A pus mana pe chilipirul deceniului

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 07:08
3039 citiri
A pus mana pe chilipirul deceniului
Foto: Infoniac

O americanca rezidenta in Virgina, care a dorit, din motive intemeiate sa ramana sub protectia anonimatului, a dat de un chilipir pe care rareori il intalnesti in viata.

Femeia era o obisnuita a targului de vechituri din oras - asa numitul talcioc de la noi - si, intr-una din peregrinarile sale prin targ, a cumparat trei obiecte bizare: o papusa din carpe, o vaca din masa plastica si o rama aurie, frumoasa dar veche, in interiorul careia se afla o panza "manjita cu vopsea veche" - noteaza Infoniac.

Intreaga achizite a costat-o 57 de dolari. Intentiona sa dea papusa unei nepoate, vaca din material plastic baiatului unei vecine, iar rama s-o pastreze pentru ea, ca sa incadreze acolo propria fotografie de la nunta, dupa ce va arunca panza manjita.

Intre timp, vecina care primise vaca din plastic s-a oferit sa-i spele rama, cu care ocazie a spalat si panza. Cu uimire, a constatat ca ceea ce parea manjit era de fapt pictat. Peisajul aparea bizar, dar sugera multa verdeata pe marginea unui rau.

Asa stand lucrurile, vecina a sfatuit-o pe batrana sa mearga cu ea la o casa de licitatie, unde asemenea panze sunt evaluate si adesea chiar expuse pentru a fi vandute. Poate ia cativa gologani pe ea.

Femeia s-a dus si a aflat cu uimire ca panza manjita cu vopsea veche este un tablou pictat de impresionistul francez Auguste Renoir, in anul 1879, intitulat "peisaj pe malul Senei".

Pictorul a creat mai multe panze cu acest titlu. Toate figureaza in mari colectii, iar despre cea in cauza, expertii au apreciat ca a fost adusa in Statele Unite la inceputul secolului trecut, probabil inainte de Primul Razboi Mondial. N-au putut stabili nici cine a adus-o, nici de unde a obtinut-o.

Expertiza a evaluat tabloul la 100.000 de dolari, ceea ce a determinat batrana femeie sa-l si depuna la casa de licitatii, intrucat pe ea o interesau banii, nu tabloul. Exista destui altii, pe care ii intereseaza tabloul si nu banii.

Intoarsa acasa, a luat papusa de la nepoata si vaca din plastic de la vecina si a alergat rapid cu ele la casa de licitatii. Dar, pe aceste obiecte, desi si ele erau foarte vechi, nu i s-a oferit nici un cent.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#tablou Renoir targ vechituri, #Renoir descoperit SUA , #pictori