Scandalul de la Opera: Alina Cojocaru si Johan Kobborg s-au intalnit cu ministrul Culturii - In ce conditii raman la ONB

Vineri, 06 Mai 2016, ora 22:12
4974 citiri
Scandalul de la Opera: Alina Cojocaru si Johan Kobborg s-au intalnit cu ministrul Culturii - In ce conditii raman la ONB
Foto: Facebook/Johan Kobborg

Johan Kobborg va ramane la Opera Nationala Bucuresti numai daca aspectele care au transformat institutia intr-una "de nivel international" vor fi pastrete de noua conducere, a anuntat balerinul dupa intalnirea cu noul ministrul al Culturii, Corina Suteu, la care a participat impreuna cu balerina Alina Cojocaru.

Danezul a transmis si un mesaj de incurajare pentru balerinii de la ONB, alaturi de care spera sa treaca peste "vremurile de nesiguranta".

Vineri seara, balerina Alina Cojocaru a revenit in Romania, pentru a participa, impreuna cu Johan Kobborg, pana la inceputul lunii aprilie coordonator al Corpului de balet al Operei Nationale Bucuresti, la o intalnire cu noul ministru al Culturii, Corina Suteu. Potrivit unei declaratii pentru News.ro, Alina Cojocaru a fost sunata si invitata la aceasta intalnire de la Ministerul Culturii.

Noul ministru al Culturii, despre scandalul de la Opera si banii de la Cannes

"Tocmai ne-am intors de la Ministerul Culturii, unde am fost invitati de Corina Suteu pentru a vorbi despre ONB si viitoarea noastra colaborare cu aceasta. Am fost consecventi cu principiile noastre. Am venit aici acum mai bine de doi ani, pentru a fi parte a trasformarii care sa faca din ONB o institutie de nivel international.

Vom lua in considerare sa ramanem doar daca aceste aspecte vor fi mentinute de noul management. Asteptam urmatoarele intalniri", a anuntat, pe contul de Facebook, Johan Kobborg.

Coregraful danez a avut si un mesaj pentru balerinii de la Opera Bucuresti: "Pentru dansatorii din ONB: ramaneti puternici si amintiti-va iubirea pe care o aveti pentru dans si sper ca pasiunea voastra sa va ajute sa treceti peste aceste vremuri de nesiguranta".

Intr-o luna marcata de tensiuni si proteste, Opera Nationala Bucuresti a pierdut, numai din costurile biletelor pentru reprezentatiile anulate, peste 20.000 de euro, la care se adauga aproximativ 350.000 de euro, reprezentand cheltuielile pentru productia spectacolelor anulate si drepturi de reprezentare, potrivit unei estimari obtinute de agentia de presa News.ro.

Scandalul de la Opera: Se anuleaza inca un spectacol

Astfel, in contextul tensiunilor de la Opera Bucuresti, culminate cu demiterea ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, Opera Nationala Bucuresti a pierdut drepturile de reprezentare pentru doua mari productii internationale, a anulat Gala Internationala a Dansului, programata pentru 28 aprilie, si a oprit trei reprezentatii, in conditiile in care spectatorii erau deja in sala.

Mai mult, unul dintre prim-balerini, Dawid Trzensimiech, care se alaturase Companiei de Balet a Operei Nationale Bucuresti in martie 2014, venind de la Royal Opera House Covent Garden, a demisionat de la ONB in contextul plecarii lui Johan Kobborg si a fost numit imediat solist al baletului Operei Nationale din Varsovia. Inainte de a pleca, Trzensimiech le-a multumit, pe contul de Facebook, lui "Johan Kobborg si echipei" de la Bucuresti, pentru prilejul de a dansa in "Manon", experienta pe care, spune aceasta, o va pretui intreaga cariera.

Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere numita de Vlad Alexandrescu, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet. Tensiunile s-au accentuat, ducand la un vid de putere la ONB, fara conducere, astazi, si la demisia ministrului Culturii, criticat de presedintele Klaus Iohannis pentru felul in care a gestionat criza de la Opera.

Noul ministru al Culturii, Corina Suteu, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca prefera sa nu se grabeasca in cazul situatiei de la Opera Nationala Bucuresti (ONB) si ca Johan Kobborg va ramane in institutia de spectacole.

In opinia ministrului Culturii, "este firesc" ca Johan Kobborg sa ramana in institutie, iar despre numele vehiculate pentru conducerea interimara a Operei, Corina Suteu a afirmat ca regizoarea Beatrice Rancea, angajata Operei din Iasi, este luata in considerare pentru aceasta functie.

Guvernul incearca sa puna capat crizei de la Opera: Pe cine propune la conducerea ONB

Pe de alta parte, tot joi, cincizeci de balerini ai Operei Nationale Bucuresti, dintre cei aproximativ 110, incluzand si divertismentul, au scris un mesaj prin care spuneau ca revenirea coregrafului Johan Kobborg la conducerea Compartimentului Balet al Operei este "indezirabila". In comunicatul redactat de grupul de angajati acestia isi exprima deschiderea de a colabora cu orice personalitate din lumea baletului, "daca acesta va respecta legile tarii, cultura romaneasca si pe noi ca artisti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Alina Cojocaru Johan Kobborg ministerul Culturii, #Cojocaru Johan Kobborg intalnire ministerul Culturii, #conditii Johan Kobborg ramanere ONB, #scandal ONB ministerul Culturii , #Opera Romana