Nora Iuga, scriitoarea interzisa de Ceausescu pentru ca scria prea erotic - Interviu

Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 14:24
13214 citiri
Nora Iuga, scriitoarea interzisa de Ceausescu pentru ca scria prea erotic - Interviu
Foto: Agentia de carte

Nora Iuga este pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino. Este o cunoscuta poeta, romanciera, eseista romana si traducatoare din limba germana.

Licentiata a Facultatii de Filologie, specializarea Germanistica, Universitatea din Bucuresti (1953), i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu si pe George Calinescu. Profesoara de limba germana intre 1954 si 1955, lucreaza ca bibliograf la Biblioteca Centrala de stat, in perioada 1955-1969. Din 1969 pana in 1977, a fost redactor la Editura Enciclopedica.

Jurnalista la ziarele de limba germana "Neuer Weg" si "Volk und Kultur" (1977-1986). Din 1971 este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si membra PEN-Club. Sustine lecturi publice in strainatate si primeste numeroase burse de creatie.

La 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai varstnic blogger literar. In 2009 a castigat cea mai importanta bursa oferita de statul german unui scriitor strain: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD).

A publicat de-a lungul anilor peste 20 de volume de poezie si proza, a tradus peste 15 volume din literatura germana si volumele ei au fost traduse in peste 10 limbi straine.

A publicat un roman, "Sexagenara si tanarul", care a starnit multe controverse, dar care se afla deja la cea de a treia editare si a fost tradus in tari ca Franta, Germania, Spania sau Italia. Timp de opt ani, pe vremea lui Ceausescu, a avut interdiectie de publicare pentru ca ceea ce scria era "impregnat cu un erotism morbid".

Despre acea perioada dar si despre dragoste si erotism, Nora Iuga, in varsta de 82 de ani, a vorbit pentru cititorii Ziare.com:

Ati fost periculoasa pentru regimul Ceausescu. De ce? Cum v-a afectat?

Ca as fi fost periculoasa e mult spus. Inclin sa cred ca am avut mai curand "prieteni binevoitori" care imi cunosteau opiniile politice, iar debutul meu tarziu in poezie, in 1968, la 37 de ani, a starnit oarecare valva.

Dar inca inainte de interdictia mea de publicare si nu numai a mea - vreo 20 de scriitori s-au aflat pe lista emisa de Consiliul Culturii, in 1971 - eu am mai beneficiat de masuri de corectie fiindca ma comportam ca un om liber, adica normal.

Nu mi-a fost niciodata frica sa vorbesc deschis. Habar nu aveam de politica, dar nu-mi placea cum traiesc. Poate de asta am fost concediata, in 1955, de la Scoala nr 3 din Sibiu, pentru ca ma tutuiam cu elevii. In 1956 am fost data afara de la ziarul "Neuer Weg". Asta e o poveste foarte frumoasa.

Mi-am contrazis seful, pe tovarasul Kloth, ajuns din strungar seful sectiei de politica externa si secretarul organizatiei de partid. Tinea mortis sa ma convinga ca Pennsylvania nu se numeste Pennsylvania, ci Penislavia. Dupa aceasta patanie, am scris o poezie: "S-a fost pornit prostia sa cucereasca fala" si le-am citit-o colegilor de birou. A doua zi am fost concediata.

In 1968, am fost concediata de la BCS (Biblioteca Centrala de Stat a Romaniei - n.red.) ca mi-am acuzat directoarea de nepotism, si in 1978, de la Editura Encliclopedica, fiindca m-au prins citind la servici "Pavilionul cancerosilor", de Soljenitin. Ehhhh, cred ca pot scrie o carte cu concedierile mele - parafrazandu-l pe Gorki, pot sa le spun inchisorile mele.

Cand mi s-a interzis sa public, m-am simtit Ioana D'Arc in persoana. Toti ma priveau ca pe o eroina, dar dupa ce au trecut vreo doi ani, nu m-a mai cautat nimeni. Nu mai existam pentru literatura romana, nici pentru confratii mei.

Atunci mi-am spus ca nu fac nici doua parale. Noroc cu locanda Uniunii Scriitorilor si cu cei cativa prieteni cu care beam vodca. Cand ma ameteam, scriam poezii pe servetelele de masa, pe care le-am pastrat intr-un dosar.

Dupa o interdictie de opt ani, cand mi s-a ridicat pedeapsa, aveam aproape 50 de ani si un volum considerabil de servetele de masa. Mult mai tarziu am aflat ca poezia mea milita pentru un erotism morbid, ceea ce nu era conform cu morala proletara.

Cu erotismul n-au gresit prea mult, dar cu morbidul au dat-o in bara rau de tot. De la moartea mea artistica m-au salvat atunci numai vitalitatea poetica si vodca.

Nu am facut niciodata caz in cartile mele ca as fi vreo dizidenta si nici nu m-am victimizat, cum fac marii profitori ai istoriei, pentru ca sunt convinsa ca anormalitatea este si ea o forma de manifestare a normalitatii.

In perioada interdictiei, ati fost tentata sa plecati din tara?

Niciodata n-as putea parasi pamantul acestei tari. Nu sunt ceea ce se cheama un patriot. Dar cred ca Romania este cea mai frumoasa tara din lume, tocmai pentru ca nu este cosmetizata. Ca "Les Belles Etrangere". La noi, frumusetea isi gaseste singura armonia, dupa legile ei. Aici, floarea se insoteste cu starvul, satele mici cu case carora le bate broasca in geam, ca pe vremea Sfintei Vineri.

