Ziare.com

Herta Muller a fost suspendata din Uniunea Scriitorilor, pentru neplata cotizatiei

de Magda Gradinaru
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 13:12

   

Herta Muller a fost suspendata din Uniunea Scriitorilor, pentru neplata cotizatiei
Scriitoarea Herta Muller, laureata a premiului Nobel pentru literatura, a fost suspendata din Uniunea Scriitorilor, pentru ca nu si-a platit cotizatia care revine fiecarui membru. Asta inseamna doar ca isi pierde unele drepturi, cum ar fi cel de a candida la o functie de conducere in USR sau de a vota, nu ca este exclusa din Uniune.

In prag de alegeri pentru Uniunea Scriitorilor, a venit vestea ca Herta Muller, scriitoare germana nascuta in Banat, a fost suspendata din USR. Acest lucru nu inseamna insa ca scriitoarea a fost exclusa, ci ca nu isi mai poate exercita unele drepturi, pana cand nu achita, la zi, cotizatia.

"Herta Muller nu si-a platit niciodata cotizatia de membru al Uniunii Scriitorilor. Ea este membra a Filialei Timisoara. Nici nu se pune problema unei excluderi, aceasta este o stire falsa. De altfel, nici in comunism nu a fost data afara din Uniunea Scriitorilor", a explicat pentru Ziare.com scriitorul Mircea Mihaies, reprezentant al Filialei Timisoara in Comitetul Director al USR.

Acesta ne-a spus ca, in situatia Hertei Muller, mai sunt si alti scriitori care nu si-au achitat cotizatia, cum ar fi, de pilda, criticul Eugen Simion.

Cotizatia anuala pe care trebuie sa o plateasca membrii Uniunii Scriitorilor este de 150 de lei.

Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf din Banatul svabesc. A studiat germana si romana la Universitatea din Timisoara, lucrand apoi ca traducatoare intr-o fabrica si ca profesoara.

A intrat in vizorul Securitatii si a inceput sa fie persecutata dupa refuzul ei de colaborare si in urma prieteniei cu membrii societatii Aktionsgruppe Banat.

In 1982 a debutat cu volumul de povestiri "Tinuturile joase" (Niederungen, Kriterion; Humanitas Fiction, 2012), masiv cenzurat, care va aparea in 1984 si in RFG. Din 1985 operele Hertei Muller au fost interzise in Romania.

Presiunile tot mai puternice din partea Securitatii au fortat-o sa emigreze in Germania in 1987, iar de atunci traieste la Berlin.

Este laureata a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2004). Academia Suedeza i-a decernat in 2009 Premiul Nobel pentru literatura.

Ce spune Statutul Uniunii Scriitorilor

La Capitolul III, dedicat membrilor, articolul 8, sunt prevazute atat obligatiile scriitorilor membri au Uniunii, cat si situatiile in care acestia pot fi exclusi.

Astfel, membrii USR au, printre altele, obligatia de a-si achita in fiecare an cotizatia stabilita de Consiliul USR.

"Daca membrul USR nu-si achita cotizatia pe o perioada de cel putin un an, el e suspendat din drepturi, dupa cum prevede Regulamentul Comisiei de Monitorizare, Suspendare si Excludere", se arata in statut.

Articolul 9 stipuleaza cand anume se pierde calitatea de membru USR:

a) ca urmare a demisiei;

b) prin excludere, pentru incalcarea prevederilor Statutului prin fapte care au adus USR prejudicii materiale, morale si de imagine grave.

Deciziile de suspendare sau excludere sunt luate de Consiliul USR la propunerea Comisiei de Monitorizare, Suspendare si Excludere, care functioneaza conform Regulamentului propriu.

Ce drepturi pierde Herta Muller in Uniunea Scriitorilor

Pentru neplata cotizatiei, scriitoarea nu-si va mai pitea exercita, pana la achitarea datoriei, drepturile prevazute in articolul 7:

"sa participe la activitatea Filialei;
sa concureze la proiectele si la programele USR;
sa beneficieze de toate facilitatile prevazute in Cap. 2, Art. 5 punctele g), h), i), j), k) si m);
sa aleaga si sa candideze in alegeri pentru organele de conducere ale U.S.R. si ale Filialelor;
sa primeasca indemnizatia de 50% din pensie prevazuta de lege;
sa primeasca, in functie de numarul de locuri alocat USR, prin lege, indemnizatia de merit;
g) sa dea recomandari de primire in USR."


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4212 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Despre Hertha Muller si nu numai ...

