Ziare.com

Cum se vad romanii in oglinda si de ce a ramas Romania o tara inapoiata in Europa - Interviu

de Magda Gradinaru
Duminica, 02 Decembrie 2018, ora 11:24

   

Cum se vad romanii in oglinda si de ce a ramas Romania o tara inapoiata in Europa - Interviu
Romanii sunt fatalisti, dar ospitalieri, inteligenti, dar mereu retrasi din istorie, din cauza conditiilor vitrege, au o tara bogata, la care strainii ravnesc, dar pacat ca e locuita? Cert e ca, in pofida potentialului de inteligenta si creativitate egal cu cel din tarile dezvoltate, lipsa increderii in celalalt - co-national sau strain - face ca tara sa ramana mai inapoiata si mai saracita decat alte tari din Uniunea Europeana, spune psihologul Daniel David.

Mai mult, problema Romaniei este ca s-a integrat de buna voie intr-un spatiu geopolitic - NATO si UE - care este construit dominant pe doua valori, nu doar diferite, ci opuse celor dominate inca la noi: individul autonom (nu colectivist) si descentralizarea puterii sociale (nu concentrarea acesteia).

Daniel David este profesor de stiinte cognitive clinice la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca si autorul unei cercetari de psihologie a poporului roman - Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor intr-o monografie cognitiv-experimentala -, derulata intre anii 2005 si 2015, care ofera un profil psihologic al romanilor ce contrazice sau contextualizeaza cliseele care circula despre acesta.

Ce veti afla din acest interviu, pe care profesorul Daniel David l-a acordat Ziare.com:

- ce este si cum se formeaza identitatea nationala: Identitatea nationala include mai multe atribute decat cele psihologice, desi acestea reprezinta o componenta majora din nucleu central al identitatii nationale. Aceasta poate include attribute biologice, psihologice, sociologice si/sau culturale (valorice) . Adesea, identitatea nationala se bazeaza pe atribute mai stabile in timp.

- cum se vad romanii in oglinda/ cum ar vrea sa fie versus cum sunt romanii: Noi romanii avem un autostereotip admirativ, proiectandu-ne ca fiind inteligenti/creativi si persoane calde/ospitaliere. (...) Aceasta pare uneori sa fie o proiectie cultural compensatorie pentru imaginile individuale, in conditiile in care, totusi, 67% dintre romanii au o stima de sine mai scazuta decat americanul mediu.

- ce loc ocupa strainul in imaginarul romanilor: Avem o neincredere foarte mare nu doar intre noi, ci si fata de straini.

- ce este patriotismul si unde devine nationalism: Unii lupta pentru drepturile romanilor calcand in picioare drepturile altora. Unii definesc practici psihoculturale vechi ca fiind traditie, astfel incat cine nu le respecta devine antiroman! De multe ori astfel de etichetari se fac in scop personal si/sau pentru a prezerva niste privilegii personale. Nu este voie sa-I lasam pe altii, mai ales pe cei cu tendinte nationaliste/xenofobe/interese meschine personale, sa ne spuna cine sunt si cine nu sunt buni romani!

- cum arata integrarea europeana: Desi Romania a aderat la spatiul vestic, nu este bine integrata, ramanand marginala, inapoiata si saracita, fara sa aiba in UE/NATO influenta macar la nivelul teritoriului/populatiei.

Ce nu veti afla: nu veti afla un portret-robot imuabil al fiecarui roman si nici o reteta minune pentru o identitate nationala articulata pe astribute moderne.

Draghicescu, Radulescu-Motru, Ralea, Cioran - cu totii au scris, la distanta, despre psihologia poporului roman si, invariabil, au vorbit despre neispravire, despre voluptatea esecului. Cat de valida este insa o astfel de cartografiere a psihologiei nationale?

