Enescu, spiritul calauzitor al muzicii clasice romanesti - Presa scotiana

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 20:54
2094 citiri
Enescu, spiritul calauzitor al muzicii clasice romanesti - Presa scotiana
Foto: Arhiva

Romania isi trateaza corect eroii muzicii clasice si pune pret pe valorile culturale - este concluzia unui articol publicat in presa scotiana, care elogiaza modul in care este organizata, la Bucuresti, cea de-a 20-a editie a Festivalului George Enescu.

Desi manifestarea culturala va incepe in septembrie, potrivit site-ului oficial, biletele au fost deja puse in vanzare, la 15 martie.

Autorul articolului publicat, luni, in Herald Scotland, are numai cuvinte de lauda la adresa modului in care romanii isi pretuiesc valorile culturale, dar si la adresa Guvernului de la Bucuresti, care a marit fondurile alocate Festivalului George Enescu.

"George Enescu a fost un violonist roman, compozitor, profesor si dirijor, care a crezut in cultura nationala. Desi a avut turnee in strainatate si a avut puternice legaturi cu Parisul, intotdeauna s-a intors acasa si a incercat sa stabileasca identitatea nationala culturala a Romaniei", scrie autorul articolului, Michael Tumelty.

Enescu a fost descris ca fiind "spiritul calauzitor al muzicii clasice romanesti". "A fost si va ramane un erou national", mai scrie autorul, care subliniaza ca dupa moartea lui Enescu, in 1958, romanii au continuat sa-i cinsteasca numele.

In 2011, Festivalui George Enescu va avea oaspeti de seama, scrie publicatia scotiana. Orchestra Simfonica din Londra, sub bagheta lui Nicola Benedetti, Orchestra Mariinsky, condusa de Valery Gergiev, Filarmonica din Viena, condusa de Franz Welser-Most, precum si alti dirijori de renume international, Daniel Barenboim, Zubin Mehta sau Israel Phil. Ei vor interpreta opere semnate Enescu, Prokofiev, Rachmaninov sau Mahler.

Toti acesti invitati de marca nu ar fi fost prezenti la Bucuresti fara sprijin guvernamental. "Anul acesta, 90 la suta din fondurile necesare desfasurarii festivalului sunt acoperite de Guvern. Astfel, de la bugetul statului au fost alocate 7,64 milioane de euro", a declarat, pentru ziarul scotian, directorul festivalului.

Festivalul George Enescu, ajuns la cea de-a 20-a editie, este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, sub directia lui Mihai Constantinescu, in timp ce presedintele si directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender, care, din 1992 si pana in vara acestui an, a condus Opera din Viena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Festivalul Enescu 2011, #buget Festival Enescu , #stiri cultura