Dan Grigore implineste 67 de ani

Vineri, 06 August 2010, ora 07:14
2430 citiri
Dan Grigore implineste 67 de ani

Pianistul Dan Grigore s-a nascut in Bucuresti, in timpul celui de al doilea Razboi Mondial.

Tatal sau, Nicolae Grigore, era un ofiter aviator de elita, instruit la Academia Militara din Bucuresti (sef de promotie) si apoi bursier timp de doi ani la Paris. Talentul muzical l-a mostenit insa de la mama sa, remarcabil inzestrata in acest sens. Sub influenta ei, incepe sa cante la pian de la varsta de 3 ani si se va dedica unei cariere muzicale.

Incepe sa studieze pianul si teoria muzicala la varsta de 6 ani. Continua studiul cu Florica Musicescu (arta pianistica) si academicianul Mihail Jora (armonie si compozitie), profesor al lui Dinu Lipatti si prieten apropiat al lui George Enescu. In perioada 1962-1964 studiaza la Conservatorul Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg, la clasa profesoarei Tatiana Kravcenko.

Intre 1965-1967 isi continua studiile la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, unde din 1966 studiaza sub indrumarea Cellei Delavrancea, cu care va colabora si cu care va stabili o prietenie artistica de lunga durata. Intre 1969-1970, la recomandarea lui Mihail Jora, primeste Bursa Herder si studiaza la Academia de Muzica din Viena (clasa profesorului Richard Hauser).

Din cauza refuzului sau de a il sprijini public pe Nicolae Ceausescu, este marginalizat si statul roman ii interzice sa mai calatoreasca in strainatate, respingandu-i bursele de studii obtinute ulterior: bursa acordata de Nadia Boulanger la Conservatorul American de la Fontainebleau (1968), bursa de doi ani la Universitatea Madison - Wisconsin - SUA (1969-1971) si bursa de un an la cursurile dirijorului Sergiu Celibidache (1979).

De asemenea i se interzice sa mai sustina concerte in strainatate. In 1987 primeste o invitatie din partea guvernului american pentru o calatorie de o luna in Statele Unite in cadrul programului International Visitor.

Imediat dupa Revolutia din 1989, in perioada ianuarie-mai 1990, este numit director al Filarmonicii George Enescu.

In aceasta calitate actioneaza pentru revenirea pe scena Ateneului a marilor artisti romani din exil: Ileana Cotrubas, Marina Krilovici, Silvia Marcovici, Radu Lupu, Radu Aldulescu.

Ii propune maestrului Sergiu Celibidache sa accepte directia de onoare a Filarmonicii George Enescu, adresandu-i prima invitatie oficiala de a reveni in tara - impreuna cu Filarmonica din Munchen. De asemenea, incepe procesul de restaurare a Ateneului Roman si redeschide ciclul de concerte de binefacere "Dati un leu pentru Ateneu", in colaborare cu Televiziunea Romana, pentru colectarea de fonduri necesare renovarii Ateneului.

Dupa alegerile din mai 1990, demisioneaza de la directia Filarmonicii si se implica in viata publica si in cea politica, alaturi de intelectualii si oamenii de cultura romani care luptau pentru formarea si structurarea opozitiei democratice din Romania. Intre 1996-1997 este membru al Consiliului consultativ al Presedintelui Televiziunii Romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Dan Grigore zi nastere, #Dan Grigore biografie , #stiri cultura
Comentarii