Fiecare roman are o teorie despre cum sunt romanii, in baza unei psihologii cotidiene/de simt comun. In plus, personalitatile care s-au impus in diverse domenii, ajungand apoi in pozitii de influenta sociala - mai ales cei din domeniile artistic-culturale si socio-umane -, au inceput sa-si articuleze public teoriile cotidiene, informate partial si de unele cunostinte de specialitate. Adesea insa, nefiind specialisti in domeniu, au generat perspective interesante cel mult cultural, e drept, mai complexe decat psihologia cotidiana, dar departe de ceea ce este cu adevarat psihologia romanilor, inteleasa de specialistii in psihologie.

Psihologii vremurilor vechi au abordat problema mai riguros, in baza cunostintelor vremurilor lor, si au generat profiluri interesante; acestea au fost insa limitate de pauperitatea datelor riguroase din acele vremuri (ex. testele psihologice erau in faza incipienta; studiile psihologice pe esantioane reprezentative, replicate si/sau longitudinale erau la inceput etc.).

Sunteti autorul unui studiu complex, publicat la Polirom, Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor intr-o monografie cognitiv-experimentala. Va voi intreba cu ce prejudecati, stereotipuri care ii privesc pe romani ati inceput dumneavoastra acest demers si v-au fost infirmate. Ce v-a surprins din profilul final?

Noi psihologii facem o distinctie clara intre cum suntem vs. cum ne credem vs. cum trebuie/am vrea sa fim prin prisma unor atribute psihoculturale (ex. inteligenta/creativitatea etc.) . Cercetarile nespecialistilor si/sau ale psihologilor mai vechi nu au inteles bine aceste distinctii, astfel incat au facut confuzii, considerand adesea eronat ca romanii sunt asa cum se cred si/sau cum ar dori/trebui sa fie.

Revenind la intrebarea concreta, m-a suprins spre exemplu nivelul extrem de scazut de incredere interpersonala, cu impact direct asupra stimularii unei colaborari defectuoase. Asta, in conditiile in care romanii se proiecteaza ca fiind ospitalieri si generosi/altruisti.

Apoi, am aratat in monografie ca desi competitivitatea tarii este redusa in comparatie cu tarile dezvoltate ale Uniunii Europene - in educatie/sanatate/inovare/economie etc. -, potentialul intelectual (de inteligenta si creativitate) al romanilor nu este mai prejos decat al popoarelor din tarile dezvoltate. Din pacate, increderea interpersonala scazuta nu ne ajuta sa cooperam, astfel incat nu construim institutii
sociale moderne care sa ne utilizeze potentialul intelectual bun. In consecinta, realizarile nu se ridica la nivelul potentialului, tara ramanand mai inapoiata si mai saracita decat alte tari din Uniunea Europeana.


Daca vom reusi sa ne crestem increderea unii in altii, astfel incat sa cooperam mai eficient, atunci vom putea sa ne mobilizam potentialul bun pe care il avem.

Ce cred romanii despre ei insisi? Cum se proiecteaza ei in oglinda?

Noi romanii avem un autostereotip admirativ, proiectandu-ne ca fiind inteligenti/creativi si persoane calde/ospitaliere. Aceste autostereotipuri sunt importante! Avandu-le, le putem proiecta ca modele cultural-ideale (cum vrem sa fim/cum ar trebui sa fim) si le putem apoi promova si practica, astfel incat din cum ne credem sa devina si cum suntem!

Acest autostereotip nu este insa foarte coeziv, deoarece, desi dominant, are o variabilitate mare (cu extrema "...romanii nu sunt nici...nici...") . Mai mult, acesta pare uneori sa fie o proiectie cultural compensatorie pentru imaginile individuale, in conditiile in care, totusi, 67% dintre romanii au o stima de sine mai scazuta decat americanul mediu.

Dar despre straini? Una dintre auto-definiri priveste vestita ospitalitate.

Avem o neincredere foarte mare nu doar intre noi, ci si fata de straini. In dezbaterile pe care le-am avut in legatura cu monografia, istoricii mi-au spus ca nu sunt surprinsi de acest lucru, deoarece adesea - ca sa folosec sintagma frecvent utilizata de ei - ...de-a lungul istoriei straini veneau sa-ti ia ceva nu sa-ti dea ceva! Sigur, asta poate sa fie o ipoteza plauzibila.

