Leonardo da Vinci a copiat "Omul Vitruvian" de la un prieten?

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 23:37
14181 citiri
Leonardo da Vinci a copiat "Omul Vitruvian" de la un prieten?
Foto: codulluioreste

Un arhitect italian, care a studiat un vechi manuscris descoperit in tara sa, considera ca faimosul "Om Vitruvian" al marelui Leonardo da Vinci nu este opera sa originala, fiind de fapt copia unui desen realizat de catre Giacomo Andrea, un arhitect renascentist si prieten al artistului.

Desenul lui Leonardo da Vinci, ce infatiseaza un barbat inscris perfect intr-un cerc si intr-un patrat, cunoscut sub numele de "Omul Vitruvian", ilustreaza ceea ce el credea a fi o legatura divina intre forma umana si Univers, potrivit Yahoo News.

Desenul este admirat pentru frumusetea sa si pentru puterea sa simbolica, este una dintre imaginile cele mai renumite din lume.

Cu toate acestea, noi cercetari sugereaza ca lucrarea, care dateaza din anul 1490, poate fi o copie a unui desen anterior, realizat de catre un prieten al lui Leonardo.

O alta ilustrare a unui om divin, asemanatoare cu a lui Leonardo, a fost descoperita intr-un manuscris din Italia. Ambele desene sunt reprezentari ale unui text scris de catre Vitruvius, un arhitect antic roman, cu 1.500 de ani mai devreme.

In el, Vitruvius descrie corpul unui barbat perfect, inscris in interiorul unui cerc (simbolul divin) si in interiorul unui patrat (simbolul pamantesc). A fost o interpretare geometrica a unei credinte stravechi cum ca omul reprezinta un "microcosmos".

Leonardo si alti invatati au reinviat acesta notiune in timpul Renasterii italiene. Dupa decenii de studiu, Claudio Sgarbi, un arhitect italian, care a descoperit o ilustratie mai putin cunoscuta a Omului Vitruvian in 1986, considera ca aceasta a fost opera lui Giacomo Andrea, un arhitect renascentist si prieten apropiat al lui Leonardo.

Sgarbi crede ca Giacomo Andrea a desenat primul Omul Vitruvian. Argumentele cheie sunt urmatoarele: In scrierile lui Leonardo, el mentioneaza "Vitruviu al lui Giacomo Andrea", o trimitere directa la manuscrisul ilustrat.

Expertii cred ca Leonardo l-ar fi chestionat pe Giacomo Andrea despre Vitruviu, atunci cand s-au intalnit. Desi ambele desene pun in practica cuvintele lui Vitruvius, cel realizat de catre Leonardo este executat perfect, in timp ce al lui Giacomo Andrea este plin de greseli si revizuiri.

"Mi se pare ca argumentul lui Sgarbi este interesant. Dar as opta pentru ideea ca Giacomo Andrea si Leonardo au lucrat impreuna, mai degraba decat teoria ca Leonardo s-ar fi bazat pe desenul lui Andrea", a spus Indra McEwen, istoric in arhitectura de la Universitatea Concordia.

"Al cui a fost desenul "original" este o non-intrebare, in ceea ce ma priveste. Mai mult de atat, este o preocupare a epocii noastre, nu cred ca ar fi fost o problema in vremea lui Leonardo", a declarat McEwen.

In plus, indiferent de cronologia lor, munca lui Leonardo reflecta o imbunatatire a desenului lui Giacomo Andrea. "Desenul lui Leonardo este de departe superior, cu o intelegere mult mai profunda a anatomiei", a spus McEwen.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Omul Vitruvian Leonardo da Vinci, #Omul Vitruvian copiat, #omul vitruvian original, #plagiat Leonardo da Vinci , #pictori