Teatru la tine acasa. Vrei sa intri in aceasta lume? Interviu

Duminica, 08 Iunie 2014, ora 18:45
4579 citiri
Teatru la tine acasa. Vrei sa intri in aceasta lume? Interviu
Foto: Facebook Lorgean Theatre

Din 2008, un mic apartament de langa Cismigiu gazduieste spectacole de teatru, dans contemporan si lecturi in care vin sa se exprime artisti si autori independenti.

Fenomenul s-a extins intr-un festival al teatrului prin apartamente, care a avut loc pentru prima oara in 2014, cu zeci de spectacole tinute in zeci de apartamente si peste 700 de spectatori.

Initiativa i-a apartinut lui Jean Lorin Sterian, scriitor, performer si producator al acestor spectacole, si e pe cale sa devina un fenomen extins, pe masura ce oamenii devin tot mai fascinati de posibilitatea de a avea un spectacol la ei in casa, de a interactiona cu spectatorii si actorii, de a cunoaste mai intim lumea artei si a teatrului.

"Oamenii nu platesc cu bani, ci aduc obiecte care sunt legate de tema spectacolului. Ii anunt ce obiecte sau e deja clar ca nu trebuie sa fie ceva de valoare, uneori tema poate sa fie chiar aceasta - obiecte fara valoare pe care le arunca oricum", povesteste Jean Lorin Sterian pentru Ziare.com.

Cand a aparut ideea?

Asta e imposibil de spus, ca data precisa. Stiu sigur ca l-am deschis pe 18 decembrie 2008. A fost o seara in care am invitat artisti care nu se cunosteau intre ei, nici nu stiau cand or sa performeze, eu stateam in public si ii invitam pe ei, le spuneam "e randul tau, e randul tau".

Fiecare a prezentat un scurt monolog sau un performance de 10-15 minute si, practic, s-a legat o piesa, dar complet arbitrar, fara sa fi planuit.

Cati spectatori au fost la prima reprezentatie?

Au fost 15-20, cred ca si acum am lista cu primii spectatori de atunci. Erau in principal prieteni si multi din zona artistica, dar cei care au jucat au fost numai patru, in acea seara, dar ceea ce a fost esential, si ceea ce s-a pastrat din acel moment, a fost faptul ca fiecare dintre spectatori a adus un obiect in loc de bilet si dupa 6 ani inca se pastreaza acest lucru.

Oamenii nu platesc cu bani, ci aduc obiecte care sunt legate de tema spectacolului. Ii anunt ce obiecte sau e deja clar ca nu trebuie sa fie ceva de valoare, uneori tema poate sa fie chiar aceasta - obiecte fara valoare pe care le arunca oricum, ca de exemplu la spectacolul de aseara, cand tema a fost "obiecte vagi".

Sa le descriu, asa cum le vad in geanta: primul obiect... nu-mi dau seama ce este, al doilea este o zornaitoare, apoi o cutiuta cu o floare uscata, un plic cu ceva inauntru, un fel de hartie-carton impaturita, un fel de bijuterie din ata tare aranjata in cercuri concentrice, un ascutitor de cutite, o bucata de sare de mina, si un drac de mare. Si tot asa.

Am strans sute, mai mult de sute in atatia ani. Le-am dat, am facut expozitii cu ele. Uneori vorbesc cu spectatorii de motivatia aducerii acestui obiect, ceea ce ii face sa participe la piesa.

Ale cui sunt piesele?

In general aici vin multi performeri din zona dansului contemporan, care de multe ori sunt autori si performeri ai propriilor texte sau a ceea ce fac ei.

Mai vin actori care au prezentat monoloage, uneori scrise de ei sau nu. In general, vin din zona independenta, dar am avut si piese de Matei Visniec.

Am mai avut un autor, Rucsandra Pop, care a prezentat trei sau patru piese scrise de ea, in care au jucat mai multi actori, s-a jucat si Ionesco, s-a jucat si Beckett, as vrea la un moment dat sa se joace Shakespeare, intr-o varianta de apartament, si foarte mult imi doresc ca la anul, cand o sa mai fac din nou Festivalul de Apartament, sa fie si opera. Asta clar nu va fi la mine acasa, pentru ca am probleme cu vecinii, ci intr-un loc unde se poate, unde vocalizele sunt permise.

