Cum a ramas Romania fara filme americane

Luni, 16 August 2010, ora 14:42
2442 citiri
Cum a ramas Romania fara filme americane

Americanii nu mai sunt interesati sa filmeze in Romania pentru ca tara noastra este singura care nu acorda subventii in acest domeniu, asa ca a devenit mai scumpa decat toate tarile din jur, dar si decat SUA.

"Deja a devenit mai scump sa filmezi in Romania decat in America. Pentru ca fiecare stat american duce deja o politica de mentinere a productiei de filme pe teritoriul sau. In acest scop, au demarat un program foarte serios. Facilitatile fiscale merg de la 18% in anumite state pana la 40% in altele. Statul New Mexico, de pilda, face reduceri de 40% pentru casele de productie care turneaza filme acolo", a declarat pentru Romania Libera Bogdan Moncea, Marketing Director la Castel Film.

Acesta a mai explicat ca Ungaria are facilitati fiscale de 20%, Bulgaria are cota unica de impozitare de 10%, mai mica decat a Romaniei, iar nemtii vin cu oferte extrem de tentante.

"Landul sau orasul ofera pana si bani cash, devenind practic coproducator al filmelor care se turneaza acolo. De exemplu, la filmul 'Valkyrie', cu Tom Cruise, care s-a filmat la Berlin, primaria orasului a investit 8 milioane de euro, doar pentru ca pelicula s-a turnat la ei", a mai explicat Bogdan Moncea.

In plus, de curand, Franta a decis sa acorde o scutire de impozit de 20% pentru producatorii straini. Rezultatul este ca Woody Allen filmeaza chiar zilele acestea la Paris. Drept multumire pentru cadoul fiscal primit, el a distribuit-o chiar pe prima doamna a Frantei, Carla Bruni, in noul sau film.

In conditiile drasticei crize financiare, o megaproductie americana este o adevarata mana cereasca pentru tara in care se filmeaza. Se creeaza nenumarate locuri de munca pentru cei din industria cinematografica, de la actori la cameramani, ingineri de sunet si lumini, costumieri si machiori.

In plus, pe langa costurile de productie, americanii lasa multi bani in tarile pe unde trec: se stabilesc timp de saptamani sau chiar luni intregi in hoteluri de lux si inchiriaza locuri de filmare pe bani grei.

Fara o politica fiscala adecvata, Romania in scurt timp nu va mai conta deloc in acest business din care marile studiouri precum Castel Film sau Mediapro Pictures au scos in anii trecuti bani frumosi, pe cand megaproductii precum "Cold Mountain" (foto)se filmau in tara noastra.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#turnat filme Romania, #subventii filme Romania , #regizori