Tara asta e ca o poveste, buna in salbaticia ei. Si oamenii sunt, in mare masura, asa. Ultra-stilatii marilor puteri ale lumii sunt uneori mai periculosi. Rafinatii pot fi criminali cu metoda. Cei mai de jos omoara ca animalele, din nevoie, nu din placere.

"Sexagenara si tanarul". Despre ce este vorba in roman? Cat e autobiografie si cat e fictiune?

Cum am sarit de la simplitatea si primitivismul romanilor la romanul meu? Poate unde cartea incepe cu o declaratie care raspunde afirmatiei mele de dinainte. Nu imi plac subtiorile rase, nu imi place parul tuns, nu imi place iarba cosita, port in mine un instinct care nu se lasa domesticit. Nu-mi povestesc cartile. La aparitia ei, a fost considerata un best-seller. Titlul este destul de comercial.

O sexagenara indragostita de un tanar de 25 de ani. Romanul a aparut in sapte tari, cu mare succes. Dar nu este o poveste de sex, asa cum promite titlul. Este pariul unei batrane cu sine. Intrebarea e daca inteligenta poate concura cu trupul, daca inteligenta poarte declansa in celalalt pulsiuni erotice.

Asa ca toata actiunea cartii este o lunga conversatie incarcata de senzualitate, intre o Seherezada care se apropie de 70 de ani si o privire verde, care o atrage irezistibil. In niciuna din cartile mele nu pot separa autobiografia de fictiune.

Cum credeti ca a evoluat mentalitatea sexuala a romanilor, dupa Revolutie?

Ei bine, daca pudibonderia ar fi specifica romanilor, nu cred ca am fi printre cei fruntasi in injuraturi si nici nu cred ca Ion Creanga ar fi scris "Povestea povestilor".

Pudibonderia noastra ori e ipocrita, fiindca la asta ne pricepem bine, ori ni s-a inoculat prin cenzura. De aceea, dupa 1990, s-a produs acea explozie de erotism si pornografie in literatura noastra, fiindca ni s-a scos botnita.

E drept, manifestari de pudibonderie mai intalnim si acum, fiindca "intelectualii" nostri fac parte inca din prima sau a doua generatie provenita din patura rurala, sau fiindca receptarea tuturor izmelor occidentale de import e puternic marcata de ortodocsismul nostru cu miros de sarmale. Am senzatia ca lucrurile au inceput insa sa se echilibreze. Ne aflam in convalescenta.

Care este legatura dintre dragoste si erotism? Pot exista una fara cealalta?

Cred ca toata fiinta noastra este impregnata de erotism. O forma de erotism este si alaptarea copilului sau mangaierea pisicii, sau strangerea de mana a prietenului. Omul simte nevoia alipirii de semenul lui. Asta naste erotismul in creier, define dependenta de cineva anume, dorinta, amintire, retraire in gand sau in actul artistic.

Se spune ca erotismul s-a nascut in Evul Mediu, odata cu iubirea platonica a trubadurului pentru castelana pe care o canta. Nu cred in prostia asta. Am vazut caini, masculi si femele, dormind imbratisati, fara sa se imperecheze.

Cum sa definesc asta? Oricum, senzualitatea, ca sport, ca terapie, nu implica erotism. De unde trag concluzia ca sunt animale inzestrate cu erotism, asa cum exista oameni care isi reprima cu buna stiinta erotismul.

Care considerati ca este cea mai mare greseala pe care ati facut-o, in viata?

Cred ca cea mai mare greseala facuta in viata e ca nu reusesc sa-mi recunosc vreo greseala. Mi-e greu sa admit ca oamenii gresesc cu intentie. Adica din proprie initiativa. Ei sunt impinsi. De cine? Nu stiu. Un ascet mi-a spus ca drumul nostru are intentia, nu omul. Asa ca... absolvo-te...

Cum reusiti sa gasiti armonia cu varsta pe care o aveti?

Armonia? Armonia la varsta senectutii ti-o dobandesti nemaivrand nimic, retraindu-ti darurile trecute, nu numai in gand, ci si in simturi. Trupul continua sa procure mese imbelsugate din proviziile facute, uneori chiar aventuri amoroase, nimfele ne aduc noaptea, inaintea somnului, cate un inotator ratacit prin uitarea noastra. Te gandesti ca si moartea poate fi o poarta deschisa, o promisiune, o intalnire.

Sa presupunem ca va aflati in fata unei tinere care va cere sa-i descrieti miracolul iubirii. Ce-i spuneti?

Mi-e greu sa transpun intr-o tanara de azi, mai bine sa ma transpun intr-o tanara de azi, desi lumea sentimentelor si mai ales cea a trupului nu s-au schimbat foarte mult. Ma refer mai ales la adolescenti.

Adolescenta care am fost a ramas adolescenta de acum. Numai fatada s-a schimbat. Marea transformare se produce dupa 20 de ani, cand confunzi iubirea cu drepturile, cand se face partajul. Asta omoara orice miracol. Prefer miracolul din imaginatia unei batrane si semnele care promit.

Va multumesc.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Nora Iuga interviu, #Nora Iuga interviu erotism, #Nora Iuga Sexagenara tanarul , #scriitori