Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scandal urias la UNATC: Conducerea da afara un profesor care a criticat institutia, colegii reactioneaza

Joi, 28 Mai 2015, ora 19:30
22579 citiri
Scandal urias la UNATC: Conducerea da afara un profesor care a criticat institutia, colegii reactioneaza
Foto: UNATC

Doi membri ai Comisiei de Etica a UNATC, Mircea Ciocaltei si Mihaela Petre, care ar fi votat impotriva deciziei de a-i fi desfacut contractul de munca lectorului universitar Andrei Rus, si-au inaintat, joi, demisiile din aceasta structura.

"Pentru ca a inceput sa se scrie - cu nume - despre componenta comisiei de etica a UNATC care a decis ieri sanctionarea mea prin desfacerea contractului de munca, simt nevoia sa mentionez scurt ca domnii Mircea Ciocaltei si Mihaela Petre, cei doi membri ai acesteia care se pare ca au votat impotriva acestei decizii, si-au inaintat astazi demisiile din comisie.

Vreau sa le multumesc mult nu doar pentru ca s-au impotrivit sanctiunii, ci pentru ca au recunoscut in felul acesta ca nu exista probe pentru o asemenea decizie", a scris criticul de film Andrei Rus, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Andrei Rus ii multumeste lui Laurentiu Damian (fostul presedinte al Senatului UNATC, n.red.), pentru ca i-a luat apararea la sedinta cu membrii Senatului, care a avut loc miercuri.

" (...) printre putinii colegi care mi-au luat ieri apararea in Senat - si se pare ca cel mai pasional - se numara domnul Laurentiu Damian, cu care am avut in urma cu doua luni un schimb de mesaje publice care l-au condus, dupa toate aparentele (si cu mult sprijin din partea fiului domniei sale), la a-si reanaliza anumite atitudini si, intr-un final, la a-si prezenta demisia din functia de conducere pe care o detinea (de presedinte al Senatului).

Nu pot decat sa salut faptul ca domnul Damian pare ca se afla intr-un proces in care redevine incet, incet omul care in urma cu 20 de ani se lupta cu cenzura ceausista care punea gand rau filmelor sale ireverente. Deoarece chiar cred ca oamenii se pot schimba in timp, intentionez sa il sustin cu tot ce voi putea (pastrand, totusi, o mica rezerva), si cu cat mai putine resentimente, in acest demers. De altfel, e singurul din conducerea UNATC care pare ca isi recunoaste anumite greseli (unele destul de grave) pe care le-a facut in trecut si ca intentioneaza sa si actioneze pentru a si le corecta, atat cat se va putea.

Ii multumesc inca o data pentru pozitia transanta pe care si-a exprimat-o ieri in Senat, in ciuda faptului ca o parte a celor prezenti se pare ca au aruncat diverse cuvinte nu tocmai flatante si inspre domnia sa", a mai scris Andrei Rus.

Scandal la UNATC

Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica a propus desfacerea contractului de munca al lectorului universitar Andrei Rus, din cauza ca acesta ar fi facut afirmatii care ar fi lezat imaginea UNATC, Senatul institutiei urmand sa ia o decizie in perioada urmatoare.

Adrian Titieni, rectorul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), a declarat joi ca Senatul institutiei va lua decizia daca va fi sau nu desfacut contractul de munca al lui Andrei Rus, precizand ca "lucrurile sunt departe de a fi asa cum sunt zugravite" de criticul de film.

"Este decizia Comisiei de Etica, dansul (Andrei Rus, n.red.) probabil o sa faca contestatie. Decizia a fost luata pentru ca prin mediile de informare online si prin presa au adus atingere imaginii scolii", a spus Adrian Titieni, referindu-se atat la afirmatiile facute de Andrei Rus, cat si la cele ale lui Andrei Gorzo, care este la randul sau profesor al UNATC. Si Andrei Gorzo este vizat de Comisia de Etica a UNATC, cazul sau urmand sa fie discutat in iunie.

Senatul UNATC va lua o decizie, dupa ce va analiza contestatia lui Andrei Rus, care poate fi facuta in termen de 15 zile de la comunicarea oficiala a acesteia.

