Lucian Boia: Romanul este mare specialist in supunere

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 20:33
2778 citiri
Lucian Boia: Romanul este mare specialist in supunere
Foto: Catavencii

Istoricul Lucian Boia considera ca acceptarea si nerespectarea de catre premierul Victor Ponta a celor 11 puncte impuse de catre seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, face parte dintr-un specific romanesc, cel al "supunerii aparente".

"Romanul e mare specialist in 'supunerea aparenta', in supunere, in general. Romanul se supune, cum s-a supus si d-l Ponta. I s-au dat 11 puncte, dupa aia nu le aplici, le aplici partial, aproximativ. Romanul, cand i se da o porunca, nu zice niciodata nu.

Sau cand li s-au redus salariile cu 25%. Eu nu zic ca e bine sau ca e rau, nu fac analiza economica, dar in orice alta tara ar fi iesit in strada sute de mii de oameni. Sa anunte presedintele Hollande: 'de maine, dragi francezi, va reducem salariile cu 25%'. Dar bineinteles ca niciun lider politic din Franta nu e sinucigas, fiindca Franta e o altfel de tara decat Romania. Conducatorii politici din Romania stiu treaba asta. In Romania e, din pacate, o societate atomizata care incearca sa se descurce pe cont propriu. Daca statul te fura, furi si tu statul si pana la urma ne furam toti caciula in felul asta", a spus Lucian Boia intr-un interviu acordat Revistei 22.

Istoricul a incercat sa explice si motivele pentru care Romania progreseaza atat de incet chiar si in urma aderarii la Uniunea Europeana si NATO.

"E vorba de imensa dezorganizare a acestei tari. Romania e o tara dezorganizata si cam asa a fost totdeauna. Lipseste rigoarea, lipseste seriozitatea, s-ar cuveni mai multa seriozitate, mai multa responsabilitate. Lipseste respectarea normelor, a institutiilor.

Occidentul este o lume asezata pe norme, pe reguli, pe institutii. Or, societatea romaneasca, care are toate aceste institutii, pe care le-am luat din Occident si le-am adus aici, nu le interiorizeaza. La noi, relatiile personale, relatiile de grup, aranjamentele conteaza mult mai mult decat regulile - asta e deosebirea cea mare dintre Romania si Occident. Sa speram ca, daca lucrurile vor merge bine inUE, treptat, sa se petreaca o mai buna integrare, fara sa ne pierdem trasaturile noastre caracteristice. E de sperat.

Vorbim cum sunt romanii, dar uitati-va, romanii multi care merg acum in Occident si lucreaza acolo se adapteaza foarte bine la lumea occidentala. Lasandu-i la o parte pe cei care fac tot felul de lucruri mai putin frumoase pe acolo. Marea majoritate a romanilor se arata foarte capabili sa se integreze la ritmurile occidentale. Am fost intrebat: ce credeti ca va fi? Eu nu cred nimic, n-am nici cea mai mica idee, nimeni nu stie, desi sunt si unii care pretind ca stiu ce va fi. In realitate, nimeni nu stie ce va fi pe lumea asta", a subliniat Lucian Boia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Lucian Boia Victor Ponta, #Lucia Boia UE NATO, #Lucian Boia romani supunere , #stiri cultura
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Mmmm.... le martinet si costumul de cauciuc... marchizul de Sade