Va mai amintiti de Marin Preda?

Joi, 05 August 2010, ora 21:27
6727 citiri
Va mai amintiti de Marin Preda?

Astazi 5 august 2010 ar fi implinit 88 de ani. Romancier si nuvelist, Marin Preda a fost unul dintre cei mai importanti prozatori dupa cel de al doilea razboi mondial.

Marin Preda in nuvelele si romanele sale, cu un puternic specific national, a reconstituit o lume aparte, cu un limbaj caracteristic, personajele sale au o viziune proprie asupra vietii.

Imi vin in minte, Morometii, Intrusul, Marele singuratic, Delirul, Viata ca o prada, Cel mai iubit dintre pamanteni, adevarate caodopere ale universului sau artistic. Marin Preda a fost un scriitor iubit si respectat, o autoritate, o constiinta, un lider de opinie al vietii literare. S-a bucurat de recunoastere si de consideratia confratilor scriitori, dar si de dragostea si pretuirea publicului cititor.

Delirul este o veritabila pagina de istorie dar si o lectie de viata, autorul avand curajul sa-l publice in 1975. Despre reactiile prompte, incisive ale oficialitatilor sovietice din acel timp, dar si despre ale celor autohtone care, oarecum tacit, au acceptat reabilitarea Maresalului Antonescu, insa dand si indicatii pretioase pentru continuarea romanului cu un nou volum, s-au spus multe.

Pana si autoritatile comuniste ale statului l-au stimat si i-au recunoscut valoarea, cu toate ca moartea sa din 1980, dupa publicarea romanului Delirul inca ramane un mister.

Majoritatea biografilor prozatorului, au considerat moartea lui a fost ciudata, nefireasca, suspecta, neelucidata, inconjurta de mister, fiind petrecuta in conditii neclare, stranii, obscure, insa putini au fost aceia, care s-au incumetat sa patrunda in labrintul ipotezelor si al scenariilor puse in circulatie pentru a investiga si dezlega misterul mortii autorului romanelor Deliru si Cel mai iubit dintre pamanteni, romane care aveau sa-i pecetluiasca destinul.

"Moartea e un fenomen simplu in natura, numai oamenii il fac inspaimantator. "

"Cel mai iubit dintre pamanteni" vol.I.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Marin Preda zi nastere, #Marin Preda biografie , #scriitori