Cel mai scump tablou din lume: Un miliardar rus a vandut un da Vinci cu 450 de milioane de dolari

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 08:38
14312 citiri
Cel mai scump tablou din lume: Un miliardar rus a vandut un da Vinci cu 450 de milioane de dolari
Foto: Christie\'s

Un tablou al pictorului italian Leonardo da Vinci a fost adjudecat cu suma de 450,3 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's la New York, pulverizand precedentul record de pret pentru cea mai scumpa opera de arta din lume.

La finalul unei licitatii care a durat 19 minute, "Salvator Mundi" (foto), ultimul tablou al maestrului renascentist aflat inca intr-o colectie privata, a depasit cu mult precedentul record mondial de pret, detinut de tabloul "Les Femmes d'Alger (version 0) ", de Pablo Picasso, ce a fost vandut cu 179,4 milioane de dolari la o licitatie organizata in 2015.

Intr-o conferinta de presa organizata dupa licitatia de miercuri seara, reprezentantii casei Christie's au refuzat sa ofere informatii despre identitatea cumparatorului si despre ceilalti participanti la licitatie, limitandu-se sa precizeze doar faptul ca acestia proveneau din lumea intreaga.

Casa organizatoare estimase la 100 de milioane de dolari valoarea acestei panze cu dimensiunile de 65 centimetri x 45 centimetri, ce a fost vanduta cu doar 45 de lire sterline in 1958, cu mult timp inainte ca ea sa fie autentificata si atribuita lui Leonardo da Vinci, in 2005.

Desi este imposibil de stabilit cu certitudine, se pare ca "Salvator Mundi" a devenit cel mai scump tablou din istoria tuturor vanzarilor de arta, inclusiv in cadrul tranzactiilor private.

Doua tablouri, unul pictat de Willem de Kooning si altul de Paul Gauguin, vandute in cadrul unor licitatii private in 2015 cu 300 de milioane de dolari fiecare, potrivit mai multor companii media americane, erau considerate pana acum cele mai scumpe opere de arta din lume.

"Este un moment mare pentru Christie's si, cred eu, un moment mare pentru piata operelor de arta", a declarat la finalul licitatiei directorul general al casei organizatoare, Guillaume Cerutti.

Pictura lui Leonardo da Vinci se afla pana miercuri in proprietatea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat care este presedintele clubului de fotbal AS Monaco.

Magnatul rus l-a cumparat cu 127,5 milioane de dolari de la un comerciant de arta elvetian, Yves Bouvier, care il achizitionase la randul lui cu putin timp inainte cu suma de 80 de milioane de dolari.

De atunci, Dmitri Rybolovlev si Yves Bouvier sunt prinsi intr-o veritabila batalie judiciara, miliardarul rus acuzandu-l pe comerciantul de arta ca si-a acordat marje exorbitante pentru tablourile pe care le cumpara in numele lui.

Miercuri, intr-o sala arhiplina, licitatia pentru "Salvator Mundi" a inceput de la pretul de 70 de milioane de dolari, insa a trecut apoi prin 53 de oferte succesive si a ajuns la 400 de milioane de dolari. Pretul final de vanzare, ce include taxe si comisioane, a fost de 450,3 milioane de dolari.

La jumatatea licitatiei, asa cum se intampla adeseori, aceasta a devenit un duel intre doi cumparatori anonimi, care isi plasau ofertele prin telefon, prin intermediul angajatilor casei Christie's.

Lovitura finala de ciocan, care a stabilit pretul final, a declansat un val de aplauze si de exclamatii in randul persoanelor prezente in sala.

Dupa autentificarea sa in 2005, cativa specialisti au emis anumite rezerve in legatura cu rolul efectiv avut de Leonardo da Vinci in conceperea acestui tablou.

Operele de arta create inainte de secolul al XIX-lea sunt rareori scoase la licitatie, intrucat cele mai multe dintre ele se afla deja in muzee, fapt care a lasat sa planeze o anumita incertitudine asupra pretului ce ar fi putut sa fie atins de tabloul maestrului renascentist.

Insa cativa colectionari bogati au spulberat aceste dubii in doar cateva minute.

Ei au confirmat astfel ca, dupa pretul senzational de 110,5 milioane de dolari ce a fost platit in luna mai pentru un tablou de Basquiat, piata operelor de arta revine la nivelul sau maxim din 2015, un moment ce a fost considerat de experti drept o perioada de "supraincalzire" a acestui sector de activitate.

De la inceputul licitatiilor de toamna, luni, recorduri de pret au fost deja stabilite pentru opere semnate de Fernand Leger (70 milioane de dolari), Marc Chagall (28,5 milioane de dolari) si Rene Magritte (20,5 milioane de dolari).

Luni, tabloul "Laboureur dans le champ", de Vincent Van Gogh, a fost adjudecat cu 81,3 milioane de dolari, la mica distanta de recordul absolut de pret pentru un tablou al pictorului olandez, stabilit in 1990 de "Portrait du Dr. Gachet", ce a fost vandut cu 82,5 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's la New York.

In epoca, acel portret pe panza a fost considerat cel mai scump tablou din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tablou da Vinci pret record , #pictori