.

Nobelul pentru Fizica, acordat pentru sursa de lumina a secolului XXI

In perioada 1991-1993, Stefan Hell a lucrat in Laboratorul European de Biologie Moleculara, din Heidelberg, fiind ulterior cercetator la Universitatea din Turku, Finlanda, pana in anul 1996.

In anul 2002, ca urmare a numirii in functia de director al Institutului, a infiintat departamentul de Nanobiofotonica. Are peste 200 de articole publicate si a primit zeci de premii, primind si titlul de membru de onoare al Academiei Romane, in anul 2012.

Nobelul pentru Medicina, acordat pentru GPS-ul creierului

Premiul Nobel pentru Fizica a fost acordat, marti, oamenilor de stiinta japonezi Isamu Akasaki si Hiroshi Amano si americanului Shuji Nakamura, pentru inventarea LED-urilor albastre, ce ajuta la economisirea energiei.

Fizica a fost al doilea domeniu in care s-a acordat premiul Nobel in acest an, dupa Medicina, acordat, luni, oamenilor de stiinta norvegieni May-Britt Moser si Edvard Moser si britanicului John O'Keefe, pentru descoperirea celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier, descris drept un "GPS intern".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Premiu Nobel Chimie Romania, #Stefan Hell Nobel Chimie, #Nobel Chimie cercetator nascut Romania , #Nobel