Dar chiar daca ar fi fost asa, acest mecanism, care probabil ne-a ajutat de-a lungul istoriei sa supravietuim ca popor, poate deveni piatra de moara in prezent, cand Romania are nevoie de incredere, cooperare, solidaritate ca membru al UE si intr-o lume tot mai globalizata.

Cum ii vad romanii pe ceilalti? Pe europenii vestici, de pilda. Si pe americani? Dar pe cei mai apropiati, pe "balcanici"?

Monografia a scos in evidenta hetereostereotipuri de genul urmator:

(1) americani ("pragmatici", "reci"), (2) vestici ("civilizati"), (3) francezi ("boemi", "reci"), (4) germani ("organizati"), (5) englezi ("civilizati", "reci"), (6) rusi ("inflexibili", "patrioti"), (7) chinezi ("harnici"), (8) japonezi ("organizati"), (9) spanioli/tarile latine ("impulsivi"), (10) italieni ("relaxati", "muncitori", "vorbareti") si (11) arabi ("religiosi/fanatici").

Aceste rezultate sunt, in principiu, congruente cu alte studii nationale si internationale ale heterostereotipurilor romanilor (ex. maghiarii - patrioti, adaptati/ bine orientati, asertivi/hotarati).

As vrea sa revin la prima intrebare, cea in care ii aminteam pe Draghicescu, Constantin Radulescu-Motru, Ralea si Cioran. Indeobste, ei vorbesc despre trasaturile negative ca fiind preponderente - tranzactionarea, neispravirea, mediocritatea (natiunea mica despre care vorbeste Cioran) . Ma intreb daca acest registru negativ, pesimist, nu tine tot de o anumita auto-definire.

Un profil psihocultural nu este bun sau rau in sine, ci devine astfel in functie de contextul geopolitic al unei tari si/sau in functie de modelul cultural-ideal pe care il are tara respectiva.

In acest moment exista o Romanie veche, cu un profil psihocultural caracterizat astfel (dupa modelul psihologului olandez Hofstede):

* Individ colectivist - formeaza grupuri sociale mai ales pe baza de rudenii/cunostinte, de tip colectiv, care sunt solidare in interior, dar suspicioase fata de cei din afara colectivului. Colectivismul nu incurajeaza diferentierea si competitia, care sunt vazute ca pericole la adresa colectivului. Accesarea resurselor sociale in colectivitate se poate face adesea prin pile/relatii si/sau submisivitate la sef si grup.

* Concentrarea puterii sociale - astfel incat putini oameni ajung sa conduca pe multi, idealul sperat fiind cel de autocrat luminat. Doar seful, nu criteriile de performanta/meritocratie, poate face unele diferente acceptate in colectiv.

* Frica de schimbare si de viitor - incertitudinile aduse de viitor sunt vazute ca pericole, generand teama si cantonare in prezent (frica de inovare).

* Control comportamentului social mai ales prin pedepse - comportamentul este controlat prin teama, vanandu-se greselile, ceea ce genereaza dezactivare comportamentala/pasivitate.

Desi acest profil vechi este inca dominant, fiind sustinut de majoritatea seniorilor si o mica parte din generatia mai tanara, majoritatea nu este una confortabila. Acest profil este intr-o lupta de schimbare paradigmatica cu profilul unui Romanii moderne, caracterizat astfel (dupa modelul psihologului olandez Hofstede):

* Individ autonom - formeaza grupuri sociale mai ales pe baza de valori comune, in forma comunitatilor; acestea sunt solidare in interior, dar sunt deschise si spre cei din afara comunitatii, care, daca impartasesc valorile grupului sunt bineveniti in comunitate. Comunitatea incurajeaza diferentierea si competitia in sensul ca castigul unui membru se intoarce ulterior, intr-o oarecare masura adecvata, la toata comunitatea; aici se nasc culturi organizationale in logica ca daca vrei sa ai acces la resursele comunitatii, trebuie sa faci doua lucruri (alta cale nu prea este): fie esti bun/performant, fie ii sustii pe cei buni/performanti!

* Distribuirea puterii sociale - astfel incat sa existe mai multe zone de putere, care sa se controleze reciproc si nimeni sa nu poata monopoliza puterea pentru a ajunge la autoritarism/dictatura.

