Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cascadorul Szoby Cseh si dirijorul Marin Constantin, decorati de ministrul Culturii

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 22:57
2572 citiri
Cascadorul Szoby Cseh si dirijorul Marin Constantin, decorati de ministrul Culturii
Foto: www.madrigal.ro

Cascadorul Szoby Cseh si dirijorul Marin Constantin, director onorific al Corului National de Camera "Madrigal", au fost decorati, miercuri, la Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN), de catre ministrul de resort, Hunor Kelemen, cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

Maestrului Marin Constantin i-a fost oferita distinctia prin decret semnat de presedintele Traian Basescu la sfarsitul lunii martie, iar decretul pentru Szoby Cseh a fost semnat in luna noiembrie a anului trecut.

Szabolcs Cseh s-a nascut pe 11 decembrie 1942, in orasul Miercurea Ciuc (judetul Harghita), intr-o familie de etnie maghiara. Dupa absolvirea studiilor secundare la Liceul "Andrei Saguna" si la Liceul "Unirea" din Brasov, a urmat cursurile Institutului de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, pe care le-a terminat in 1966. S-a specializat in arte martiale, gimnastica, scrima, calarie si alpinism.

Inca din facultate, a colaborat, in calitate de cascador, la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi la filmele "Impuscaturi pe portativ", "Tom Sawyer si Huckleberry Finn" (productie franceza) si "Serbari galante" (in regia lui Rene Claire). In perioada 1967-1979, a fost metodist la Studioul Cinematografic din Buftea, colaborand la toate filmele realizate de studiourile cinematografice romane ce contineau secvente de actiune-lupte si a facut cele mai grele cascade, unele fiind unicat pe plan mondial.

Szoby Cseh a colaborat la realizarea a peste 120 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 sunt productii straine sau coproductii. El a fost implicat in realizarea a 38 de filme artistice straine ca regizor sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment in tara si strainatate.

In prezent, cascadorul conduce o asociatie sportiva pentru copiii care au probleme de integrare in societate.

Maestrul Marin Constantin este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si membru al Uniunii Compozitorilor. Este fondatorul Corului Universitatii din Bucuresti (1948), Capelei Corale "Gheorghe Cucu" (1958), Corului National de Camera Madrigal (1963).

A sustinut peste 3.500 de concerte in tara si in lume, pe scenele festivalurilor nationale si internationale de muzica.

Printre titlurile si medaliile cu care a mai fost distins se numara: Premiul Criticii Muzicale Germane (1971), Il Sagitario d'Oro (1976), Una Vita per Arte-David Michelangelo d'Oro-Italia (1977), Omul Anului 1990, 1992, 1994, diplome ale Uniunii Compozitorilor - Romania (1985, 1993), Mare Ofiter al Ordinului Serviciul Credincios (2000), Crucea Patriarhala Ortodoxa (2000).

Este, de asemenea, doctor in muzicologie si filosofie a muzicii si Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica din Cluj-Napoca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Cascadorul Szoby Cseh, #dirijorul Marin Constantin, #decorati Hunor Kelemen , #stiri cultura