Scandal la Opera: Angajatii baletului, suparati pe Ciolos

Joi, 05 Mai 2016, ora 17:31
3786 citiri
Scandal la Opera: Angajatii baletului, suparati pe Ciolos
Foto: Facebook/ Opera Nationala Romana

Angajatii baletului Operei Nationale Bucuresti au luat pozitie fata de coregraful danez Johan Kobborg si au prezentat care sunt problemele cu care se confrunta institutia de la instalarea acestuia.

Intr-un comunicatul remis Ziare.com in care vorbesc despre situatia din ultimele saptamani, angajatii Operei raspund unor propuneri facute de prim-ministrul Dacian Ciolos.

Scandal la Opera Nationala din Bucuresti: Geniu al baletului alungat pe motive birocratice

"Contestam afirmatiile domnului prim-ministru Dacian Ciolos cum ca noi, angajatii Compartimentului Balet al ONB suntem 'retrograzi' si nu suntem deschisi la nou si ii aducem la cunostiinta ca de multi ani pe scena ONB se danseaza spectacole ale unor mari trusturi cum ar fi George Balanchine si Jiři Kylian", se arata in comunicat.

Scandal la Opera: Alina Cojocaru si Johan Kobborg nu mai au voie sa intre in institutie

Angajatii Operei subliniaza ca, "desi este important aspectul salarial", nu acesta a fost scopul protestului fata de coregraful Johan Kobborg, "asa cum s-a afirmat in presa", ci problemele cu care acestia s-au confruntat in perioada in care Kobborg s-a aflat la conducerea baletului.

In comunicat se precizeaza ca, in ultimele saptamani, balerina Alina Cojocaru a dat declaratii "prin care a afectat imaginea baletului ONB, istoria acestuia si patrimoniul artistic".

"Gasim nefondata si jignitoare afirmatia conform careia atmosfera de lucru anterioara venirii domnului Johan Kobborg se desfasura in teroare, aceasta contrazicandu-se chiar cu afirmatiile drei Alina Cojocaru si a dlui Johan Kobborg din perioada in care au dansat ca invitati in institutia noastra, cum ca atmosfera, nivelul artistic si cel profesional erau la standarde inalte", mai subliniaza angajatii Operei.

Scandal la Opera - Balerina Alina Cojocaru: Nu strainii sunt de vina pentru salariile artistilor romani

Acestia prezinta problemele pe care le considera cele mai grave cu care s-a confruntat baletul ONB, "de la instalarea fara concurs public a domnului Johan Kobborg la conducerea efectiva a acestei structuri a institutiei noastre":

  • "Insusirea si utilizarea de dl Kobborg - in contradictie totala cu organigrama institutiei - a functiei de Director Artistic al Compartimentului Balet.
  • Eliminarea din programul stagiunii a mai multor spectacole si creatii (Frumoasa din Padurea Adormita, Anna Karenina, Spargatorul de Nuci, Giselle, Baiadera, Cenusareasa, Femei) semnate de cunoscuti coregrafi romani (Alexa Mezincescu, Ioan Tugearu, Mihai Babuska, Gheorghe Iancu) aflate in repertoriul ONB, pe o perioada nedeterminata.
  • Angajarea balerinilor la discretia totala a dlui Kobborg, in absenta oricarei vizionari de catre o Comisie de Specialitate.
  • Sustinerea si manifestarea constanta a unei atitudini de discriminare a balerinilor in ceea ce priveste salarizarea lor pentru acelasi tip de munca prestata.
  • Discriminarea profesionala intre artisti cu privire la distributii, repetitii, invoiri, acordarea de functii si alte facilitati.
  • Conditionarea folosirii limbii engleze in timpul repetitiilor si producerea unor conflicte ce au dus in timp la plecarea unor importanti maestri de balet romani si a unor prim-solisti de mare valoare ai compartimentului nostru.
  • Exercitarea constanta a unei presiuni psihologice asupra balerinilor, instituind un control al activitatilor acestora pe mediile de socializare prin intimidare.
  • Favorizarea dansatorilor adusi de dl Kobborg, chiar si in detrimentul celorlalti balerini deja existenti in cadrul compartimentului in momentul venirii dansului ca 'director artistic'."

In continuare, angajatii Compartimentului Balet mentioneaza ca este indezirabila intoarcerea lui Kobborg la conducerea acestuia.

"Dorim sa va asiguram ca dl Kobborg nu a revolutionat baletul romanesc, ci doar a continuat drumul inceput de precedesorii sai, spectacole si invitati de talie internationala au fost, sunt si vor fi mereu pe scena ONB, indiferent de conducere. Mentionam ca dl Kobborg a dispus de sume colosale pentru aducerea de titluri noi, bani cu care si cel mai nestiutor manager ar fi putut chema maestri si coregrafi cunoscuti. Consideram de asemenea ca intoarcerea domnului Kobborg la conducerea Compartimentului Balet este indezirabila pentru intreg colectivul de artisti", se mai arata in comunicat.

Scandal la Opera: Artistii intra in greva japoneza. Alina Cojocaru si Johan Kobborg, acuzati de santaj

Nu in ultimul rand, angajatii Operei ataseaza lista celor 50 de semnatari ai comunicatului.

In urma scandalului de la Opera care dureaza de aproape o luna, noul ministru al Culturii, Corina Suteu, a precizat joi ca balerinul si coregraful danez Johan Kobborg va ramane in componenta Operei din Bucuresti.

Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg. Proaspat numit in functia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis sa stearga numele lui Kobborg de pe site-ul institutiei, acolo unde era mentionat ca director al Corpului de balet, motivand ca o asemenea functie nu exista in organigrama.

Circul de la Opera alunga spectatorii. Johan Kobborg: Romania, accepti asta? Europa, accepti asta? (Video)

De atunci, activitatea ONB este in mare parte paralizata, angajatii romani protestand mai ales fata de faptul ca artistii straini castiga mai bine decat ei. Ba chiar la manifestatia balerinilor pentru sustinerea lui Johan Kobborg colegii romani le-au strigat "Afara din tara".

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#angajati balet scandal Opera, #scandal Johan Kobborg Opera, #scandal Opera Romana , #Opera Romana