Sherlock Holmes, un erou de legenda ajuns mai celebru decat altii reali

Marti, 08 Iulie 2014, ora 14:37
4251 citiri
Sherlock Holmes, un erou de legenda ajuns mai celebru decat altii reali
Foto: Wikipedia

Luna aceasta s-au implinit 84 de ani de la disparitia celui care l-a inventat pe Sherlock Holmes, unul dintre cele mai gustate si mai populare personaje ale literaturii universale.

La peste un secol de la prima sa aparitie in vitrinele librariilor, Sherlock Holmes este inca si astazi foarte popular, el ramanand arhetipul "detectivului particular", care investigheaza pe cont propriu si speculeaza amanuntele, uluindu-i chiar si pe cei de la Scotland Yard, prin simplitatea cercetarii sale.

Orice inceput e greu

Autorul acestui original gen, Sir Arthur Doyle, a stiut sa speculeze tocmai contrastul dintre logica simpla, accesibila oricui si investigatia profesionistului, care pentru omul de rand pare derizorie, numai pentru ca n-o intelege el.

Cum se intampla adeseori, Sir Arthur Doyle n-a demarat in viata ca scriitor. Parintii l-au indrumat spre facultatea de medicina, pe care a absolvit-o constiincios, obtinand si doctoratul pe o tema prea prozaica pentru un viitor literat: "complicatiile nervoase tardive ale sifilisului".

La inceput s-a asociat la Plymouth cu un fost coleg de facultate, George Bud, si au deschis impreuna un cabinet. Neintelegandu-se cu colegul, l-a abandonat si a demarat un cabinet propriu, cu un capital de 10 lire.

Marele sau noroc a fost lipsa de pacienti, pentru ca, neavand alta treaba, s-a apucat sa scrie romane istorice, eseuri si in cele din urma nuvela "Un studiu in rosu", tiparita in 1887, unde aparea pentru prima oara personajul Sherlock Holmes, atragand repede atat atentia publicului dornic de inedit.

Au mai urmat cateva nuvele, dar pentru public primau mai mult numele cunoscute, decat anonimul Doyle. Nu prea suna a brand. In mod ciudat, cartile placeau, dar se vindeau putine.

"M-am gandit sa-l omor pe Sherlock Holmes"

Nici autorul nu era convins ca poate face cariera, jucandu-se de-a literatura. A hotarat sa se intoarca la medicina. In 1890 a urmat un curs de oftalmologie la Viena, dupa care s-a mutat la Londra, si-a deschis un nou cabinet si a hotarat sa nu-si mai piarda timpul cu romanele.

In noiemebrie 1981, ii scria mamei sale: "M-am gandit sa-l omor pe Sherlock Holmes. El imi distrage mintea de la lucruri mai bune". Ca urmare, in 1893, aparea nuvela "Problema finala", unde eroul se lupta cu concurentul sau de la politie, pe marginea unei prapastii si erau inghititi de cascada Reichenbach Falls, unde mor amandoi.

Oftalmologia nu s-a aratat mai de succes decat literatura si a reluat romanele istorice, crezand ca istoria atrage curiozitatea si interesul public mai mult decat altceva. Dar interesul public este o chestiune cu toane. Deodata s-a pomenit ca moartea prematura a lui Sherlock Holmes intristeaza cititorii, iar editorii ii cer altceva asemanator in loc.

Doyle atat astepta. Se pune imediat pe scris si apare o noua nuvela, care continua epidsodul anterior, dupa ce le explica cititorilor ca, de fapt, Holmes facuse numai pe mortul, ca sa deruteze alti investigatori. Astfel seria de nuvele si romane continua, de randul acesta cu un succes de nedrescris. Faptul ca Sherlock Holmes nu murise cu adevarat a facut valva.

Misticismul lui Holmes

Entuziasmat, autorul scrie non stop, lasand in urma lui o intreaga biblioteca de manuscrise, majoritatea tot istorice. Dar posteritatea le-a facut uitate si numai cele cu Sherlock Homes au ramas cap de afis. Ele au mentinut incordata tensiunea cititorilor si atentia editorilor inca multe decenii dupa disparitia celui care le-a creat.

Au fost traduse in nenumarate limbi si nu exista tara dezvoltata, unde simpaticul detectiv amator sa nu-i delecteze deopotriva pe tineri, maturi si batrani.

Uniunea Sovietica este singura tara din lume care, in 1929, a interzis publicarea lui Sherlock Holmes, respectivele romane fiind considerate patrunse de misticism si ocultism.

Sir Arthur Doyle a murit in plina glorie, urmare unui atac de cord, in anul 1930. A fost inmormatat la cimitirul din New Forest, Mare Britanie. Acolo unde a locuit si a lucrat, posteritatea i-a ridicat cateva monumente.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#literatura politista, #romane politiste, #nuvele politiste , #scriitori