Tablouri de Grigorescu si Andreescu, expuse la Muzeul de Arta din Constanta

Luni, 11 Iulie 2011, ora 14:33
5002 citiri
Tablouri de Grigorescu si Andreescu, expuse la Muzeul de Arta din Constanta
Foto: Realitatea TV

Lucrarile de patrimoniu "Trandafiri salbatici" de Nicolae Grigorescu si "Garofita in pahar" de Ioan Andreescu vor fi expuse la Muzeul de Arta din Constanta dupa ce proprietarii lor au decis sa le cedeze in custodia acestei institutii.

Cele doua tablouri vor ajunge marti la Muzeul de Arta din Constanta, unde vor fi expuse timp de un an.

Opera "Garofita in pahar", semnata de Ioan Andreescu, a fost achizitionata la o licitatie care a avut loc la inceputul lunii iulie la suma de 51.000 de euro. Lucrarea a figurat in expozitia inaugurala a Fundatiei Ioan I. Dalles din Bucuresti mai - iunie 1932 si este mentionata in monografia "Andreescu" de Radu Bogdan.

Autenticitatea i-a fost confirmata de istoricul de arta Radu Bogdan. Tabloul a apartinut colectiei Mariei Yarka si ulterior celei detinute de Horea Zaharia.

Lucrarea "Trandafiri salbatici", de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecata la Licitatia de Toamna din 2010 a Artmark pentru suma de 52.500 de euro.

Lucrarea provine din celebra colectie clujeana Dr. Leon Daniello, fondatorul pneumoftiziologiei romanesti. Dr. Leon Daniello a infiintat primul dispensar din Romania si unul dintre primele din Europa (1926), organizand si primul dispensar TBC (1928).

Clinica clujeana de ftiziologie ii poarta numele. Opera este reprodusa in Catalogul Colectiei Daniello, Cluj-Napoca, 2010, si este clasata in categoria "Fond" a Patrimoniului national cultural mobil, din ianuarie 2011.

Potrivit Artmark, din septembrie 2010 trei investitori au cedat unele dintre cele mai valoroase opere vandute pe piata de arta din Romania pentru expunere publica in Muzeul Brukenthal din Sibiu si Muzeul de Arta din Ploiesti.

Astfel, in septembrie 2010, omul de afaceri Mircea Vescan achizitiona, pentru 155.000 de euro, opera "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, o lucrare emblematica pentru istoria artei romanesti si hotara sa o expuna la Muzeul National Brukenthal.

De asemenea, in decembrie 2010, Muzeul Judetean de Arta Prahova "Ion Ionescu-Quintus" primea in custodie picturile "Golgota" (125.000 de euro) semnata de Nicolae Tonitza, si "Brutaria" (44.000 de euro) de Gheorghe Petrascu, achizitionate la Licitatia 12+1 Capodopere Impresioniste din Colectii Particulare organizata de casa Artmark.

De asemenea, anul acesta, la inceputul lunii iunie, pictura "Fata cu margele rosii" de Nicolae Grigorescu, cea mai scumpa opera de arta romaneasca, vanduta in aprilie la o licitatie Artmark pentru suma record de 270.000 de euro, a fost expusa public la Muzeul National Brukenthal din Sibiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#tablouri grigorescu expuse Constanta, #trandafiri salbatici Nicolae Grigorescu , #pictori