11 milioane pentru Brancusi si un sandvis la Masa Tacerii

Duminica, 20 Martie 2016, ora 11:37
5778 citiri
11 milioane pentru Brancusi si un sandvis la Masa Tacerii

Ar trebui cumparata lucrarea "Cumintenia pamantului" de catre statul roman?

La aceasta intrebare au incercat sa raspunda mai multi comentatori in aceste zile, dupa ce ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a anuntat ca statul vrea sa-si exercite dreptul de preemptiune si sa achizitioneze lucrarea de la proprietari.

Spre surprinderea mea, au fost si jurnalisti respectabili care s-au pronuntat impotriva, unii din fronda, altii incercand sa arate ce se poate face cu cei 11 milioane de euro.

In opinia mea, ratarea de catre Guvernul Ciolos a achizitionarii acestei opere ar insemna un esec de proportii. In viitorul apropiat sau mai indepartat, nimeni nu-i va ierta pe actualii decidenti ca au vaduvit cetatenii Romaniei de azi si pe cei din viitor de a avea acces la o capodopera a sculpturii universale.

Ce ministru poate decide impotriva interesului public? Cum si-ar putea permite un guvern sa lipseasca generatiile viitoare de lucrarea unuia dintre cei mai mari artisti pe care i-a dat aceasta tara? Sanatatea e importanta, dar cred ca sanatatea morala a celor care ne vor urma e mai importanta decat banii pe care i-am plati acum.

In copilarie am fost impresionat de povestile mamei mele despre suferintele lui Constantin Brancusi. Imi arata cu emotie vederi cu Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Poarta Sarutului si-mi spunea ce norocosi suntem ca le avem pentru ca... si aici incepea sa vorbesca in soapta: "Dej l-a alungat din tara, l-a considerat burghez si Brancusi a murit singur si trist la Paris".

Intr-o excursie cu clasa la Targu Jiu, cred ca prin 1980, "indoctrinat" de mama despre maretia lucrarilor din oras, am fost socat cand le-am descoperit lasate in paragina si am fost si mai socat ca diriginta ne-a lasat sa ne mancam sandvisurile cocotati pe scaunele din jurul Mesei Tacerii.

Mi se parea o blasfemie, dar muscam din painea cu salam si aveam o neexplicata senzatie ca in partidul unic mai erau tovarasi deranjati de Brancusi, desi "fusese reabilitat in 1964".

In opinia mea, ar trebui alocati bani de la buget si pentru ca muzeele din tara sa poata face achizitii ale artistilor romani care au confirmat la nivel international.

Daca acei bani cheltuiti cu cap ar creste numarul vizitatorilor, ar atrage turisti straini si cu un plan bine pus la punct, investitia ar face profit. Dar coruptia e atat de mare in Romania incat un astfel de plan cred ca n-ar fi decat o noua sursa de imbogatire pentru politicieni si clanurile lor.

Noi nu suntem in stare sa ridicam o statuie valoroasa intr-o piata din oras. Chiar si aceasta operatiune s-a transformat in zeci de cazuri intr-una de spoliere a banilor publici. Fostul premier Victor Ponta se pregatea sa dea pe lucrarea lui Brancusi dublu (20 de milioane de euro). Poate ca isi tragea si el un comision pentru zile negre.

Eu cred ca 11 milioane de euro nu reprezinta mare lucru la nivelul unui buget de stat. Achizitia "Cuminteniei Pamantului" ar fi un gest de reparatie tarzie fata de memoria unui artist nedreptatit de comunisti. Iar ideea ministrului de a plati doar cinci milioane de la buget, iar restul de sase sa fie stransi prin subscriptie publica reprezinta prima incercare de solidarizare a romanilor pentru un proiect cultural, altceva decat cataclisme si loterii de cumparat voturi.

Dupa parerea mea, ar avea si Gigi Becali ocazia sa-si mai spele din pacate, facand ceva important pentru tara, nu circ ieftin si cruci de pacalit saraci cu duhul.

Am avea fiecare dintre noi oportunitatea de a dona cu gandul la viitor, la cei care vor veni dupa noi.

N-o sa uit niciodata imaginea in care un grup de copii englezi erau tavaliti pe jos in fata "Maiestrei" si o desenau pe caiete. In acest timp, profesorul de arta le explica lucrarea pentru ca elevii sa inteleaga liniile zborului. In muzeul Tate din Londra nu aveam voie sa-mi scot sandvisul si sa musc din el, ci doar sa admir viziunea unui geniu pe care inca nu-l meritam, dar mai avem o sansa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cumintentia Pamantului bani, #donatie bani Cumintenia Pamantului, #Cumintenia Pamantului statul roman , #stiri cultura