Regizorul Petre Bokor a murit la varsta de 73 de ani

Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 18:03
3728 citiri
Regizorul Petre Bokor a murit la varsta de 73 de ani
Foto: Pagini romanesti

Regizorul si scriitorul Petre Bokora murit sambata, la varsta de 73 de ani, in Canada. Peter Bokor a realizat montari memorabile ale unor spectacole precum "Scandal la opera!", de Ken Ludwig, si "Ultimul Don Juan", de Neil Simon.

"Coleg si prieten pretuit, Petre Bokor va ramane in amintirea noastra, atat prin realizarile profesionale si artistice, cat si prin personalitatea sa calda - un regizor delicat in lucrul cu actorii, un profesionist perseverent, cu o inteligenta remarcabila, un artist cu o tandra pasiune pentru comedie, un om diplomat, cu un dezvoltat simt al umorului.

A iubit literatura, filmul si teatrul. A fost creator in toate aceste domenii si a impartasit din cunostintele sale in calitate de profesor de teatru in Edmonton, Canada. Nu a incetat nicio clipa sa se dedice publicului si oamenilor de teatru", se arata intr-un comunicat al Teatrului Nottara din Bucuresti, citat de Mediafax.

Marinela Tepus, directoarea Teatrului Nottara, l-a caracterizat pe Petre Bokor drept un regizor care a stiut sa propuna texte de mare succes, sa fada distributii "impecabile" si sa realizeze spectacole care s-au jucat de ani de zile cu casa inchisa.

Petre Bokor s-a nascut pe data de 24 mai 1940 si s-a stabilit in Canada in urma cu mai multi ani. A revenit de mai multe ori in Romania pentru a pune inscena mai multe spectacole de suicces, precum "Leul in iarna", de James Goldman (2001, Teatrul National I.L. Caragiale), "Cumetrele", de Michel Tremblay (1994, Teatrul Odeon), "A fi sau ce va fi...", de Lyle Victor Albert (Teatrul Metropolis), "Nebunia regelui George", de Alan Bennett (Teatrul L.S. Bulandra), "Vrajitorul din Oz", dupa basmul lui L. Frank Baum (Teatrul Excelsior).

La Teatrul Bulandra, Petre Bokor a pus in scena reprezentari precum "Scandal la opera!", de Ken Ludwig, "Ultimul Don Juan", de Neil Simon, "39 de trepte", dupa un film de Alfred Hitchcock, "Blues", de Arthur Miller (2008), "Razboi si pace", adaptare dupa romanul lui Lev Tolstoi (2003) sau "Miresele capitanului", de Larry Gelbart (2002).

Petre Bokor a scris o serie de carti, si anume "Tumbe in plina strada" (schite, 1971), "Opriti secolul, cobor!" (umoristice, 1974), "Micii mei toreadori" (schite, 1979), "Toma Caragiu" (1982), "Carte despre Toma Caragiu" (1996), "Pe cuvant de cineast" (schite, 1995), "Planeta Silvestru" (1998), "Iesirea la pagina 2681" (2000).

De asemenea, Petre Bokor a regizat si filmele "Tufa de Venetia" si "Apa ca un bivol negru".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Petre Bokor moarte, #Petre Bokor deces, #piese Petre Bokor, #Petre Bokor Canada, #regizori romani , #regizori