"Ciobanasul" lui Grigorescu, la prima licitatie internationala de arta

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 19:27
12283 citiri
"Ciobanasul" lui Grigorescu, la prima licitatie internationala de arta
Foto: comunicat

"Ciobanas cu turma de oi", tablou semnat de renumitul pictor Nicolae Grigorescu, participa la prima licitatie internationala de arta, si anume la editia de anul acesta a Licitatiei de Vara Romania - Moldova, organizata de Artmark.

Licitatia va avea loc pe data de 12 iunie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucuresti si, simultan, in Republica Moldova, la Palatul Republicii (Parlamentului) din Chisinau, se arata intr-un comunicat remis, vineri, Ziare.com.

Pregatit de licitatie? Operele lui Petrascu, Pallady si Bancila te asteapta

"La prima licitatie internationala, in sistem duplex Bucuresti - Chisinau, sunt scoase la vanzare lucrari de patrimoniu realizate de artisti consacrati precum Grigorescu, Tonitza, Pallady sau Grigorasenco, Ianchelevici si multi altii.

Opera vedeta a acestei licitatii este pictura 'Ciobanas cu turma de oi', semnata de Nicolae Grigorescu (ulei pe panza, 65 x 43 cm), organizatorii asteptandu-se sa fie vandut cu 150.000 - 250.000 de euro.

Tabloul ilustreaza una dintre imaginile cele mai cunoscute din arta romaneasca, ciobanasul lui Grigorescu, motiv caracteristic pentru satul romanesc traditional, de la inceputul secolului XX. Personaj indragit de artist, ciobanasul apare deseori in picturile maestrului, insotit de caine si de turma de oi, cu bata pe umar sau sprijinindu-se in ea, in mijlocul unui peisaj deluros", potrivit documentului citat.

Capodopera grigoresciana deschide seria celor aproximativ 30 de picturi cu proveniente ilustre, grupate in cea mai valoroasa sectiune a licitatiei, Tezaur. "Ciobanas cu turma de oi" provine din colectia Scarlat C. Arion (1868 - 1937), deputat si senator in Parlamentul de dinainte de razboi.

Pictura s-a pastrat timp de un secol in familia demnitarului, ajungand, mai tarziu, intr-o importanta colectie privata bucuresteana.

Nicolae Tonitza semneaza o alta vedeta a licitatiei, "Nud vazut din spate" (ulei pe carton, 70 x 60,5 cm). Realizata intre anii 1929 - 1932, pictura este inca o bijuterie a creatiei maestrului, care iese pe piata de arta, de aceasta data din importanta colectie bucuresteana Horia Zaharia.

Pretul estimativ este cuprins intre 100.000 - 200.000 de euro. Tema nudului reprezinta, alaturi de portretele de copii, unul dintre capitolele cele mai apreciate ale operei lui Tonitza, care i-a adus, de altfel, si recordul de vanzare pe piata romaneasca: "In iatac" a fost adjudecata, la Licitatia de Iarna 2011, cu 290.000 de euro. Pretul nu a fost depasit, deocamdata, de alte opere adjudecate in licitatiile publice din Romania.

In cadrul Licitatiei de Vara mai sunt oferite inca sapte opere semnate de Nicolae Tonitza: picturi, desene si lucrari in alte tehnici de culoare, unele cu preturi de pornire sub 300 de euro. Alaturi de acestea se afla opere ale marilor maestri romani si basarabeni, dintre care nu lipsesc cei mai cautati si bine cotati artisti din piata.

"Fetita cu pisica", de Petrascu, vandut cu 80.000 de lei

Printre operele de arta basarabeana prezente in Licitatia Internationala Artmark se numara "Scena de lupta la Lipnic", de Leonid Grigorasenco (49 x 68,5 cm, est. 2.000 - 4.000 de euro), renumit pentru compozitiile sale cu subiecte istorice. Acuarela ilustreaza un episod al luptei din 1470 conduse de Stefan cel Mare si Sfant impotriva Hoardei de Aur, in apropierea Nistrului, dupa relatarile cronicarului Grigore Ureche.

Expozitia lucrarilor scoase la vanzare mai poate fi vizitata si in acest weekend, inclusiv duminica, 10 iunie, intre orele 10.00 - 19.00, la sediul Artmark din Palatul Cesianu - Racovita.

A.T.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ciobanas Nicolae Grigorescu licitatie, #Ciobanas cu turma de oi, #Nicolae Grigorescu picturi, #Nicolae Grigorescu tablouri , #pictori