* Oportunitatile viitorului - incertitudinile/impredictibilitatile aduse de viitor sunt vazute ca oportunitati pentru dezvoltare.

* Control comportamentului social mai ales prin recompense - comportamentul este controlat prin recompense, generand activare comportamentala si comportament exploratoriu.

Problema Romaniei este ca s-a integrat de buna voie intr-un spatiu geopolitic - NATO si UE - care este construit dominant pe doua valori, nu doar diferite, ci opuse celor dominate inca la noi: individul autonom (nu colectivist) si descentralizarea puterii sociale (nu concentrarea acesteia) .

Institutiile sociale pe care suntem nevoiti sa le asimilam in tara (in toate domeniile: educatie/sanatate/economie etc.) au la baza acest fundament valoric. Asadar, cand vrem sa le asimilam intr-o tara inca grevata de filosofia colectivista si de concentrarea puterii, acestea nu prind, devin forme fara fond si/sau sunt distorsionate, pierzandu-si esenta.

In consecinta, desi Romania a aderat la spatiul vestic, nu este bine integrata, ramanand marginala, inapoiata si saracita, fara sa aiba in UE/NATO influenta macar la nivelul teritoriului/populatiei.

Sigur ca in 10-15 ani profilul Romaniei moderne va deveni dominant, ca urmare a unor schimbari generationale. Este insa pacat sa nu facem schimbarea mai repede. Acest lucru se poate face printr-un proiect de tara, in care cei care sustin profilul vechi sa nu mai fie judecati - ei sunt patrioti, crezand ca asa isi apara tara -, ci invitati sa devina parte a solutiei.

Convingerea lor nu trebuie facuta de catre politicieni - ca acestia trezesc reactanta psihologica -, ci de catre copiii si nepotii lor.

Ati spune ca romanii au o constiinta puternica a identitatii comune sau mai degraba una precara? Cat depinde asta de educatie, de manuale, de ce anume decupam din istorie ca relevant pentru memoria sociala?

Sub aspectul atributelor psihoculturale majore, care definesc arhitectura psihoculturala a unei tari, nu exista diferente majore intre regiunile istorice sau intre noile regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

Intr-o formula mai metaforica, am putea spune ca "romanismul" bate "ardelenismul" (definit in sens larg ca Transilvania dincolo de Carpati), "moldovenismul" (definit in sens larg ca Moldova completa) si "muntenismul" (definit in sensul cel mai larg de Tara Romaneasca) .

Asta nu inseamna ca nu putem gasi unele diferente intre atribute mai putin centrale si/sau diferente semnificative statistic, dar fara valoare pragmatica/ecologica. Intelectualii zonelor istorice/administrative ale Romaniei promoveaza adesea diferentele in favoarea zonelor proprii, dar fac des confuzie intre cum suntem vs. cum ne credem vs. cum vrem sa fim/ar trebui sa fim. Aceasta omogenitate psihoculturala se poate datora existentei obiective a unei arhitecturi comune romanismului si/sau miscarilor de populatii de-a lungul istoriei (mai mult sau mai putin recente), dintr-o zona in alta a Romaniei.

Problema aceasta a identitatii nationale e mult speculata politic. In ultimii ani, discursul nationalist cunoaste o ascensiune - si asta nu numai in Romania. Romanii - asa cum s-a conturat profilul lor identitar - sunt vulnerabili in fata unui astfel de discurs? Si altfel intrebat: euroscepticismul isi poate gasi teren in Romania?

Din pacate, patriotismul a fost adesea arestat de nationalism, xenofobie si interese personale meschine, astfel incat multi oameni de calitate se feresc sa se declare patrioti (fara ca asta sa insemne ca nu sunt) . Acesta trebuie eliberat si reasumat intr-o logica moderna!

Spre exemplu, cu limitele proprii, eu ma consider un patriot roman, in sensul ca imi pasa de limba/teritoriu/popor, lucruri de nenegociat pentru mine! Si nu ascund asta! Pana aici ma pot intalni cu toti cei care se definesc patrioti. De aici insa apar diferente.

