Aberatia zilei: Ministerul Culturii nu da doi bani pe monumentele istorice

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 15:17
7816 citiri
Aberatia zilei: Ministerul Culturii nu da doi bani pe monumentele istorice
Foto: Arhiva (Adevarul)

Doua dintre cele mai vechi si mai importante constructii din tara noastra, din punct de vedere istoric, nu sunt de interes pentru Ministerul Culturii, astfel ca vor ajunge cel mai probabil sa fie vandute la licitatie.

Ministerul Culturii a declinat interesul in exercitarea dreptului de preemtiune al statului in cazul Culei Greceanu de la Maldaresti, judetul Valcea, si Castelului Teleki din Dumbravioara, judetul Mures, relateaza Mediafax.

Castelul Teleki si vila de la Predeal a lui Ceausescu, scoase la licitatie

Cele doua constructii sunt clasate in grupa A din Patrimoniul National, insa acest lucru nu a cantarit decisiv pentru minister, astfel ca monumentele urmeaza sa fie puse in vanzare, fie prin licitatie, fie prin tranzactie privata, de catre Artmark Historical Estate.

Cula Greceanu, aflata in localitatea Maldaresti, din apropierea orasului Horezu, are actuala forma de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, avand astfel aproape doua secole si jumatate. Fiind insa ridicata initial de la inceputul secolului al XVII-lea, din timpul domniei lui Mihai Viteazu, este cea mai veche constructie de acest fel din Romania - o casa fortificata tipica Olteniei, in forma de turn, pe care boierii o ridicau pentru a se apara de otomani.

Statul o putea cumpara cu 400.000 de euro, insa a refuzat dreptul de preemtiune asupra monumentului care de aproape 60 de ani este muzeu.

Castelul Bran, de vanzare: Ministerul Culturii nu stie nimic despre asta

Castelul Teleki, aflat in localitatea Dumbraveni din comuna mureseana Gornesti, dateaza tot de aproape doua secole si jumatate, din anul 1778. Considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Ardeal, se afla la mica distanta de Targu Mures, pe drumul spre Reghin.

Constructia in stil neobaroc a fost oferita statului pentru 450.000 de euro, dar si in acest caz Ministerul Culturii a refuzat.

Ambele cladiri au fost revendicate de familiile fostilor proprietari, insa punerea lor in vanzare nu a interesat ministerul condus de social-democratul Ionut Vulpescu.

Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari

Pentru doua monumente istorice nu exista bani in buget. In schimb, s-ar putea gasi pentru o sculptura propusa de artistul Ivan Jinaru - "Deceneu si Dacii", o constructie de 33 de metri inaltime, inconjurata de mai multe statui si de ample constructii in forma de cerc, ce ar urma sa fie amplasata pe spatiul verde din fata celei mai mari cladiri administrative din lume, Casa Poporului.

Astfel, Palatul Parlamentului ar putea fi strajuit de doua constructii religioase: in fata statuia si monumentul preotului Deceneu, iar in spate maiestuoasa Catedrala a Mantuirii Neamului, ale carei costuri estimate de constructie sunt de peste 200 de ori mai mari decat cele necesare achizitionarii de catre stat a Culei Greceanu si Castelului Teleki.

Kelemen Hunor: Statul negociaza cumpararea "Cumintenia Pamantului" a lui Brancusi

Iohannis vrea un muzeu al comunismului. Reactia bizara a ministrului Culturii

Ministerul Culturii vrea construirea unui Muzeu National al Revolutiei

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Ministerul Culturii Cula Greceanu, #Ministerul Culturii castel Teleki, #aberatia zilei Cula Greceanu, #aberatia zilei castelul Teleki , #patrimoniu