Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Herta Muller, dupa ce a fost suspendata din Uniunea Scriitorilor: Nu stiam ca fac parte din USR

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 21:16
7934 citiri
Herta Muller, dupa ce a fost suspendata din Uniunea Scriitorilor: Nu stiam ca fac parte din USR
Foto: Arhiva Hepta.ro

Scriitoarea de origine romana Herta Muller, recent suspendata din Uniunea Scriitorilor din Romania pentru ca nu si-a platit cotizatia anuala, spune ca nici macar nu stia ca este membra a Uniunii.

Digi24 scrie ca autoarea a declarat pentru presa germana ca decizia de suspendare este "un teatru absurd", din moment ce nici macar nu stia ca e membra a Uniunii, deci prin urmare, nu stia ca are de platit cotizatia anuala, in valoare de 150 de lei.

"Nu am stiut ca fac parte din Uniunea Scriitorilor din Romania. Nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa fac parte din Uniune si nimeni nu m-a anuntat ca sunt membru. Cand s-o fi intamplat oare asta? Nici macar vreo cerere sa platesc cotizatia nu am primit", a declarat pentru presa germana Herta Muller, potrivit Digi24.

Muller a declarat ca urma sa fie primita in Uniune, insa si-a conditionat intrarea de cea a autorului german William Totok, iar pentru ca Totok nu a fost acceptat, nici ea nu a mai devenit membra a Uniunii.

"De atunci nu am mai avut niciun contact cu organizatia. Nici nu mi-am mai exprimat vreodata dorinta sa devin membru al Uniunii. Cum poate fi numit acest teatru absurd? Inregimentare cu forta, ca pe vremuri? Cineva ia o decizie peste capul meu si apoi ma trage la raspundere pentru ea. In orice caz, o actiune democratica nu este", a mai spus laureata premiului Nobel pentru literatura.

Cum a ajuns Herta Muller suspendata din USR

In prag de alegeri pentru Uniunea Scriitorilor, a venit vestea ca Herta Muller, scriitoare germana nascuta in Banat, a fost suspendata din USR. Acest lucru nu inseamna insa ca scriitoarea a fost exclusa, ci ca nu isi mai poate exercita unele drepturi, pana cand nu achita, la zi, cotizatia.

Cotizatia anuala pe care trebuie sa o plateasca membrii Uniunii Scriitorilor este de 150 de lei.

Herta Muller, singurul scriitor originar din Romania care a fost laureat al Nobelului pentru literatura, a participat, la mijlocul lunii martie, la Targul de carte de la Leipzig, unde a reprezentat, alaturi de alti autori romani, tara noastra.

Special pentru asta, a tradus versurile Adei Milea si a vorbit despre romanii cu "patria in ranita", nevoiti sa emigreze.

Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf din Banatul svabesc. A studiat germana si romana la Universitatea din Timisoara, lucrand apoi ca traducatoare intr-o fabrica si ca profesoara.

A intrat in vizorul Securitatii si a inceput sa fie persecutata dupa refuzul ei de colaborare si in urma prieteniei cu membrii societatii Aktionsgruppe Banat.

In 1982 a debutat cu volumul de povestiri "Tinuturile joase" (Niederungen, Kriterion; Humanitas Fiction, 2012), masiv cenzurat, care va aparea in 1984 si in RFG. Din 1985 operele Hertei Muller au fost interzise in Romania.

Presiunile tot mai puternice din partea Securitatii au fortat-o sa emigreze in Germania in 1987, iar de atunci traieste la Berlin.

Este laureata a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2004). Academia Suedeza i-a decernat in 2009 Premiul Nobel pentru literatura.

Citeste si Nicolae Manolescu: In situatia Hertei Muller sunt si Nicolae Breban, si Eugen Simion, scriitori nitelus mai importanti

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Herta Muller excludere USR, #Herta Muller membra USR, #Uniunea Scriitorilor Romania Herta Muller, #Herta Muller suspendare Uniunea Scriitorilor , #scriitori