Adrian Ghenie, pe primul loc in topul celor mai tranzactionati artisti din lume in 2014

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 18:36
2949 citiri
Adrian Ghenie, pe primul loc in topul celor mai tranzactionati artisti din lume in 2014
Foto: Monitorul de Cluj

Pictorul Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale romanesti, se afla pe primul loc intr-un top al celor mai tranzactionati si apreciati artisti din lume in 2014.

Astfel, potrivit unui comunicat de presa, pentru prima data un artist roman se claseaza pe primul loc intr-un astfel de top. Adrian Ghenie a reusit sa atinga aceasta performanta prin punerea in vanzare de catre colectionari si galerii a 10 lucrari ce poarta semnatura sa, conform topului realizat de site-ul artnet.com.

In luna iunie, casa de licitatii Sotheby's a vandut lucrarea lui Ghenie "The Fake Rotko" (foto) cu suma de 1,778 milioane de euro. Lucrarea a fost pusa in vanzare de un colectionar american si adjudecata de un investitor asiatic. In luna octombrie, Christie's si Sotheby's au pus in vanzare sase lucrari, acoperind astfel toata perioada de creatie a artistului roman.

De data aceasta vedetele celor doua seri au fost "Blue Rain", la licitatia de la Christie's, adjudecata pentru suma de 650.000 de euro, iar la Sotheby's "Duchamp's Funeral" a reconfirmat valoarea artistului roman, adjudecandu-se pentru suma de 1.285.300 de euro.

De asemenea, potrivit sursei citate, instalatia denumita "Communism Never Happened", de Serban Savu si Ciprian Muresan, colegi de scoala si de generatie cu Adrian Ghenie, va fi prezentata la targul de arta contemporana Art Basel Miami, de una dintre cele mai mari galerii din lume, David Nollan Gallery.

"In ultimii ani, marile galerii internationale au un ochi atintit asupra artistilor romani. Faptul ca Muresan, Savu si Ghenie se afla in top 10 al unor clasamente atat de importante nu este o intamplare. MoMA - NY, MoCA - LA, Pompidou - Paris, Tate - Londra sunt doar cateva din muzeele ce ii expun de ani buni. Din Asia si pana in America, marii colectionari detin lucrari ale celor trei artisti si nu numai. Alte nume aflate in colectiile lor sunt: Geta Bratescu, Ion Grigorescu, Razvan Boar, Teodora Axente, Victor Man, Mircea Suciu etc. Succesul artistilor romani tranzactionati international va schimba dinamica pietei interne a artei contemporane", a declarat Roxana Valcu, Owner Art Advisers, firma de consultanta in arta.

Cei trei artisti sunt reprezentati de Galeriile Plan B (Cluj si Berlin) si Nicodim Gallery (Los Angeles si Bucuresti).

Nascut la Cluj, consacrat la Berlin

Nascut in 1977, in Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte si Design din Cluj si s-a tot impartit intre acest oras si Berlin pana in 2013, cand a ales in cele din urma capitala germana.

Artistul roman Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piata internationala de arta in ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale romanesti. Tabloul sau "Regele" a fost vandut la o licitatie din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodata tabloul "Dr. Mengele 2" a fost vandut pentru 140.747 de euro la Licitatia de arta contemporana organizata in februarie, la Londra, de Sotheby's, dupa cum informa la momentul respectiv casa de licitatii Artmark.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbarciu, si a fondat in 2005, impreuna cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsa ulterior si in Berlin. Plan B a organizat pavilionul romanesc la Bienala de la Venetia din 2007, iar in 2008 a deschis un spatiu expozitional permanent la Berlin, o premiera pentru o galerie romaneasca in strainatate.

Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel international, lucrarile sale aflandu-se in colectiile unor importante galerii si muzee din lume, intre care si Centrul "Georges Pompidou". Printre fanii artistului s-ar numara, conform sursei citate, si magnatul francez Francois Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, intre care Alexander McQueen, Balenciaga si Gucci.

In luna iunie, The Independent, una dintre cele mai prestigioase publicatii britanice, l-a elogiat pe artistul roman Adrian Ghenie, considerat un reprezentant al noului val al artei vizuale romanesti.

Potrivit The Independent, picturile lui Adrian Ghenie sunt expresive in modul de realizare. Acesta alege sa nu utilizeze instrumente traditionale, optand in realizarea lucrarilor sale pentru un cutit de paleta si pentru stencil. Nu se vede pe nicaieri in studioul sau vreo pensula.

"Nu poti picta asta (lucrarile lui, n.red.) cu o pensula. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte putine lucruri sunt de fapt pictate", spunea pentru The Independent Adrian Ghenie.

Potrivit The Independent, picturile lui au un aspect ingrijit, insa, cand te apropii de ele, poti observa elementele neasteptate si spontaneitatea pe care le implica acestea. "Ceva este aplicat pe o suprafata, care poate distruge respectiva suprafata, insa, daca nu o distruge, se poate transforma totul in ceva bun. Jumate-jumate. Este un moment ca o ruleta ruseasca", afirma artistul roman.

Pe de alta parte, cotidianul britanic remarca ca, pentru Ghenie, nimic nu este garantat. Modul in care acesta a fost crescut l-a pregatit pentru ce este mai rau. "Am crescut cu mentalitatea ca regula este sa pierzi si castigul este strania exceptie", spunea Adrian Ghenie.

Publicatia britanica The Independent l-a portretizat pe Adrian Ghenie in contextul in care o expozitie a acestuia, intitulata "Golems", a fost vernisata pe 12 iunie la galeria Pace din Londra, unde a putut fi vizitata pana pe 26 iulie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Adrian Ghenie pictor record vanzari, #Adrian Ghenie top pictori , #pictori