Surpriza la Nobel: Cine a castigat premiul pentru Pace

Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 12:06
8416 citiri
Surpriza la Nobel: Cine a castigat premiul pentru Pace
Foto: nobelprize.org

Comitetul Nobel a anuntat, vineri, castigatorul Premiului Nobel pentru Pace. Acesta este acordat Cvartetului National pentru Dialog din Tunisia.

Potrivit site-ului evenimentului, premiul a fost acordat "pentru contributia decisiva la construirea unei democratii pluraliste in Tunisia", dupa revolutia din 2011.

Inainte de anuntarea castigatorului, presedintele asociatiei pacifiste suedeze Svenska Freds, Anna Ek, declara pentru agentia de presa TT ca "exista o mare probabilitate ca premiul sa fie acordat cuiva care ajuta refugiatii".

Se pleca de la ipoteza ca actualitatea ar putea juca un rol crucial in stabilirea castigatorului. Prin urmare, se astepta atribuirea premiului unei institutii sau unei persoane care a atenuat suferinta celor ce fug din calea razboaielor si regimurilor autoritare.

Institutul Nobel a anuntat in martie ca exista 273 de candidati in acest an, dintre care 68 sunt organizatii si 205 persoane.

Favoriti erau cancelarul german Angela Merkel, pentru insistenta cu care deschide portile tarii sale solicitantilor de azil, dar si papa Francisc. Existau insa si altii, precum preotul din Eritreea Mussie Zerai sau primarul insulei italiene Lampedusa, Giusi Nicolini, ziarul rus Novaia Gazeta sau Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR). La fel de bine ar fi putut fi si anul medicului Denis Mukwege, care ingrijeste femei violate din Republica Democratica Congo.

Un sondaj recent arata ca aproximativ doua treimi dintre germani considera ca Angela Merkel nu ar trebui sa fie recompensata cu acest premiu.

Premiul Nobel pentru Pace: Doua treimi dintre germani nu vor ca Merkel sa castige

Merkel este citata printre candidatii favoriti la Premiul Nobel pentru Pace datorita rolului sau de mediator in conflictul din Ucraina si pentru ca a deschis larg usile tarii sale in fata refugiatilor, intr-un moment in care Europa se confrunta cu o criza a migratiei fara precedent dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Premiul este acordat persoanelor, institutiilor sau organizatiilor internationale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea pacii intr-o zona de conflict.

Se deschide sezonul premiilor Nobel - 2015 ar putea fi anul celor care au ajutat refugiatii

Cel mai prestigios dintre Premiile Nobel a fost acordat, intre 1901 si 2014, de 95 ori pentru 128 de laureati, dintre care 103 sunt persoane fizice si 22 sunt organizatii.

Premiul nu a fost acordat in timpul celor doua razboaie mondiale intre anii 1914 - 1916 si 1939 - 1943, precum si in anii 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972.

Un numar de 64 de premii au fost acordate pentru cate un singur laureat. De 29 de ori au fost laureati cate doua persoane, iar de 2 ori premiile au fost impartite de cate trei persoane (in 1994 Premiul Nobel pentru pace a fost impartit de Yasser Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin si, in 2011, de catre Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee si Tawakkul Karman).

Trei laureati ai Premiului Nobel pentru pace se aflau in stare de arest la momentul atribuirii.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut este si cea mai tanara. Malala Yousafzai avea doar 17 ani cand a fost numita castigatoare

Sezonul atribuirii premiilor Nobel se va incheia in 12 octombrie, cu premiul pentru Economie.

Fiecare premiu Nobel are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro), care se impart intre laureati, in cazul in care exista mai multi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#castigator Nobel pentru Pace 2015, #Nobel Pace 2015, #premii Nobel 2015 , #Nobel