Unii lupta pentru drepturile romanilor calcand in picioare drepturile altora. Eu lupt pentru drepturile romanilor incercand sa protejez drepturile altora, asa cum as vrea sa fie protejate drepturile romanilor.

Unii definesc practici psihoculturale vechi ca fiind traditie, astfel incat cine nu le respecta devine antiroman! De multe ori astfel de etichetari se fac in scop personal si/sau pentru a prezerva niste privilegii personale.

Nu este voie sa-i lasam pe altii, mai ales pe cei cu tendinte nationaliste/xenofobe/interese meschine personale, sa ne spuna cine sunt si cine nu sunt buni romani!

Faptul ca eu sustin practici psihoculturale opuse celor dominante in prezent (individ autonom nu colectivist; descentralizarea nu concentrarea puterii; imbratisarea incertitudinilor ca oportunitati nu ca pericole; controlul comportamentului social prin recompense nu prin pedepse; valorizarea nu demonizarea diferentierii/competitiei), nu ma face mai putin patriot, ci dimpotriva! Daca practicile vechi nu mai servesc prezentului, acestea trebuie duse in muzee si respectate acolo.

Practicile vechi care pot sustine prezentul si dezvoltarea tarii devin traditie actuala, valorizabila in prezent; aceasta traditie intelept actualizata in prezent este ceea ce ma defineste astazi ca roman, cetatean european.

Eu as dori o Romanie cu un profil psihocultural modern, activa si influenta in spatiul vestic macar la nivelul marimii teritoriului/populatiei, in care cetatenii, prin incredere si cooperare, isi folosesc potentialul bun de inteligenta si creativitate, pentru a-si genera bunastare, calitate crescuta a vietii si un nivel cat mai mare de fericire.

Articolul face parte din proiectul Romania din inima pe care Ziare.com il dedica cititorilor cu ocazia Zilei Romaniei. La multi ani!


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7220 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

de ce a ramas Romania o tara inapoiata in Europa ???

Ia priviți mai atent Miticii ramași acasă ca va pica fisa !!!
Poate din cauza ca cei ce făceau diferența au plecat la Căpșuni??? si "Deștepți" au rămas acasă sa voteze Ciumeții Roșii pentru o galeta cu pui alterați ??
Sau ca va mărit pensiile inflația si taxele!!!
Nu mai bociți ca Romania e o tara inapoiata in Europa ...pe cine interesează ??? Pe Rromii de la Guvern??
Are cineva o problema ca Romania o tara inapoiată in Europa ????
Sa se anunte ca vrea al Căpșuni sau sa rămane cu "ELITA" acasă la un otet de Mizil ieftinit :))))))))))

 

Vorba lunga saracia omului! In loc sa filozofati atata, sa va

invartiti in jurului buricului, va recomand sa fredonati incetisor-incetisor, macar prima strofa din Imnul National pe care vi l-au lasat inaintasii nostri. Si sa va luati libertatea si viata inapoi! De ce sau de cine va temeti?

"Desteaptă-te, romane, din somnul cel de moarte,
In care te-adanciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieste-ti altă soartă,
La care să se-nchine si cruzii tăi dusmani!"

Ce vreti mai mult de atat? Nu va ajunge? Nu va este clar?

https://www.youtube.com/watch?v=zTwgwEHiWm0

 

Felicitari!

Concentrat la 99,9% avem spus adevarul asupra societatii actuale.
Cunoscandu-l, e bine de portionat si distribuit in forme ingerabile catre fiecare din cei ce vor a deveni activi si utili societatii.
Astfel aceste adevariri - medicament vor fi absorbite de acea Romanie fundamentala si indecisa.
Nu este cazul a fi condamnata pentru nestiinta, ea este dominata de "Cumintenia pamantului", trebuie facuta sa inteleaga ca valorile-i sunt acceptate si-s universal valabile pentru umanitate.

 

Oglinda care distorsioneaza !

