Ziua Internationala pentru Diversitate Culturala, sarbatorita sambata

Sambata, 21 Mai 2011, ora 08:56
10810 citiri
Ziua Internationala pentru Diversitate Culturala, sarbatorita sambata

In fiecare an pe data de 21 mai se sarbatoreste Ziua Internationala pentru Diversitate Culturala. Sa aflam insa cum a aparut aceasta "sarbatoare" si ce presupune ea.

Conform rezolutiei (57/249) Adunarii Generale a ONU din 20 decembrie 2002, data de 21 mai a fost aleasa zi a diversitatii. Se incearca, astfel, evidentierea rolului important pe care il joaca diversitatea intr-o lume globalizata.

Adunarea Generala ONU recunoste astfel legatura stransa dintre protejarea diversitatii culturale si cadrul larg al dialogului dintre civilizatii.

Pe plan mondial, UNESCO joaca un rol important in promovarea diversitatii culturale. Se evidentiaza asadar numeroase institutii si organizatii internationale care incearca pe cat posibil sa promoveze diversitatea dintre popoare, culturi, ca sursa de bogatie si creatie.

Uniunea Europeana joaca si ea un rol extrem de important in promovarea diversitatii de orice fel in cadrul popoarelor de pe continentul european. Mai mult decat atat, deviza UE este "Unitate in diversitate". Acest termen a fost folosit in cadrul UE pentru prima data in 2000 si a fost pentru prima data mentionat oficial in Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa, incheiat in 2004.

Conform principiilor UE, diversitatea nu reprezinta o piedica in calea cooperarii si unitatii statelor, ci, dimpotriva, un element important ce duce la unitate, progres, desavarsire, este o sursa de bogatie si creatie, un atuu pentru Europa.

Asadar, se promoveaza construirea identitatii nationale pe baza dialogului intercultural pentru a spori bogatia culturala, spirituala prin cunoasterea unor moduri de viata diferite.

Intrucat in ciuda eforturilor au existat totusi conflicte legate de diversitatea culturala, din cauza faptului ca in fiecare an s-a promovat puternic aceasta diversitate, a aparut si ideea multiculturalismului. Ea a devenit in scurt timp o solutie impusa de problemele reale legate de diversitatea culturala intr-o societate multietnica, adica s-a asigurat respectul reciproc si toleranta fata de diferentele culturale din interiorul unui stat, sau dintre state.

Cum se sarbatoreste?

In aceasta zi, de obicei ONG-urile organizeaza evenimente care atrag atentia asupra rolului crucial pe care il joaca aceasta diversitate, sunt realizate diverse proiecte de dezvoltare si promovare a diverselor valori esentiale unui stat democratic intr-o lume globalizata.

In anumite scoli sunt realizate numerose activitati care pun in centru rolul vital al tolerarii si colaborarii culturale. Se evidentiaza asadar ca, desi in lume exista atatea limbi, culturi, rase, putem trai in armonie si pace atat timp cat stim sa-i respectam pe ceilalti.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#diversitate culturala, #ziua mondiala diversitate culturala , #stiri cultura