A murit Philip Roth, colosul ignorat de Nobel, marele prieten al lui Norman Manea, alaturi de care si-a dorit sa fie inmormantat

Miercuri, 23 Mai 2018, ora 10:49
8239 citiri
A murit Philip Roth, colosul ignorat de Nobel, marele prieten al lui Norman Manea, alaturi de care si-a dorit sa fie inmormantat
Foto: Editura Polirom

Philip Roth, unul dintre titanii ignorati de Comitetul Nobel, poate pentru opiniile sale fruste si asumate, trecute cel mai adesea in vocile personajelor sale, a murit, marti, inchizand practic unul dintre marile episoade ale literaturii americane.

Ramane unul dintre scriitorii cu care cititorul intra intr-o relatie personala, fie ea una de admiratie si atasament, fie una de contestare. Oricum ar fi, odata ce l-a citit, nu il poti ignora.

O spune clar Mircea Cartarescu, intr-un mesaj publicat pe Facebook, dupa ce moartea lui Philip Roth a devenit stire:

"Putini scriitori mi-au fost mai organic straini. Dar stiam ca e acolo si asta ma linistea, pentru ca asta insemna ca literatura inca inseamna ceva pentru oameni.

Moartea lui Philip Roth este inca una dintre catastrofele prin care trece literatura azi. Nu sunt multi pilastri pe care ea se sustine, iar unul dintre ei tocmai s-a prabusit, cu mitologia si geniul si forta lui recunoscute de toti in mod natural. Sa ne bucuram cat inca-i avem intre noi pe Vargas Llosa, pe Kundera, pe Atwood, pe Pynchon.

Caci nu numai cartile conteaza, ci si prezenta fizica, langa noi, pe lumea asta, a autorilor carora am vrea sa le dam un telefon cand ne simtim singuri".

S-a spus adesea, cam in fiecare an, despre scriitorul american nascut la New Jersey intr-o familie de evrei ca va fi cel care va aduce un Nobel Americii, dupa ce Comitetul a sarit deseori literatura americana, uneori pufnind si explicand ca nu se ridica la prestigiul celei europene.

Nu e singurul nedreptatit de Comitetul Nobel. Andre Malraux, autorul "Muzeului imaginar", desi nominalizat de mai multe ori, a ratat de fiecare data premiul, mai mult din ratiuni politice ori conjucturale.

Scriitorul american a luat insa un Pulitzer, pentru unul dintre volumele de referinta ale ultimului secol, "Pastorala americana", scris in 1997.

Cine a fost Philip

Roth s-a nascut pe 19 martie 1933, la Newark, New Jersey. A inceput sa scrie proza scurta pentru Paris Review, Esquire, The New Yorker si alte reviste in timp ce preda la Universitatea din Chicago.

A intrat in marea scena a literaturii zgomotos, cu un roman pe care unii l-ar fi vrut interzis, "Complexul lui Portnoy", scris in 1969, cu un limbaj sexual considerat mult prea deschis si agresiv, dar care muta usor privirea asupra relatiei cu o mama evreica autoritara.

De altfel, desi Philip Roth spunea mereu ca este un scriitor american, nu evreu, tema aceasta a evreitatii este una indelung cautata si explorata in cartile sale, in care a creat alter ego-uri literare sau le-a dat personajelor centrale numele sau.

Scriitorul a avut o relatie lunga cu actrita britanica Claire Bloom, insa casnicia lor de cinci ani s-a incheiat cu un divort in 1995. Un an mai tarziu, ea a publicat o carte de memorii intitulata "Leaving a Doll's House", in care il prezinta pe scriitor drept deprimat, izolat, egocentric si abuziv.

Nu mai scria de doi ani, de cand si-a anuntat decizia de a lasa stiloul jos si de a-si trai viata, cu ce are ea dincolo si dincoace de scris.

Marea prietenie care l-a legat de scriitorul roman Norman Manea

Pe Philip Roth l-a legat o mare prietenie, intelectuala si umana, de scriitorul roman Norman Manea, emigrat in ultimii ani ai comunismului. Cei doi si-au propus chiar sa stea umar la umar si dupa moarte, pentru ca au un mormant comun la cimitirul interconfesional de la Bard College.

Intr-un interviu amplu, publicat de agentia de presa News.ro, Norman Manea, in ale carui carti evreitatea se impleteste cu romanitatea, dechizand astfel portile unei adevarate literaturi universale, mi-a povestit despre cum e sa fii prieten cu gigantul literaturii americane.

"Este o prietenie complicata, pentru ca scriitorii sunt animale complicate, daca ne luam dupa definitia lui Camus, ca scrisul este o profesiune a vanitatii, avem deja unul dintre motivele pentru care foarte putini scriitori pot, pentru o lunga perioada, sa fie prieteni".

A povestit atunci Norman Manea si cum au reusit doi scriitori deja maturi si fiecare indaratnic sa aiba o relatie atat de puternica.

"Pentru mine, aceasta prietenie este o foarte mare surpriza, pentru ca noi ne deosebim, suntem foarte diferiti (...) Eu l-am contactat pe el cand eram la Berlin, iar el era la Londra. S-a intamplat ca aveam cu mine o antologie a prozei scurte romanesti si i-am scris, daca e interesat.

El nu era interesat, dar m-a intrebat despre mine. Am intrat intr-o scurta corespondenta si mi-a spus ca daca se intampla sa ajung in America, pentru ca eu nu voiam sa ajung in America, eram speriat de moarte de America, sa il caut. S-a intamplat ca am nimerit in America pana la urma, l-am cautat, l-am gasit, locuia atunci la hotel. Zice "Vino sa stam de vorba". Eu ii zic "Nu stiu engleza". Dam din maini, ne intelegem noi. Ai vreun text in engleza?" Zic "Da, am o scurta povestire".

Ma duc la el la hotel, acolo l-am numit eu pe el "cow-boy-ul evreu al Americii", cu picioarele pe masa, eu, micutul bucovinean, el, marele tip. Zice "Ai adus textul?" - "Da, e un text mic, de patru pagini". Se uita pe el si zice "Proust. Eu am incercat sa il citesc, nu am trecut niciodata de pagina 10, nu pot sa il citesc".

Eu, venind din Miorita, unde mi s-a spus intotdeauna ca cine nu il intelege pe Proust poate sa se care inapoi la Burdujeni, am ramas uimit. Zice "My Proust is Celine". A inceput cu acest mic incident, dar el m-a vazut ca eram foarte marcat, situatia mea era foarte incerta. M-am intors la Washington si el m-a sunat aproape in fiecare zi. El a fost foarte sensibil, avea si experienta multor scriitori in exil. Asa a inceput aceasta relatie, au trecut anii si am ramas prieteni"

"La cimitirul interconfesional de la Bard College suntem impreuna. El a ales: "Norman, vreau sa fim impreuna si sa mai glumim (...) desi umorul romanesc el nu prea il intelege. La umorul evreiesc, atat cat e in mine, la el are o receptie"..

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Philip Roht Nobel deces Manea , #scriitori
Comentarii