Tudor Giurgiu explica de ce industria cinematografica este la pamant

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 23:05
2035 citiri
Tudor Giurgiu explica de ce industria cinematografica este la pamant
Foto: suplimentuldecultura.ro

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, miercuri, ca Romania nu are o industrie cinematografica deoarece nu exista sali de cinema suficiente. Numarul acestora s-a redus de la 300 la 40, iar din acest motiv producatorii de film nu isi scot nici macar cheltuielile de promovare.

"Industrie nu avem pentru ca nu sunt sali suficiente in Romania, adica la o populatie de 19 milioane abia daca un film romanesc, dar si american, iese in 40 de sali de cinema. Este cam tot ce poti sa obtii - sa acoperi o tara care a avut 300 de sali de cinema, acum au mai ramas 40. Or, in momentul in care nu poti sa iti scoti nici macar cheltuielile de promovare, daramite cele de productie, inseamna ca n-ai industrie.

Si atunci tot ce iti ramane este sa cultivi cumva romanului - asa timid, pe langa filmele de arta - incepem sa cultivam un cinema comercial de bun gust sau cel putin asta am incercat eu sa fac. De supravietuit, supravietuiesti, ca in general mai faci si altceva, mai faci si reclame, festivaluri", a declarat regizorul.

Tudor Giurgiu a spus ca, din punct de vedere material, situatia regizorilor romani nu este diferita de cea a colegilor lor din SUA, in privinta cautarii finantarii, insa problema cea mai mare apare atunci cand trebuie convinsa populatia din tara ca si filmele romanesti sunt bune si merita vazute.

"Situatia noastra nu este mai diferita decat a unui regizor american, spre exemplu - un regizor foarte bun, a facut 'Blue Valentine' acum cativa ani, a trebuit cinci ani sa convinga oamenii sa ii finanteze filmul, avea copil si imprumuta bani sa cumpere scutece. Situatia nu e foarte diferita. Si la noi incercam, fiecare pe drumul lui, sa facem ceva. Eu cred ca si in Romania se va schimba un pic paradigma asta care sa arate ca romanii nu stiu sa faca film cu succes de public. Eu cred ca noua ne lipsesc filmele de gen (...) Daca omul accepta sa vina la un film romanesc, trebuie sa ii dai 10 motive in plus ca sa vina sa il vada", a sustinut regizorul.

Tudor Giurgiu a declarat, marti seara, la Targu Mures, dupa gala de prezentare a productiei "Despre oameni si melci" ca lucreaza la un nou proiect, unic in Romania, despre politic si justitie, inspirat dintr-un caz real.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tudor Giurgiu oameni melci, #Tudor Giurgiu filme Romania, #Tudor Giurgiu cinematografe , #regizori