Cum e cu vecinii?

Nu e usor. E destul de ciudat, pentru ca eu trimit pe cineva in fata blocului sa intampine spectatorii si sa stranga intr-o geanta obiectele de la ei si le da indicatii cum sa ajunga asa cum ti-am dat si tie: sa urce cu liftul pana la etajul opt, apoi inca un etaj pe scari si usa de pe dreapta. Si e ciudat sa vezi, o data la doua saptamani, grupul asta de oameni stransi in fata blocului.

Cred ca multa vreme s-a mers asa, tacit, adica administratorul stia, a aflat cumva, s-a prins, ceilalti vecini se mai plang, mai ales cand au fost piese de dans in care s-a duduit aici pe parchet.

Totusi, fiind vorba doar de o ora, la nu stiu cat timp, si intre orele legale, e ok. Problema e vecina de dincolo de acest tapet, care, desi e in varsta, se pare ca aude tot mai bine. E genul pe care o auzeam la inceput cand iesea la geam si, alaturi fiind Conservatorul, urla la Conservator de unde se aude muzica.

Nu ati incercat sa ii invitati pe vecini la spectacole?

Anul asta am reusit, dupa cinci ani. Am chemat-o pe doamna administrator, pe vecina de la 5, pe vecina de jos. Cumva strategic. Pe vecina de dincolo de tapet, careia ii spun "Vecina cu picior de lemn", pentru ca din cand in cand se auzea in timpul pieselor un zgomot foarte regulat, dum-dum-dum in perete, si imi imaginam ca isi scoate piciorul de lemn si ca bate cu el, nu am invitat-o pentru ca nu vorbesc cu ea.

S-a intamplat sa intrerupa vecinii piesele?

S-a intamplat o data, chiar cu vecina, a fost o piesa foarte zgomotoasa, nu stiam, si intr-adevar acesta este un criteriu, le cer tuturor sa joace ca si cum nu ar fi pe scena Nationalului sau prin cafenele unde trebuie sa tipi, numai ca a venit intr-un moment, si a fost un noroc mare, cand s-a potrivit foarte bine si a parut regizat. A batut in usa, normal, nu i-am raspuns, m-am ridicat doar si i-am inchis usa ca sa fiu sigur ca nu patrunde. A batut cat a batut si a plecat.

A aparut genul asta de problema din partea locatarilor: cata apa se consuma la spectacole?

Nu. Si dupa ce am facut spectacolul in care i-am invitat pe administrator si pe vecini, cred ca totul e in regula. A fost o piesa la care a venit si domnul Rebengiuc, noi fiind vecini, sta pe strada, vizavi. A venit si a jucat, de fapt a facut o lectura, si pentru generatia vecinelor a fost, cum ar veni, pentru noi, Beyonce. A fost un moment foarte bun si cred ca nu o sa mai am probleme cu ele.

Banuiesc ca Rebengiuc a vazut si a facut totul la viata lui. Ce parere a avut despre ce se intampla la aceste reprezentatii?

Exact asta nu facuse. Auzise de teatru, il si curtam de ceva vreme, si era usor emotionat. A fost un moment foarte puternic si pentru el. In genul acesta de teatru nu e ca pe scena mare, unde actorul, dupa ce a fost aplaudat, o sterge. Aici nu are unde sa fuga.

E o interactiune care, asa cum a fost in cazul domnului Rebengiuc, pe spectatori i-a semiparalizat. Nu stiau ce sa faca cu elefantul din incapere, nu stiau ce intrebari sa-i puna si i-au pus niste intrebari de o banalitate infioratoare carora le-a facut fata foarte bine.

Ce este cu acest festival prin case, Home Fest?

