Uniunea Europeana a castigat premiul Nobel pentru Pace (Video)

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 12:15
8468 citiri
Uniunea Europeana a castigat premiul Nobel pentru Pace (Video)

Uniunea Europeana a primit, vineri, Premiul Nobel pentru Pace 2012.

In cadrul ceremoniei de decernate de la Oslo, presedintele comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, a explicat ca "UE a ajutat la transformarea Europei dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii".

Comitetul norvegian sustine, intr-un comunicat de presa, ca Uniunea si predecesorii sai au contribuit, timp de sase decenii, la progresul pacii si reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa.

In perioada interbelica, Comitetul Nobel a decernat premiul catorva persoane care au incercat sa reconcilieze Germania cu Franta. Din 1945, aceasta reconciliere a devenit realitate, continua textul.

Suferintele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au demonstrat nevoia pentru o noua Europa - daca in decurs de 70 de ani Germania si Franta au purtat trei razboaie, o noua lupta intre cele doua state acum este de neimaginat. Asta arata, potrivit Comitetului, ca prin eforturi bine tintite si prin construirea increderii reciproce, dusmanii pot deveni parteneri apropiati.

In anii '80, Grecia, Spania si Portugalia au intrat in UE, una dintre conditiile aderarii lor fiind democratia. Caderea Zidului Berlinului a facut ca mai multe tari din centrul si estul Europei sa poata adera la UE, deschizand o noua era in istoria europeana. Diviziunea dintre Est si Vest a fost inchisa, democratia intarita si multe conflicte etnice nationale au fost incheiate.

Admiterea Croatiei ca membru anul viitor, deschiderea negocierilor de aderare cu Muntenegru si acordarea de statut de candidat Serbiei intaresc procesul de reconciliere in Balcani, continua documentul.

In ultimul deceniu, posibilitatea aderarii Turciei la UE a condus la avansul democratiei si drepturilor omului in aceasta tara.

UE traverseaza in prezent grave dificultati economice si revolte sociale. Comitetul Nobel doreste sa se concentreze pe ceea ce considera a fi cel mai important rezultat al UE: lupta incununata de succes pentru pace, reconciliere, democratie si drepturile omului.

Rolul stabilizator jucat de UE a ajutat sa transforme Europa dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii. Lucrarea UE reprezinta "fraternitatea intre natiuni" si o forma de "congres al pacii", pe care Alfred Nobel l-a stabilit drept criteriu pentru Premiul pentru Pace in testamentul sau din 1895, se incheie documentul.

Reactiile la aflarea vestii privind decernarea Nobelului pentru Pace UE nu au intarziat sa apara.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a afirmat: "Suntem cu totii mandri ca eforturile UE de pastrare a pacii in Europa sunt rasplatite. Europa a trecut prin doua razboaie civile in secolul XX si am facut pace multumita Uniunii Europene. Asa ca UE este cel mai mare mediator al pacii din istorie".

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat incantata de premiul acordat "in semn de recunoastere a muncii de reconciliere, democratie, promovare a drepturilor omului si extindere a zonei de pace si stabilitate pe continent".

"Sunt mandra sa fac parte din continuarea acestei activitati. Crearea Serviciului European de Actiune Externa ne-a permis sa dezvoltam o abordare comprehensiva pentru a promova mai bine valorile Europei in lume. Voi continua sa muncesc fara ragaz pentru a avansa acest proces", a subliniat aceasta.

"Acest premiu Nobel este pentru toti cetatenii europeni. Noi in parlamentul European suntem foarte emotionati. UE a reunit continentul prin masuri pasnice si a adus alaturi inamici. Acest act de reunificare istorica a fost recunoscut pe drept", a declarat presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a felicitat Uniunea Europeana si a subliniat ca aceasta a jucat un rol vital in "vindecarea ranilor istoriei si promovarea pacii, reconcilierii si cooperarii in Europa".

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Uniunea Europeana premiul Nobel Pace, #Premiu Nobel Pace Uniunea Europeana , #Nobel