Pe de alta parte, Adrian Titieni a mai spus ca din punctul sau de vedere aceasta chestiune este "hazardata", precizand ca nu intelege ce ii determina pe acestia sa aduca acuzatii altor profesori ai UNATC. In acest caz, el s-a referit la schimburi de replici in mediul online intre Andrei Rus si alti membri ai UNATC, printre care Florin Zamfirescu si Doru Ana.

"In ceea ce priveste acuzatiile de homofobie si antisemitism despre care vorbeste, acestea trebuie dovedite. Dar este un lucru care depaseste cadrul institutional", a spus Adrian Titieni, precizand ca institutia pe care o conduce se delimiteaza de orice afirmatii care pot fi considerate a fi antisemite si homofobe.

In ceea ce priveste propunerea facuta de Comisia de Etica, referitor la desfacerea contractului de munca al lui Andrei Rus, Adrian Titieni a spus ca in astfel de cazuri "prerogativele rectorului sunt limitate", Senatul institutiei fiind cel care poate sa decida.

In opinia lui Adrian Titieni, tot acest scandal este de fapt "un fel de campanie electorala negativa" la adresa sa, care nu are insa niciun fundament, pentru ca nu isi doreste un nou mandat de rector al UNATC.

"Eu nu sunt interesat nici de finalul acestui mandat, care expira in decembrie", a spus Titieni, fara a preciza daca intentioneaza sau nu sa demisioneze din functie.

Titieni despre orgoliile din UNATC

Totodata, rectorul UNATC a spus ca Andrei Rus a fost "nu numai sustinut, ci chiar imbratisat" de catre conducerea Universitatii in dezvoltarea proiectului revistei Film Menu. Adrian Titieni a mai afirmat ca tirajul revistei a fost injumatatit in iulie 2014, cand nu a aparut nimic in mass-media referitor la aceasta problema, sugerand ca acest conflict a izbucnit tocmai pentru ca urmeaza sa ii expire mandatul de rector al UNATC la sfarsitul anului.

"In presa a aparut nemultumirea in martie 2015, iar acum suntem aproape in iunie 2015 (...) Nici macar nu a fost decizia mea", a spus Titieni, referitor la reducerea tirajului Film Menu.

"Lucrurile sunt pe departe de a fi asa cum le zugravesc acesti oameni", a spus Adrian Titieni. El a mai afirmat ca in acest conflict sunt implicate mai multe personalitati, fiecare cu orgoliul sau, si care incearca sa evite normele si procedurile din cadrul UNATC.

Totodata, Adrian Titieni a explicat ca se pune accent pe acest scandal si se pierd din vedere aspecte mult mai importante cu care se confrunta UNATC.

"Faptul ca am pierdut Casandra n-a interesat pe nimeni. Faptul ca Universitatea a achizitionat o cladire (in spatele Teatrului National din Bucuresti, n.r.) pentru laboratoare de film nu intereseaza pe nimeni. Faptul ca suntem subfinantati nu intereseaza pe nimeni. Povestea asta nu este de folos nimanui, nu stiu cum vom iesi din ecuatie, dar e pacat", a mai spus Adrian Titieni.

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit in martie 2015, cand redactia revistei Film Menu, coordonata de criticul de film Andrei Rus, proiect initiat si sprijinit de UNATC si realizat in proportie de 90% de studenti ai facultatii de film din cadrul universitatii, publica o scrisoare deschisa adresata rectorului Universitatii, Adrian Titieni, in care sustinea ca, "in luna iulie a anului 2014, consiliul de administratie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron si Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoseneanu (Film) si Paul Chiributa (Teatru), presedintele Senatului, Laurentiu Damian (care intre timp a demisionat din functie, n.red.), si directorul general administrativ, Emil Banea - a hotarat, in absenta decanului Facultatii de Film, injumatatirea bugetului si a tirajului revistei Film Menu, fara niciun fel de justificari".

Pe de alta parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat ca "revista Film Menu NU este in pericol!", adaugand ca "niciodata nu s-a pus problema desfiintarii acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus ca asteapta "scuze public, erori se pot produce oricand si de catre oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universitatii nu au pus vreodata in discutie suprimarea revistei sub orice forma", se mai arata in comunicatul UNATC.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#UNATC scandal demisie, #UNATC scandal , #stiri cultura