In cazul meu e un festival, la prima editie, in care am incercat sa adun cativa ani de stagiune in opt zile de spectacole. A avut loc cu o saptamana inainte de Paste. Au fost 16 case, 21 de piese, tot felul de evenimente, concerte, lansari de carte, dans contemporan, lecturi si vreo 40 de artisti.

Tot cu obiecte s-a platit?

Da. Dar de data asta a fost foarte greu de gestionat treaba cu obiectele si atunci am zis ca participarea va consta in a aduce o carte, in ideea de a face o biblioteca de bloc. Urmeaza sa gasim un loc, sa pun un anunt, sa gasim un administrator de bloc care are vreo dependinta ramasa nefolosita si sa deschid aceasta biblioteca.

Am vreo 700 de volume. Au fost si spectacole de unu la unu, un spectator pentru un performer, dar si case mari in care au intrat 30-40 de spectatori.

Cine si-a pus casa la dispozitie?

De-a lungul ultimilor doi ani, am avut bani de la Administratia Fondului Cultural National cu care am putut sa platesc actorii. Si am inceput o campanie care se numeste "Se joaca cu casa deschisa", a carei idee e ca de la mine, unde se joaca premiera, sa migrez cu spectacolele prin Bucuresti, sa se joace in alte case.

De obicei, fostii spectatori de la mine au devenit viitoarele gazde.

Acum i-am strans pe cei care isi pusesera casa la dispozitie si ei au devenit gazdele de la Home Fest. Am mai facut un apel si s-au mai inscris si altii. Nu am avut atatea spectacole cate case au fost oferite, de la o garsoniera in Pantelimon, pana la apartament cu trei camere in 13 Septembrie, s-a nimerit si pe Pache Protopopescu sa fie trei case, a fost foarte divers.

Erau gazde care mi-au zis la sfarsitul spectacolelor ca "mai vreau, mai vreau la mine, neaparat" si mai veneau spectatori care spuneau "dar si la mine se poate".

Mai sunt si altii cu astfel de initiative sau esti singurul in Romania care s-a apucat de treaba asta?

Am fost, insa de doi ani a aparut o chestie in Bucuresti care se numeste chiar Teatrul de sufragerie, am inteles ca e o investitie a cuiva care a lucrat in publicitate si nu locuieste in casa respectiva unde se dau spectacole, si vin nume mari, actori de teatre nationale. Cred ca e foarte misto, dar nu am fost. Diferit e faptul ca biletele sunt 30-40 de lei.

De curand s-a deschis in orasul Carei Teatrul Macondo, care e similar cu ce fac eu. Mai e un tip care a incercat ceva care se numeste Apartamentul 11, unde se fac concerte, a si facut vreo doua, la unul am fost, si chiar fost misto. Iarasi e cu bilet, dar e normal, eu insa vreau sa-mi pastrez specificul acesta, fara bilet, cat am finantare.

Cati metri patrati are teatrul?

Sunt 32 de metri patrati. Incap cam 19-20 de oameni.

Ce se intampla cand vor sa vina mai multi?

Refuz. Refuz constant oameni. E si o chestie de marketing, se intampla sa zic ca nu mai sunt locuri cand mai sunt locuri. Mai trebuie sa spun ca nu am avut niciodata niciun incident cu vreun spectator, nici macar acum, in Home Fest, cand au venit o gramada de necunoscuti, in diferite case, nu a aparut niciun nebun care sa faca ceva neplacut.

Sa manance seminte in timpul spectacolului...

Sa manance seminte, sa se dezbrace, sa se dea la actrita principala... Ceea ce cumva ma face sa cred ca spectacolele atrag un public foarte educat ori ca romanii sunt mai in regula decat ii percepem noi.

Care a fost spectacolul cu cei mai multi actori?

Sase actori, toti barbati, insa performau unul cate unul. Si vreo 20 de spectatori. Atunci chiar ca a fost foarte aglomerat. Din fericire, era iarna. E mai greu vara, trebuie sa dau drumul la aerul conditionat, pentru ca atatea corpuri...

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Jean Lorin Sterian teatru Lorgean, #Lorin Sterian teatru acasa, #Lorin Sterian teatru apartament , #proiecte culturale