..., o scriitoare de origine romana, laureata a premiului Nobel, traitoare la Berlin din 1987 si care nu inceteaza sa isi faca de *** tara in care a trait pana in 1987, cu orice ocazie !!!
La fel procedeaza si seful trupei Phoenix, Nicu Covaci, care, desi aflat acum cativa ani in postura de solicitant al cetateniei romane la care renuntase, de asemenea folosea orice prilej pentru a-si face de *** tara.
Iar functionarii fara discernamant platiti de statul roman, i-au reacordat-o !
Iar noi trebuie sa citim stiri despre aceste personalitati, chiar daca vorbesc numai de rau despre Romania, adica nu se rezuma la ceea ce stim noi toti ca a fost, sau este rau in Romania, ci extind rahatul la tot ce misca despre Romania !
Rusine !

 

Foarte bine!

Te-ai inscris de bunavoie intr-un forum sau organizatie, ai semnat ca platesti o cotizatie, o platesti si gata povestea.
Daca regulamentul intern al Uniunii Scriitorilor prevede suspendarea membrilor care nu-si platesc cotizatia, nu vad unde e problema?
Faptul ca H. M. este onorata cu Premiul Nobel nu are absolut nicio legatura cu (ne)plata cotizatiei.
In primul rand ea ar trebui sa fie un exemplu.
150 de lei pe an mi se pare o suma derizorie pt o persoana care face parte din Uniunea Sriitorilor Romani.

"Uniunea Scriitorilor din Romania precizează că sunt 2.600 de membri, din care 600 nu și-au achitat cotizația"
Daca printre cei 600 se afla si H. M. , nu vad de ce ea ar beneficia un statut special in cadrul Uniunii?

 

"..de ce ea ar beneficia un statut special in cadrul Uniunii?"

Nu, intrebarea este: au fost suspendati TOŢI cei 600 neplatnici? Sau numai Herta Müller?

Nici macar nu are vreo importanta cati sunt.

Daca Herta Müller e membra a Uniunii, sa-si plateasca acea infima cotizatie si gata povestea.
Ce atata brambureala!?
Se fac de rusine si uniunea si H. M.

Comentarii de la patrioti de doi lei !!!

Lucrul cel mai important e ca Doamna Muller este singurul scritor nascut in Romania care este laureat al Nobelului pentru literatura.Cat despre cotizatia de membru,va invit pe toti patriotii de doi lei sa faceti ceea ce sugera Victor Rebengiuc la caderea lui Ceausescu celor care erau murdari cu "maro" in jurul gurii.....Probabil ca Adrian Paunescu si-a platit cotizatia pana la moarte,va invit sa-i pupati icoana,voi fostii activisti de partid....

 

Fostele practici comuniste nu se dezmint...

Este o ONOARE sa ai un laureat de premiu Nobel , asta numai la noi se poate intampla...RUSINE !!!

 

ESTE SINGURA?

Conul Manolescu, ce se vrea Presedinte pe viata, pe premianta "Nobel" pentru literatura, a gasit-o? Este singura care nu-si plateste cotizatia, din toti scriitorii Romaniei? Sau, Manolescu, pentru ca nu mai poate de boala ultimilor hormoni, a raspuns cu larghete ATACULUI la germanofili, dupa ce Presedintele Romaniei a dat "verde" procesului evenimentelor din decembrie 1989, gastii TRADATOARE a echipei Brucan-Ilici? P.S. Hai, Manolescule, fii "barbat"! Dupa ce-ai ingropat opozitia liberala, sub agentul Constantinescu - geologul! Bate-te cu Premiul "Nobel" pentru literatura, daca n-ai putut sa-l atingi nici cu gandul, nemaivorbind de opera proprie!!! Atat orgoliu si vanitate, la niste impotenti, mai rar ca-n Romania de rit fanariot!!! P.S.1. Personal, cred ca numai niste impotenti pot sa-si asume rolul de "critici literari"!!!

 

BOLSEVICUL MANOLESCU

"marele critic" al literaturii lui ceasca, decide ce este VALOARE? Apai, dragilor, daca un ortodox care trece la greco-catolicism, NU din convingere, ci pentru a primi functii din exterior, vine sa ne spuna ca un Premiant "Nobel" ar trebui sa plateasca "cotizatie" la oficina serviciilor, asta intrece orice mentalitate de rit european!!! Omul asta NU este normal! A schimbat, precum vrea Dragnea, "Constitutia" Uniunii Nationale a Scriitorilor ! Doar pentru a-si putea mentine functia de sef de trib!!! P.S. In orice tara normala la cap, un premiat "Nobel" n-ar trebui sa plateasca nici un banut! NU "cotizatie de partid"!!!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor