Ion Caramitru - noua stea pe Walk of Fame

Joi, 29 Martie 2012, ora 14:25
2095 citiri
Ion Caramitru - noua stea pe Walk of Fame
Foto: Antena 3

Actorul si regizorul Ion Caramitru a primit, joi, o stea pe Aleea Celebritatilor - Walk of Fame din Bucuresti. El a declarat ca Romania se afla "in primele randuri ale teatrului mondial" si ca, oriunde merg, artistii din teatrul romanesc "lasa urme adanci".

Caramitru a primit o stea in Piata Timpului din Bucuresti, in semn de respect si apreciere pentru intreaga sa activitate si pentru contributia la dezvoltarea vietii cultural-artistice romanesti.

Actor, regizor, fondator si presedinte al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) si director al Teatrului National Bucuresti, Ion Caramitru a fost sarbatorit pe Aleea Celebritatilor - Walk of Fame in luna sa aniversara.

Ion Caramitru, june la pupitru

Dupa ce a primit o mica stea din aur din partea Sabion, Caramitru si-a adus aminte de o intamplare de la inceputurile carierei sale artistice, cand actorul Ion Manu l-a numit "june la pupitru".

"Mi-am adus aminte de o intamplare de tanar absolvent de institut, la o prima inregistrare la radio, un mare actor al teatrului romanesc pe vremea aceea, Ion Manu, sotul Sandei Manu, care mi-a zis 'Caramitru, Caramitru, june inca la pupitru vei ramane', lucru care inca se petrece si astazi.

Sunt un june la pupitru, incercand sa pastram ceea ce teatrul romanesc a dus in spate de cand a fost infiintat, si anume o foarte expresiva parte a identitatii noastre nationale exprimata profund prin spectacolul de teatru", a declarat actorul.

Caramitru a facut apoi o comparatie a teatrului romanesc cu cel englezesc, amintind ca, in 1601, in Anglia avea loc premiera mondiala a spectacolului "Hamlet" al lui William Shakespeare, in timp ce la noi Mihai Viteazu facea prima incercare de unire a principatelor romane.

"Teatrul romanesc s-a nascut mult mai tarziu si s-a dezvoltat cu o viteza cosmica, cu o intarziere de 200 si ceva de ani fata de premiera mondiala a piesei 'Hamlet'. Suntem in primele randuri ale teatrului mondial, oriunde merge, in teatrul romanesc lasa urme adanci, artistii romani sunt recunoscuti ca atare. Bucurestiul este orasul teatrului, exista un numar impresionant de teatre aici", a mai spus Ion Caramitru.

Actorul a primit apoi din mainile primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, Placheta Bucurestiului, in semn de respect si de apreciere pentru intreaga activitate.

Aleea Celebritatilor - Walk of Fame, un proiect initiat in ianuarie 2011, gazduieste stelele celor mai cunoscuti artisti romani din lumea filmului si a teatrului, in semn de pretuire a valorilor culturale din Romania.

Pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului din Capitala stralucesc deja stelele unor mari personalitati: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihut si Stela Popescu.

Ion Caramitru s-a nascut pe 9 martie 1942, in Bucuresti, si este actor de teatru si film si regizor de teatru. Este presedintele UNITER din 1990, iar din 2005 este si directorul Teatrului National Bucuresti.

Pe langa bogata activitate de regizor de teatru, musical si opera, Ion Caramitru a fost protagonistul a numeroase productii teatrale regizate de Liviu Ciulei, Andrei Serban, Silviu Purcarete, Sanda Manu, Catalina Buzoianu, Alexandru Tocilescu si Sica Alexandrescu.

Ca actor de film, a jucat in peste 30 de filme romanesti si internationale, printre care "Padurea spanzuratilor" (1964), "Intre oglinzi paralele" (1978), "Luchian" (1981), "Declaratie de dragoste" (1985), "Mission: Impossible" (1996), "Amen" (2002).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Ion Caramitru stea Aleea Celebritatilor, #Caramitru stea Walk of Fame, #stele Aleea Celebritatilor, #Aleea Celebritatilor Piata Timpului , #regizori