Unul din cei mai mari arhitecti ai lumii, suspectat de legaturi cu fascistii

Autor: Ana Ilie
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 10:12
10184 citiri
Unul din cei mai mari arhitecti ai lumii, suspectat de legaturi cu fascistii
Foto: 42ndblackwatch1881

Lumea arhitecturii este zguduita de dezvaluirea ca unul din cei mai faimosi arhitecti ai lumii, Le Corbusier, a fost un "fascist" cu legaturi cu regimul colaborationist de la Vichy, din Franta, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dezvaluirile au fost publicate inainte de deschiderea unei importante expozitii la Paris, care se concentreaza pe munca lui Le Corbusier.

Dezvaluirile au fost facute in doua carti despre Le Corbusier si confirma suspiciuni mai vechi. Scandalul ameninta mostenirea acestuia, in anul in care Franta aniverseaza 50 de ani de la moartea arhitectului, scrie France24.

Arhitectul a fost un pionier al constructiilor utilitare din ciment, inclusiv un proiect rezidential in Marsilia numit La Cite Radieuse.

Centrul Pompidou din Paris, care va deschide o expozitie dedicata lui Le Corbusier la 29 aprilie, timp de trei luni, a fost prins in controversa, fiind acuzat ca a musamalizat trecutul arhitectului.

Si admiratorii lui Le Corbusier s-au declarat socati de dezvaluiri.

Xavier de Jarcy, un jurnalist autor al cartii "Le Corbusier, un fascism francez", a explicat ca arhitectul "a fost activ 20 de ani in grupari cu o ideologie clara" insa acest fapt a fost pastrat secret, afirma celalalt autor, Francois Chaslin, care a publicat lucrarea "Un Corbusier".

Nascut in Elvetia in 1887 drept Charles-Edouard Jeanneret-Gris, arhitectul s-a mutat la Paris la 20 de ani si a adoptat numele de Le Corbusier. Este considerat unul din principalii pionieri ai arhitecturii moderne, alaturi de Ludwig Mies van der Rohe si Alvar Aalto.

Noile aparitii editoriale arata ca Le Corbusier se invartea in cercurile fasciste din Paris din anii '20. A dezvoltat o stransa legatura cu Pierre Winter, un doctor care a condus Partidul Fascist Revolutionar si a lucrat cu el pentru a crea ziarul de planificare urbana "Plans", apoi un altul, "Prelude".

Jarcy sustine ca Le Corbusier a scris in "Plans" despre sustinerea antisemitismului nazist si in "Prelude" a semnat "editoriale pline de ura".

In august 1940, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, arhitectul i-a scris mamei sale ca "banii, evreii (partial responsabili), masoneria, toti vor simti rigoarea legii". In octombrie, scria: "Hitler isi poate incununa viata cu o mare opera: planificarea Europei".

Chaslin sustine ca a descoperit si "schite antisemite" ale lui Le Corbusier si ca acesta a petrecut 18 luni in Vichy, unde nazistii au instalat un guvern marioneta.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Le Corbusier colaborare fascisti Vichy, #Le Corbusier arhitect fascisti , #stiri cultura