Iubirea de tara vine din inima iar daca nu stii sa simti, daca nu ai inima deci, atunci esti outsider !Traim doar pentru a face gratare a ne umfla burtile , admiram fad paradele militare si tot ce implica si ne intoarcem inevitabil la bazele noastre !Patriotismul altor natii se deosebeste fata de cel romanesc pentru ca , vorba aceea , au cu ce ! Noi daca tinem mana la piepturi cand canta imnul tricolor, este doar pentru imagine si nu simtim bunaoara ce simte americanul , englezul, francezul....! Daca noi avem un atasament , psihologic vorbind, acesta este pentru familie , mai putin pentru vecini ( dorim sa-i moara si capra lui, nu?) si nu pentru tara care inseamna doar locul unde ne-am nascut fara implicatii sentimentale ! Cetateanul nu percepe ca tot ce este in tara este si a lui ,de aceea , din cauza educatiei precare sau lipsa, arunca can'urile de bere pe strada , hartii de tot felul si nu are puterea/stiinta de a gandi : este orasul meu, este imaginea mea ....! O mare parte de vina au avut-o si o au politicienii care nu si-au dat interesul sincer pentru tara , imaginea lor fiind puternic tesita sau mai bine zis distrusa de zeci de cazuri de coruptie si nonsalanta ! Imi aduc aminte de faptul ca cineva asteptand in trafic (sua) , dintr-o masina se aruncau cutii de suc ,canuri de coca....! Ei , un patriot adevarat , s-a coborat si l-a facut pe cel care aruncase sa se duca sa le ia inapoi , dara fara sa se incaiere ...! Aceste iubitor de tara , simtea acea zona ca este si a lui, era si imaginea lui fata de populatia cosmopolita sau nu,chiar ii pasa ! El avea de ce sa se priveasca in oglinda si era mandru de realizarile societatii lui...! Se prea poate ca situatia sa fie si din cazul comunismului care ne-a luat tot iar noi, emotional, nu ne-am dezmeticit inca...! Daca insa diriguitorii societatii nu demonstreaza ca , chiar ii intereseaza de bunul mers al tarii, atunci singura fericire meteorica a romanului predominant, ramane iubirea/aseptarea de evenimente unde poate sa obtina de pomana cativa mici, o frafurie cu fasole si ciolan.....! Ce urmeaza ? Ei , asta e! Farama de iubire de tara pe care o mai avem , trebuie sa dispara odata cu ceea ce se cheama globalizare si renunatarea la suveranitate , un nou trend ce tinde sa devina volens nolens , lege !

 

Putem continua

La interne era Marzescu, doctor in drept la Paris. Acum o avem pe Carmensita, secretara din Videle.

La Educatie (instructiune publica) era I.G. Duca, drept la Paris. Acum o avem pe Abramburica, iar inainte i-am avut pe Genunche Pop si Pamblica.

Inainte de Duca, cred ca a fost Spiru Haret, care era absolvent al Sorbonei de matematica si fizica, doctor in filosofie si studii in astronomie.

Ceea ce este acum ministerul dezvoltarii era condus de Anghel Saligny, universitatea din Berlin si expert recunoscut mondial in constructii din structuri metalice.

O, tempora !

 

Gile,suntem o tara aflata sub ocupatie Aldista-Pesedista!

Rad si curcile de noi cand niste derbedei au reusit sa acapareze puterea in stat.Sunt de acord cu Alex Stefanescu sa facem noi puscarie in locul lui Dragnea si Tariceanu,numai sa lase in pace pe toti acesti amarasteni loviti de soarta.Shalom

O fotografie cat un interviu

https://i.redd.it/nj1mh37ghn121.jpg

 

Se vede...

După "aprecierile" de după ora 16 a zilei de ieri,ce și cat au invățat slujbașii ce utilizează "inteligența artificială" in a ne comunica cat de dotați intelectuali sunt și cat de mult iubesc această ȚARĂ pe care stăpanii lor o jefuiesc prin orice mijloc ilegal,folosindu-se de puterea otrăvită a promisiunilor și menținută in numele democrației,DE CARE EI nu au auzit!
Dar,nu mai aveți mult să aveți stăpanii la putere,așa cum sugerează și titlul articolului!Și sper,Ziare com ,nu va mai permite acestor gangănii să aprecieze comentarii pe care nu au dreptul-la inteligența de primați-,să le facă ca drept de "liberă exprimare".Intr-o societate in care se vrea real progres,trebuie respectată și"obligația de a gandi" și de a nu URI cu toată ființa,doar ca slugă ori ca fiind de altă părere!

