Castelul Bran, de vanzare: Ministerul Culturii nu stie nimic despre asta

Luni, 12 Mai 2014, ora 16:34
3774 citiri
Castelul Bran, de vanzare: Ministerul Culturii nu stie nimic despre asta
Foto: panoramio.ro

Ministerul Culturii nu a primit nicio instiintare privind vanzarea Castelului Bran, institutia afirmand ca va analiza documentatia in cazul unei notificari, in conditiile in care statul roman are drept de preemtiune.

"Nu a fost primita nicio instiintare (privind vanzarea castelului Bran - n.red.). In cazul in care va exista o instiintare, Ministerul Culturii va analiza documentatia", se arata in raspunsul Ministerului Culturii la o solicitare.

Potrivit legii 422/ 2001, "Monumentele istorice aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vandute numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune al statului roman, prin Ministerul Culturii si Cultelor, pentru monumentele istorice clasate in grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor, pentru monumentele istorice clasate in grupa B, ori al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa, caz, potrivit prezentei legi, sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii. (5) Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intentioneaza sa vanda monumente istorice, transmit serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor instiintarea privind intentia de vanzare, insotita de documentatia stabilita prin ordin al ministrului Culturii si Cultelor".

Castelul Bran ar fi fost scos la vanzare

Cotidianul britanic The Telegraph a publicat, duminica, un material potrivit caruia Castelul Bran a fost scos la vanzare de proprietarii sai, Dominic, Maria Magdalena si Elizabeth de Habsburg.

Daily Mail: Castelul Bran e de vanzare - si Guvernul il poate cumpara

Potrivit publicatiei britanice, aceasta nu va fi o tranzactie imobiliara traditionala, clasica, intrucat reprezentantii firmei imobiliare nu au pus semnul "De vanzare" in fata castelului, iar proprietarii acestuia prefera sa actioneze cu discretie si sa analizeze ofertele primite inainte de a alege ei insisi cumparatorul pe care il considera cel mai potrivit.

"Daca cineva ne va face o oferta rezonabila, vom cerceta cine sunt ei, ce ne propun ei si vom analiza cu seriozitate propunerea", a declarat Mark Meyer, de la firma de avocatura Herzfeld and Rubin. Aceasta casa de avocatura cu sediul la New York se va ocupa de vanzarea Castelului Bran, relateaza The Telegraph.

"Arhiducele Dominic si surorile sale tin foarte mult la castel, iar acesta se afla acum intr-o forma mult mai buna decat atunci cand era administrat de guvern", a declarat Mark Meyer.

Castelul Bran, o destinatie de vacanta

"Scopul este de a duce intregul complex la un nou nivel, de a redirectiona drumul si de a face din Bran o destinatie de vacanta, acel fel de loc in care oamenii pot sa stea pentru doua sau trei zile", a adaugat Meyer.

Castelul Bran a adus proprietarilor un profit de peste un milion de euro

Familia Habsburg spera ca proprietatea lor sa atraga investitori care doresc sa transforme incasarile destul de modeste din prezent - care au la baza mitul vampirului Dracula - intr-un flux constant de venituri turistice.

Potrivit The Telegraph, arhiducele Dominic a oferit Guvernului Romaniei posibilitatea de a cumpara Castelul Bran cu 80 milioane de dolari.

Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula - faima ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

Strainii au reprezentat 68% din numarul total al vizitatorilor Castelului Bran, in timp ce vizitatorii romani au reprezentat 32%.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Castel Bran vanzare, #Castel Bran vanzare Ministerul Culturii, #Castel Bran Ministerul Culturii , #patrimoniu