Monument dedicat lui Caragiale, inaugurat in Capitala

Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 14:34
3946 citiri
Monument dedicat lui Caragiale, inaugurat in Capitala
Foto: Istoria.md

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu si primarului Ankarei, Melih Gokcek, au participat duminica la dezvelirea ansamblului monumental "Caragialiana - Caruta cu Paiate", amplasat in fata Teatrului National "Ion Luca Caragiale".

Conform unui comunicat de presa, municipalitatea, prin Administratia Monumentelor, a finantat cheltuielile aferente turnarii in bronz a componentelor ansamblului monumental format din 17 piese, care a costat 4 milioane de lei.

La dezvelirea ansamblului, primarul Sorin Oprescu a declarat ca acesta este un demers cultural, "chiar daca abordarea sculptorului ar putea genera controverse".

Ansamblul realizat de sculptorul Ioan Bolborea reprezinta, stilizat, 16 personaje din opera lui Caragiale, respectiv Mita, Veta, Zita, Farfuridi, Branzovenescu, Cetateanul Turmentat, Goe, Zoe, Mam'Mare, Chiriac, Rica Venturiano, Mamita, Trahanache, Catavencu si Pristanda. In lateralul ansamblului este statuia creatorului personajelor, Ion Luca Caragiale.

Ioan Bolborea a castigat, in 2002 (Anul Caragiale - 150 ani de la nastere), un concurs al primariei referitor la realizarea unui monument dedicat marelui scriitor si a inceput lucrarile in 2003. "Proiectul initial a suferit mai multe modificari. Acum avem 16 personaje turnate in bronz, fiecare cu o inaltime de patru metri, asezate pe o platforma tip caruta, iar in centru va fi asezat pe scaun Caragiale, care le priveste.

Personajele sunt din opera lui Caragiale - Cetateanul Turmentant, Domnul Goe, Catavencu, Branzovenescu, Farfuridi si altii. Chipurilor lor vor aduce cu cele ale actorilor care le-au jucat de-a lungul vremii, printre care Mircea Diaconu, Grigore Vasiliu Birlic si Lucia Sturza Bulandra, dar m-a interesat nu atat imitarea acestora, cat expresia", spune Bolborea.

Cat priveste onorariul lui Bolborea pentru aceasta lucrare, suma vehiculata in presa a fost de cinci milioane de lei, din care drepturile de autor ale artistului s-ar fi ridicat la doua milioane, insa artistul nu a confirmat aceste cifre.

In ciuda faptului ca lucrarea cantareste peste 16 tone si ca este greu de transportat si de montat, in hotararea CGMB din 2009 privind amplasarea acesteia in fata Teatrului National se arata ca "amenajarea are caracter provizoriu, avand in vedere eventualitatea ca amplasamentul sa fie afectat, in viitorul apropiat, de lucrari de amenajare complexa a spatiului public aferente Pietei 21 Decembrie".

"Eu stiu ca, dupa montare, va fi o perioada de sase luni in care bucurestenii sa-si dea cu parerea despre lucrare si despre oportunitatea amplasarii ei acolo. Cat despre montare si demontare, sunt lucrari complexe si dificial de realizat", spune sculptorul Ioan Bolborea, autorul lucrarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#monument Caragiale, #Ion Luca Caragiale, #monument Caragiale Bucuresti , #stiri cultura