Scriitori celebri care au trecut prin inchisoare (Galerie foto)

Luni, 05 Martie 2012, ora 19:29
9890 citiri
Scriitori celebri care au trecut prin inchisoare (Galerie foto)
Foto: L\'internaute

Imensul talent le-a fost recunoscut de semenii lor si de mai multe generatii de cititori. Poate va intrebati, uneori, de ce personalitati marcante, precum Dostoievski, Verlaine, Oscar Wilde si altii, au stat in inchisoare sau exil si daca acest lucru a avut vreun impact asupra operei lor.

Iata ce puteti afla despre 5 scriitori, care si-au petrecut viata intr-un mod tumultos, potrivit L'Internaute.

1. Feodor Dostoievski, de la inchisoare la mantuire

In tinerete, marele scriitor rus frecventa cercurile socialiste cu baze utopiste, care luptau cu absolutismul tarului Nicolae I. A fost arestat, condamnat la moarte, apoi gratiat, pedeapsa comutandu-i-se la 4 ani de deportare intr-un lagar din Siberia. Va scrie "Amintiri din casa mortilor" si toata viata va ramane consecvent ideii ca a pacatuit, fiind condamnat pe drept.

2. Paul Verlaine, pistolar exagerat

Relatia tumultoasa pe care Verlaine a intretinut-o cu Rimbaud il va conduce spre detentie. In timpul unei dispute violente, Paul Verlaine, furios, a tras doua focuri de revolver asupra iubitului sau, ranindu-i usor incheietura mainii.

In 1873, a fost condamnat la 2 ani inchisoare, chiar daca ulterior Arthur Rimbaud (a carui homosexualitate a fost stigmatizata de judecatori) si-a retras plangerea. "Poetul blestemat" a fost incarcerat la Bruxelles, apoi la Mons.

La iesirea din temnita, Verlaine decide sa puna capat relatiei cu Rimbaud. Evolueaza in poezie si publica, printre altele, culegerea de poeme, "Intelepciune" (1881).

3. Oscar Wilde, tulburatorul dandy

A avut o relatie cu tanarul Alfred Douglas de Queensberry, intr-o perioada cand homosexualitatea era interzisa de legea britanica. Marchizul de Queensbery, tatal lui Douglas, il ataca pe scriitor, considerandu-l orgolios si dispretuitor.

Urmeaza un sir de procese, Oscar Wilde dovedind talent de orator, dar este condamnat la 2 ani de munca silnica, iar partenerul sau exilat. In inchisoare, Wilde ii scrie o scrisoare lui Alfred, numita "De Profundis". Se converteste la catolicism si va mai publica o singura lucrare, "Balada inchisorii din Reading".

4. Casanova, aventurier dezinvolt

Nu si-a dezmintit niciodata reputatia. In tinerete, viata sa de hedonist cu talente multiple (jucator de carti, violonist, mare orator) l-a condus spre marile instante ale Europei.

In 1755, se instaleaza in Venetia. Escapadele sale amoroase si financiare determina inchizitorii statului sa-l aresteze pentru ateism, ocultism, libertinaj si apartenenta masonica. Va reusi sa evadeze dupa 14 luni din inchisoarea lugubra Plombs. Opera ca si cariera diplomatica i-au fost influentate de experienta traita.

5. Alexandr Soljenitin, simbolul dizidentei

A fost ofiter al Armatei Rosii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Soljenitin critica, dupa armistitiu, intr-o corespondenta privata, politica lui Stalin. Este arestat pentru "activitate impotriva revolutionarilor" si deportat intr-o colonie de munca (8 ani), inainte de a fi exilat in Kazahstan.

Trei ani mai tarziu va fi reabilitat. La iesire, se consacra scrisului. Publica clandestin "Pavilionul cancerosilor" si "Arhipelagul Gulag", in care denunta infernul din lagarele sovietice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#scriitori celebri inchisoare, #scriitori celebri puscarie, #Oscar Wilde puscarie, #Feodor Dostoievschi inchisoare , #scriitori