Presa straina il lauda pe Adrian Ghenie: Expozitia romanului, printre cele mai bune de la Bienala din Venetia

Luni, 11 Mai 2015, ora 16:10
11399 citiri
Presa straina il lauda pe Adrian Ghenie: Expozitia romanului, printre cele mai bune de la Bienala din Venetia
Foto: Facebook/Adrian Ghenie

Expozitia "Darwin's Room", realizata de pictorul Adrian Ghenie, a fost inclusa de presa internationala de profil in topul celor mai bune din cadrul Bienalei de la Venetia 2015.

Cu doua zile inainte de deschiderea oficiala a Bienalei de Arta de la Venetia, Pavilionul Romaniei din Giardini a fost vernisat pentru presa si publicul specializat, in prezenta artistului Adrian Ghenie si a curatorului Mihai Pop.

Cateva sute de pasionati de arta au umplut Pavilionul Romaniei la vernisajul "Darwin's Room", acestia felicitand artistul si initiatorii proiectului pentru recuperarea mediului clasic al picturii intr-o bienala dominata de new media.

La vernisaj au participat oficiali ai Ministerului Culturii (MC) si ai Institutului Cultural Roman (ICR), comisarul expozitiei, Monica Morariu, vicecomisarul Alexandru Damian, directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, Rudolf Dinu, si Bogdan Stanoevici, secretar de stat in Ministerul Culturii.

Criticul de arta Scott Reyburn de la The New York Times a dedicat Pavilionului Romaniei o buna parte a articolului sau despre Bienala de la Venetia, incheind cu o discutie cu Adrian Ghenie despre presiunile pietei de arta actuale si despre picturile sale cele mai recente, "cufundate in istorie europeana, imbinand abstractul cu figurativul, rationalul cu irationalul".

Revista britanica de arta Apollo il caracterizeaza pe Ghenie drept salvatorul picturii la aceasta editie a bienalei: "Pictura pare a fi o specie pe cale de disparitie in Giardini, anul acesta. E adecvat, astfel, faptul ca Adrian Ghenie, unul dintre foarte putinii pictori expusi in pavilioanele nationale, l-a propus pe Darwin ca figura centrala a expozitiei sale din Pavilionul Romaniei. (...) Punctul principal de interes al acestei expozitii va fi ce spun panzele lui Ghenie despre capacitatea picturii insasi de a supravietui si de a se adapta. (...) Pictura gesturala la cel mai inalt nivel".

The Art Newspaper, Financial Times si Artsy recomanda, de asemenea, "Darwin's Room" in topul expozitiilor care nu trebuie ratate la aceasta bienala.

"Camera lui Darwin" este o metafora a istoriei recente, a tensiunii dintre lumea veche, plina de misticism si mistificare, si lumea noua, a progresului deseori golit de sens, definita de memorie si dorinta, framantari si spectacol. Adrian Ghenie explora pictural istoria recenta, vazuta ca un "laborator extins al evolutiei" ce cuprinde unele dintre ideile fundamentale ale omenirii dinainte si de dupa Darwin.

Intr-un interviu recent, Adrian Ghenie a spus ca, "desi ne gasim in anul 2015, o buna parte din omenire traieste in paradigma irationalului, intr-un fel de Ev Mediu intunecat, chiar daca avem la dispozitie tehnologii avansate. E lumea dinainte de Darwin, cu mijloacele de dupa el".

Arhitectura expozitiei, gandita de Attila Kim, recreeaza o perioada importanta de istorie a Pavilionului Romaniei, construit in 1938. Cele trei spatii albe, despartite de doua interstitii intunecate, "restituie" pavilionului salile originale si refac butaforic structura clasica, riguroasa a saloanelor de pictura. Salile sunt conectate prin intermediul a doua spatii intunecoase, create in locul zidurilor originale, pentru a revela efemeritatea arhitecturii monumentale si a determina o abordare analitica a dialogului dintre picturile lui Adrian Ghenie si spatiul arhitectural care le pune in valoare.

Adrian Ghenie se numara printre fondatorii Fabricii de Pensule din Cluj, alaturi de alti reprezentanti remarcabili ai aceleiasi comunitati artistice, care a coagulat in ultimii ani unul dintre cele mai active spatii culturale din Romania. Lucrarile lui Adrian Ghenie sunt prezente in cele mai importante muzee, galerii si colectii private din lume: Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer si Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Ghent).

Lucrarile sale au fost incluse in expozitii la Palazzo Grassi, Fundatia Francois Pinault (Venetia), Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi (Florenta), printre altele.

Cea de-a 56-a editie a Expozitiei Internationale de Arta - La Biennale di Venezia se desfasoara intre 9 mai si 22 noiembrie.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Adrian Ghenie expozitie bienala Venetia, #Ghenie vernisaj Darwin s Room , #pictori