Radu Gheorghe implineste 60 de ani

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 13:56
4901 citiri
Radu Gheorghe implineste 60 de ani

Radu Gheorghe, unul dintre cei mai complecsi actori de teatru si film romani, s-a nascut in urma cu 60 de ani, pe 16 ianuarie 1951, la Bucuresti.

Artist polivalent, cu multiple si nebanuite resurse, care abordeaza cu succes diverse genuri, de la actorie clasica pana la pantomina si interpretate muzicala vocal -instrumentala.

Un adevarat maestru al improvizatiei si promotor al genului Stand-Up Comedy din Romania.

Absolvent al IATC in 1975 la clasa prof. Sanda Manu si Octavian Cotescu, unde a facut si cursuri de pantomina si music-hall.

A studiat profund 12 ani vioara si pianul tehnic, dar poate canta si la alte instrumente.

Diplomat in Arte, cu specializarea actorie de teatru si film. In primii ani dupa facultate a facut parte din trupa Teatrului Tandarica.

Intre 1991 si 1997 a fost stabilit in SUA, unde pe langa sute de spectacole de comedie date pentru comunitatile romanesti de peste Ocean, a predat si intr-o scoala din Chicago. A revenit definitiv in tara, fiind angrenat in numeroase proiecte artistice, in special la teatre din Bucuresti.

Roluri de succes in teatru:

- Actorul din Hamlet ( Teatrul National de Televiziune)

- Arta Improvizatiei (Teatrul George Bacovia din Bacau)

- Coana Chirita (Teatrul Radiofonic)

- Comedie in picioare (Teatrul Luni)

- Cum se cuceresc femeile (Teatrul Evreiesc de Stat)

- Interpretul (Teatrul Foarte Mic - spectacol total Radu Gheorghe-actor, regizor, scenograf, muzica, adaptare)

- Jacques sau supunerea (Teatrul Mic)

- Ludwig, Nicolo si Jo (Teatrul National ''I.L. Caragiale Bucuresti)

Filmografie selectiva:

- Decolarea - 1971

- Mireasa din tren - 1980

- Semnul sarpelui - 1981

- Un echipaj pentru - Singapore 1981

- Ana si hotul - 1981

- De dragul tau, Anca! - 1983

- Caruta cu mere - 1983

- Ramasagul - 1984

- Promisiuni - 1985

- Casatorie cu repetitie - 1985

- Harababura - 1990

- Lotus - 2004

Actualmente joaca intr-un specacol cu mare succes la public, ''Interpretul'', pus in scena la Teatrul Foarte Mic (spectacol montat pe scheletul piesei lui Tristian Barnard, in traducerea maestrului Radu Beligan).

Arta lui dulce-acrisoara e un adevarat balsam pentru vremurile tulburi in care, din nefericire, mai degraba ne luptam sa supravietuim.

''Eu sunt un actor din placere, nu din obligatie sau din vreo greseala. Am bafta ca pot sa combin utilul cu placutul. Fac ce-mi place si mai si traiesc din asta'', spune marele actor despre sine.

Radu Gheorghe face parte din galeria, exclusivista, a unor personaje artistice si chiar publice de factura speciala, alaturi de un Dan Puric sau Doru Octavian Dumitru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Radu Gheorghe aniversare, #actori romani comedie, #maestrii pantominei , #stiri cultura