"Cumintenia Pamantului" nu mai e a lui Brancusi?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 August 2016, ora 22:24
8877 citiri
"Cumintenia Pamantului" nu mai e a lui Brancusi?

Noul clip prin care se incearca mobilizarea pe ultima suta de metri a donatiilor pentru "Cumintenia Pamantului" pare eficient ca material propaganda. Pentru ca se vorbeste despre el.

Pana la urma, scopul unui clip publicitar nu este sa se constituie intr-o opera de arta, ci sa ajunga la publicul tinta si sa-i atraga atentia mizand pe stimuli siguri, fie umor, emotie, nationalism etc. Din acest punct de vedere, clipul cu groase tuse nationaliste pare sa-si fi indeplinit misiunea.

Doar ca el nu mi se pare a avea nici cea mai mica legatura cu Brancusi. E ca si cum "Cumintenia Pamantului" i-ar fi fost confiscata lui Constantin Brancusi. Ce poate avea in comun nationalismul plagacios si autovictimizant cu spiritul sculptorului care a "spart" cerul cu coloana cea inalta a neamului romanesc?

Dupa parerea mea, clipul exploateaza copios nationalismul, unul dintre sentimentele cel mai usor de manipulat. Neamul romanesc este simbolizat de cei doi copii, desigur inocenti, care privesc inlacrimati, lipti de pamant, cum trec trenurile cu care strainii jefuiesc tara. De ce pleaca si parintii cu trenul nu inteleg prea bine, dar important e ca se plange.

Copilasi desculti, lacrimi, noapte, o colectie de clisee prafuite.

Dar, in final, copiii se pot ridica peste vremuri datorita statuetei care le vine tot din strainatate sau a carei plecare in strainatate o pot impiedica (directia ultimului tren nu mi-e clara). In primul caz mesajul de final anuleaza inceputul, deci si raul, dar si binele vin din strainatate, in al doilea caz e incorect factual pentru ca si daca nu o va cumpara statul "Cumintenia Pamantului" oricum nu va parasi tara, fiind obiect de patrimoniu, dar nu va fi expusa decat in masura in care vor dori proprietarii.

Iar sloganul de final imi pare precum nuca in perete. "Hai ca se poate!" vine direct de pe stadion, cand nationala trage la un egal prapadit cu Albania. Dar ce treaba are Brancusi cu "pututul" acesta iar nu inteleg.

Important este ca strainii ne-au jefuit si noi suntem victime far' de prihana.

Aici as avea niste amendamente. In primul rand, tezaurul a carui plecare din Romania este surprinsa de clip nu a fost furat atunci. Romania a decis sa il trimita in Rusia, pe atunci tarista, pentru a-l pune la adapost in timpul razboiului. Ca ulterior el a incaput pe manile sovieticilor care au refuzat sa-l mai returneze, e alta poveste. Dar la momentul plecarii copiii nu prea aveau de ce sa planga.

Apoi, ma intreb si eu, asa victime inocente precum copiii inlacrimati, oare nu noi, romanii, am tras cu tractorul de Coloana infinitului pentru a o pune la pamant? Noroc ca era atat de bine fixata incat demolarea nu a reusit. Nu strainii au facut asta. Ordinul a fost dat de prim-secretarul Constantin Babalic, iar la volanul tractorului se afla Tanasie Lolescu, un tanar UTC-ist originar tocmai din Hobita.

In 1951, statul roman a refuzat oferta lui Constantin Brancusi de a-i lasa mostenire 200 de lucrari si atelierul sau din Paris, deoarece sculptorul a fost considerat un reprezentat al decandentei burgheze. Cine a luat decizia? Sectiunea de Stiinta Limbii, Literatura si Arte a Academiei Romane, intr-o sedinta prezidata de Mihail Sadoveanu si la care au participat George Calinescu, Iorgu Iordan, Camil Petrescu, Alexandru Rosetti, Victor Eftimiu, Geo Bogza, Alexandru Graur, Ion Jalea. "Trenul" cu cele 200 de lucrari nu ni l-a luat niciun strain, l-a refuzat reprezentanti, si inca de elita, ai statului roman.

Noi sau strainii am spalat cu jet de apa sub presiune operele lui Brancusi din Targu Jiu, ineptie soldata cu un dosar penal pentru distrugere?

Departe de mine intentia de a nega raul facut de sovietici Romaniei. Ba chiar fac parte dintre cei care considera ca el continua si astazi. Dar victimizarea aceasta in care noi suntem niste copilasi nevinovati chinuiti de straini, in care cuvantul "strain" e rostit cu ton de injuratura, mi se pare nu numai incorecta, ci si periculoasa, pentru ca ne cultiva iresponsabilitatea.

Ba suntem foarte vinovati pentru cele mai multe dintre lucrurile care ni s-au intamplat de-a lungul istoriei. Sunem foarte vinovati pentru ca nu reusim sa ne respectam si pretuim valorile, suntem vinovati pentru ca am colaborat interesat cu mai toti asupritorii conform zicerii "capul plecat sabia nu-l taie".

A ne privi mereu in oglinda deformata a nationalismului, recent imbogatita cu un acces de "dacopatie" foarte la moda, este o dovada de infantilism comod. Cand vom creste mari, vom intelege poate ca suntem ceea ce meritam sa fim.

Cat despre colecta dupa toate aparentele esuata pentru "Cumintenia Pamantului", ma indoiesc ca ea a depins de publicitate. Cred ca o foarte corecta explicatie a dat-o Cristian Mungiu intr-un interviu pentru Ziare.com: "spiritul nostru comunitar e cel care e. Si cand e cazul sa sprijinim concret o cauza, gasim intotdeauna o scuza: ca suntem saraci, ca ideea initiala nu ne apartine, ca la cat ne fura statul de ce sa-l mai si ajutam samd.

Cel putin despre stat, avem o idee foarte imprecisa. A ramas foarte abstract conceptul asta in mintea noastra. In continuare "statul" e cel care trebuie sa rezolve totul si in acelasi timp, cand Romania plateste amenzi uriase de exemplu la CEDO sau pentru nerespectarea unor obiective comunitare, nu ne ingrijoram deloc, credem ca nu platim noi ci "statul", ca si cum e doar e esecul lui si noi n-avem nici o legatura, nici macar sa-l tragem la raspundere."

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#colcta publica Cumintenia Pamantului, #clip Cumintenia pamantului , #stiri cultura