 

Ei,da!Avem o ȚARĂ bogată,

De unde și pizma și ramnirea unor vecini de circa un mileniu și vreo două secole(erau bulgarii,sarbii,ungurii,ucrainienii pe aici?)Dunărea,Marea Neagră,Nistru și Prutul Tisa și Crișuri mai pe margini și in interior,de la Someș la Siret,inspre sud pătrunde Oltul,Argeșul,Ialomița,iar Mureșul și Tarnave,ne scaldă pieptul plin de admirație pentru frumoasa și bogata Țară.Vai,să nu uit,căci am profesat in tinerețe, in zona de amonte al raurilor Topolog și ...Teleorman.
Cum să fii sărac cu atatea lunci și văi,dealuri, podișuri și munți ce ascund...nu spun,e SECRET!
Probabil,unde locuitorii sunt in mare măsură OSPITALIERI, devin puțin cam naivi la insistențele unora care vin și laudă locurile:vai ce bine e;n-aș mai pleca de aici...Și sunt din cei care N-AR MAI PLECA...
Ei,da!Asta e Țara mea și n-aș fi plecat nici dacă m-ar fi prins "răsturnările" la 30 de ani!Aveam soție,copii,părinți socri,bunici,frați și prieteni,chiar dacă profesia nu era bănoasă,dar mă incantam,privind cum cresc copiii,cum apar locuri de muncă mai peste tot,dar luam aminte și la REALELE nemulțumiri,căci unora care le place munca de politruc,ori de activist,au in timpul tinereții mele stră...nu, părinții bunicii,cu care intram in dispute,dar cel care uita,eram eu de dragul celor spuse mai la inceput!
Doamna Grădinaru,vă mulțumesc pentru provocarea de a face un circuit,de acum cu ochii minții,pe unde am trecut cu piciorul ori,numai citind din ce au scris ai noștri scriitori,chiar dacă nu au stat permanent in țară.
Asta e marea tentație,un relief superb și o psihologie de oameni sociabili,indrăgostiții actelor de cultură din toate artele.
Și dacă-au,să n-o dau in bară-politicienii de toate etniile locuitoare,ar iubi ȚARA cu adevărat,bucuria de la varstnici la prunci,n-ar mai fi ofilită de OFERTE otrăvite!

 

Nu fiti rai cu resturile de acasa !!

Ce daca Romania e o tara inapoiate in Europa !
Are cineva cu asta o Problema??cei cu pensii speciale
nu le pasa ca Romania e o tara inapoiata in Europa !
Asa halmajitule/copil / marin666 PenSULA/Handroid / George 0,02 Moscocian/Dutty si resturile maneliste??
numai pensia speciala contează :))))))))))

Nu fiti rai cu resturile de la Volks Gruppe!!!

Astia saracii traiesc din ce posteaza pe ziare.com,chit ca pentru ei limba romana este o mare problema si dupa cum se vede nu au invatat nimic in cei "40 de ani de democratie"!!
Ma uit cu mila la bietul Hasta!!!!

Hastalavista, sa stii ca suntem inapoiati fiindca

ne lipsesc valorile.Atata timp cat aceasta tara frumoasa si bogata este condusa de infractori si analfabeti, chiar daca toata Romania protesteaza 24/24 de ore pe zi, ei se ascund ca sobolanii in birourile lor, si tac, tac pana trece furtuna. Dupa aceea se mai imprumuta din nou de la banci, dand prostimei niste pomeni electorale,pentru a-si asigura votanti. In tot acest timp dau legi impotriva Justitiei, fura din banii publici pe care ii investesc la Belina lui Dragnea, Brazilia sau Costa Rica, dupa care cer azil politic in aceste tari.Shalom

limba romana

@ Liberalul
Daca tot sunteti atat de patriot, invatati sa scrieti corect romaneste.

