Un tren regal intr-o gara ca vai de ea

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 20:09
6930 citiri
Un tren regal intr-o gara ca vai de ea

Daca nu aflam in ceasul al doisprezecelea ca traditia impune transportarea cu trenul a sicriului Majestatii Sale defuncte, regele, gara din Curtea de Arges, prima capitala a Tarii Romanesti si localitate cu rezonante istorice pentru noi toti, ar fi ramas tot o ruina.

De altfel, ruina ramane si asa, caci in scurtul rastimp disponibil pentru pregatiri, nu se poate face o restaurare asa cum s-ar fi cuvenit. Fara vreun proiect de restaurare, se intentioneaza nu numai o cosmetizare, dar chiar o mascare a partilor deteriorate ale constructiei.

Asta "ca sa facem fata situatiei", bineinteles. Dar dupa ce facem fata, ce se va intampla in continuare? Pun pariu ca nimic.

Lipsa de respect pentru valorile arhitecturale si de patrimoniu in tara noastra este notorie. Un interviu publicat in presa acestor zile sustine ca numai terenurile din jurul garii au fost inchiriate unor angrosisti si, cu banii incasati pe ele, se puteau cladi doua gari noi.

Haida-de! Cine are interesul sa construiasca?

Se face mult caz in aceste zile de starea deplorabila a garii din Curtea de Arges, indeosebi pentru faptul ca este obiect de patrimoniu.

Ei, si? Cate obiecte de patrimoniu din tara asta nu zac intr-o stare chiar mai deplorabila? Cate nu stau sa se prabuseasca, chiar in apropierea Capitalei, nu zac napadite de balarii, in totala nepasare a celor pe care, din patru in patru ani, ii alegem ca sa aiba grija de bunurile tarii, nu de propriile lor vile, masini, piscine si conturi in banci?

Nu ma rabda inima sa nu pomenesc, spre exemplu, de cazinoul din Constanta, o perla a Europei la acea data, o curiozitate unica astazi, un monument care ar trebui sa fie mandria orasului, primarit pana deunazi de o cunoscuta personalitate PSD, care - sa vezi coincidenta - isi facea concediile numai in Brazilia.

Ce a ajuns astazi obiectul de patrimoniu nu pot sa explic, decat citand din enciclopedia virtuala Wikipedia: "In prezent, Cazinoul din Constanta este in paragina; pentru a evita accidentele si jaful, accesul in interior este interzis".

Nu ma rabda inima sa las neamintit nici Castelul Callimachi-Vacarescu din Manesti, Prahova. Aici, in satul Manesti, zace in ruina, rusine si dizgratie un castel absolut senzational: castelul Callimachi - Vacarescu, construit intre 1882 si 1892 la initiativa lui Theodor C. Vacarescu fost maresal al curtii lui Carol I.

Vacarescu s-a ocupat de supravegherea lucrarilor de constructie la Castelul Peles, care i-a servit ca model de inspiratie pentru castelul din Manesti.

Poate si mai jalnic este cazul Palatului Marghiloman, din Hagiesti, Ialomita: acoperis, ferestre, usi, pardosele si chiar o parte din caramizile zidurilor, totul a disparut. N-au ramas decat peretii goi si resturi de structura, napadite de buruieni.

In secolul al XIX-lea era un conac stralucitor, in care familia Marghiloman dadea baluri.

Palatul Cantacuzino, Floresti, Prahova. Construit acum "numai" un secol, din initiativa boierului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit "Nababul", constructia este inspirata de Micul Trianon din gradina Palatului Versailles. Astazi a ramas din el o ruina, pentru restaurarea careia s-au intocmit proiecte. Doar atata.

Unele dintre aceste monumente de arhitectura sunt in proprietate privata si fireste in refacerea lor ar trebui sa fie interesati proprietarii. Dar cum sa fie ei interesati intr-un stat unde lipseste orice predictibilitate si unde fiecare guvern nou isi face legile lui, le voteaza repede si le publica rapid in Monitorul Oficial, ca sa nu apuce alt guvern sa vina si sa le modifice?

Ca sa inchei, m-as intoarce la gara din Curtea de Arges, despre care, chiar zilele acestea, un istoric marturisea presei o opinie bizara:

"Gara a fost nu un simplu loc de oprire a trenului. Era un loc de sarbatorit. Erau celebrele baluri ale protipendadei, pentru ca vedeti, era o epoca in care Romania avea elite".

O spun cu tristete, gandesc la fel. Cine sunt elitele Romaniei de azi? Dragnea? Tariceanu? Olguta? Firea, Codrin? Petre Daea? Liviu Pop? Marian Vanghele? Sa fim seriosi!

Mi-e teama ca elitele s-au dus in Eternitate si altele n-au mai venit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#gara Curtea de Arges, #Regele Mihai I cortegiul funerar , #patrimoniu