Povestea pictorului roman care a demonstrat ca Gioconda este Da Vinci

Luni, 20 August 2012, ora 09:40
7009 citiri
Povestea pictorului roman care a demonstrat ca Gioconda este Da Vinci

Au mai spus si altii ca Gioconda a fost barbat sau ca ascunde chiar autoportretul lui Leonardo Da Vinci, insa nimeni nu a demonstrat pana acum.

Stefan Stoenica, pictor roman stabilit in Spania, a reusit insa sa arate, in urma cu sase ani, ca celebra Giconda este, de fapt, un autoportret al lui Leonardo Da Vinci.

Stefan Stoenica isi castiga painea pictand pentru cei bogati. Un spaniol i-a cerut sa o picteze pe Giconda si i-a adus un afis cu reproducerea tabloului, scrie Jurnalul National.

"Cand mi-a intins spaniolul posterul cu Gioconda pe masa, i-am zis: vino incoace sa-l vezi pe Leonardo tanar! Spaniolul a ramas blocat. Era mai socat decat mine. A fost un moment de gratie. I-am mai aratat inca o data: am rulat un pic posterul, in asa fel incat sa se vada doar capul si m-am dat doi pasi inapoi, in stanga. Pe masura ce te dai inapoi, chipul Giocondei se transforma din femeie, in barbat.

Ai o Gioconda mai uratica si apoi, dintr-o data, devine chipul lui Leonardo, tanar. Nu e loc de dubiu, trasaturile se vad foarte, foarte clar. Daca privesti posterul rulat din dreapta, iti apare la fel, o femeie cu trasaturi masculine, apoi devine jumate femeie, jumate barbat.

Probabil ca de aceea a fost Gioconda atat de disputata in intreaga lume, fiindca subconstientul inregistreaza ca ascunde ceva, ca e ceva in neregula cu ea", povesteste pictorul, in varsta de 57 de ani.

A fost mare tam-tam in cercurile de cultura din Madrid, dupa descoperirea sa. Pictori, critici, regizori, istorici si pasionati au verificat si ei cu posterul indoit, sa vada daca intr-adevar asa e. Si s-au convins pe rand, muti de uimire, ca da, din unghiul acela, Giconda parca ar fi insusi Leonardo.

Cand s-a intors in tara, nimeni n-avea habar ca slatineanul dezlegase sau macar incercase sa dezlege ceva din misterul Giocondei. Descoperirea facuta in Spania nu l-a scos din saracie, nu i-a adus faima. Si astazi locuieste intr-o garsoniera si isi dramuieste fiecare banut, dar se mandreste ca a inteles un lucru mare: "Daca Leonardo a vrut sa faca o gluma buna cu umanitatea?"

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#pictor roman Gioconda barbat, #Stefan Stoenica pictor, #Gioconda Leonardo da Vinci , #pictori