Ministerul Culturii, obligat sa-i plateasca 10.000 de euro lui Florin Chilian

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 16:03
2089 citiri
Ministerul Culturii, obligat sa-i plateasca 10.000 de euro lui Florin Chilian
Foto:myidol.com

Curtea de Apel Bucuresti a decis, joi, sa oblige Ministerul Culturii sa ii plateasca 10.000 de euro daune morale lui Florin Chilian, in procesul in care acesta a reclamat incalcarea drepturilor de autor asupra melodiei "Zece", respingand totodata cererea artistului de acordare de daune materiale.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB) de joi nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la instanta suprema.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, in luna martie, sa trimita spre rejudecare, la Curte de Apel Bucuresti, dosarul in care Florin Chilian a reclamat incalcarea, de catre Ministerul Culturii, a drepturilor de autor asupra melodiei "Zece". Instanta suprema a dispus, la momentul respectiv, rejudecarea cauzei cu privire la cuantumul despagubirilor.

Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a reluat, pe 7 octombrie, dezbaterile in acest dosar, iar pronuntarea a fost amanata pentru 14 octombrie. Ministerul Culturii a fost obligat de instanta sa ii plateasca lui Chilian 10.000 de euro la cursul BNR din data platii, reprezentand daune morale, cererea privind acordarea de daune materiale fiind respinsa ca neintemeiata.

Anterior, Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 26 februarie 2009, sa admita, in parte, actiunea intentata de Florin Chilian reprezentantilor Ministerului Culturii si Cultelor, privind compozitia "Zece", constatand ca drepturile de autor i-au fost incalcate, prin folosirea melodiei fara acordul artistului. Magistratii au obligat ministerul la plata sumei de 10.000 de euro, calculata la cursul BNR la momentul in care vor fi platite despagubirile. De asemenea, institutia este obligata, prin decizia judecatorilor, sa publice hotararea in mai multe cotidiane nationale. Decizia a fost atacata la ICCJ.

Procesul a inceput in 2007, la Tribunalul Bucuresti, instanta care a respins, in februarie 2008, actiunea lui Chilian.

Artistul le-a cerut magistratilor constatarea incalcarii drepturilor sale de autor si a drepturilor conexe ale compozitiei ''Zece'' de catre Ministerul Culturii (MCC). Florin Chilian a cerut ministerului despagubiri in valoare de un milion de euro, precum si publicarea hotararii judecatoresti in mass media pe cheltuiala MCC.

Chilian a reclamat faptul ca melodia lui a fost folosita in clipul campaniei de promovare a lecturii lansate de Ministerul Culturii si Cultelor pe vremea cand ministru era Mona Musca.

Ministerul a lansat, in data de 23 aprilie 2005, programul de incurajare a tinerilor de ''a se intoarce spre lectura'', intitulat ''Mai bine o carte''. Programul a cuprins o campanie nationala de promovare a culturii, cu o durata de un an, in scopul ''readucerii in atentia publicului a cartii si regasirea gustului pentru lectura''.

Promovarea s-a facut printr-un spot publicitar realizat de compania de publicitate GMP, muzica folosita fiind o parte din piesa ''Zece'', melodie compusa in intregime (muzica si versuri) de Florin Chilian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#proces Chilian Ministerul Culturii, #melodie Chilian campanie Ministerul Culturii , #stiri cultura