Fara un ,,proiect de tara", fara reindustrializarea imediata, peste

10 - 15 ani Romania va fi patria nepalezilor sau a altor populatii aduse ca serbi pe plantatii sau azilanti in intreprinderi industriale.
180 de mii pe an, fac 1,8 milioane de plecari in 10 ani si 2 milioane 700 de de mii de plecati in 15 ani din tara!Se pare ca intentia de plecare se afla in crestere exponentiala, depasind cu mult simplele calcule actuale, aritmetice.
In concluzie, in Romania NU se mai poate vorbi de schimbari in timp de decenii, deoarece ea si-a consumat deja (fara rezultat) timpul de schimbare!
Singura discutie logica ramine ceeace trebuie si poate fi facut imediat, pentru a evita disparitia Romaniei ca tara, mai precis ca natiune romana...

 

Romanii inteligenti

"potentialul intelectual (de inteligenta si creativitate) al romanilor nu este mai prejos decat al popoarelor din tarile dezvoltate"
Problema e ca ca inteligent vorbind decat sa te chinui cateva zeci de ani sa schimbi societatea romaneasca e mult mai usor sa dai 150-200 euro pe un bilet -doar dus- catre o tara din vest unde sistemul e deja implementat . Asa ca procentul mare de plecati din tara si doritori de a pleca e absolut in concordanta cu nivelul de inteligenta al romanilor.

PS."Daca vom reusi sa ne crestem increderea unii in altii, astfel incat sa cooperam mai eficient, atunci vom putea sa ne mobilizam potentialul bun pe care il avem."
Sa vad asa ceva subliniat intr-un articol pe "Ziare.com" m-a induiosat pana la lacrimi, tinind cont ca valorile pe care le promoveaza Ziare.com sunt exact inverse celor citate mai sus.
Ma gandesc totusi ca poate a fost doar o eroare de editare si de fapt citatele au fost subliniate pentru stergere, dar editorul articolului a omis sa o faca.

ei bine,eu nu cred in analfabetii si hotii din psd

asta va doare pe voi,ca nu va credem,nu va urmam.

desigur,vreti sa va urmam ordinele arogante dar nu
ingaduiti nici macar slugilor voastre fidele
sa va urmeze in mosiile din brazilia sau madagascar :)

fara psd,tara ar fi fost acum,cel putin,la nivelul
poloniei.

in concluzie,nici votantii vostri de baza,asistatii social,
nu va urmeaza decit contra cost ins faptul ca se vind
la un pret mic e treaba lor si sansa voastra :)
din pacate pt voi,daca vreti pensii speciale,trebuie
sa va apucati de munca psdistilor,ori sa-i puneti
la produs pe asistati,incercarea de a-i lega de glie
pe cei care vor sa plece va va distruge.
fiti baieti destepti si carati-va voi din tara asta,
fara ginduri de revenire.

Cine va munci in Romania?

@ Caliman Eugen
Va rog sa imi raspundeti ce aveti impotriva "nepalezilor"? De ce sa nu vina in Romania?

Cineva trebuie sa vina sa munceasca atat timp cat romanii pleaca iar cei care raman si sunt tineri, fac tot mai putini copii.
Tara se depopuleaza - 414 oameni/zi !
In 2060 vom fi 14 milioane, in 2100, 12 milioane de romani, dintre care majoritatea pensionari. De unde vor fi bani pentru pensii?

Nepalezii sunt oameni extraordinari, muncesc, respecta pe absolut oricine indiferent de origine, situatie sociala si religie.
Religiile predominante in Nepal, hinduismul si budismul au o mare influenta in aceasta privinta.

Nepal - Cresterea populatiei 2018 : +319,026

Romania - Cresterea populatiei 2018: -138,909

Deci noi suntem pe minus, cine sa ocupe posturile libere ? Bunicile noastre, moarte sau vii?
Deci, ce nu va place la "nepalezi"?

https://countrymeters.info/en/Romania
https://countrymeters.info/en/Nepal


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor