Cupa Mondiala 2018: Cifrele turneului final din Rusia

Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 22:09
6751 citiri
Cupa Mondiala 2018: Cifrele turneului final din Rusia
Foto: Instagram/Equipe de France

Croatul Ivan Perisic este jucatorul care a alergat cel mai mult la Cupa Mondiala de fotbal din Rusia, cu 72,5 km, un record de 12 autogoluri sau 135 de ani, varsta combinata a antrenorilor Uruguayului si Portugaliei, sunt doar cateva din cifrele editiei de anul acesta a competitiei, prezentate de FIFA.

Cu 519 centimetri, Luka Modric (1,72 m), Eden Hazard (1,73 m) si Antoine Griezmann (1,74 m) au cea mai mica inaltime adunata pentru posesorii trofeelor Balonul de Aur, de Argint si de Bronz, de la Toto Schillaci, Lothar Matthaeus si Diego Maradona, in 1990, cu un total de 512 centimetri.

135 de ani si trei luni este varsta cumulata a antrenorilor Uruguayului, Oscar Tabarez, si Portugaliei, Fernando Santos, cand s-au intalnit in optimile de finala, cea mai mare a doi antrenori la un meci din Cupa Mondiala. Precedentul record era detinut de Tabarez si Roy Hodgson, selectionerul Angliei, 134 ani si doua luni, la CM 2014.

Perisic a alergat 72,5 km la CM din Rusia, mai mult decat orice alt fotbalist. Xavi (80 km) si Thomas Muller (84 km) au detinut recordurile editiilor din Africa de Sud 2010, respectiv Brazilia 2014.

48 de ani a trecut de cand o echipa a reusit sa intoarca un pasiv de doua goluri si sa castige un meci din faza eliminatorie a Cupei Mondiale, pana cand Belgia a dispus de Japonia cu 3-2. Precedenta situatie a fost in 1970, cand Germania de Vest a trecut de Anglia cu 3-2, in Mexic, dar dupa prelungiri.

Au trecut 40 de ani de cand intr-o finala a Cupei Mondiale nu a fost prezent un jucator de la Bayern Munchen sau Inter Milano. La Mondialul din Rusia, bavarezii au fost reprezentati de francezul Corentin Tolisso, iar Inter de croatii Marcelo Brozovic si Ivan Perisic.

Lionel Messi si Cristiano Ronaldo au ajuns impreuna la un total de 21 de ore si 10 minute fara gol marcat in fazele eliminatorii ale Cupei Mondiale. Argentinianul a avut 8 prezente in aceste faze, iar portughezul 6.

Nu mai putin de 18 meciuri au adunat echipele asiatice fara victorie in fata celor sud-americane la Cupa Mondiala, pana cand Japonia a invins Columbia cu 2-1.

Portarul spaniol David De Gea, favorit la castigarea titlului de cel mai bun goalkeeper al competitiei inaintea turneului, a avut cea mai slaba evolutie dintre jucatorii de pe postul sau, cu un procentaj de 14,3 la suta. Spaniolul de 27 de ani a aparat doar un sut si a primit 6 goluri in patru partide. Danezul Kasper Schmeichel a avut un procentaj de 91,3, salvand 21 din cele 23 de suturi, cel mai mare pentru portarii care au aparat mai mult de un meci in Rusia.

Nu mai putin de 12 autogoluri s-au inregistrat in Rusia, dublu fata de recordul de sase, stabilit in Franta 1998. Marocanul Aziz Bouhaddouz a inscris cel mai tardiv autogol din istoria Cupei Mondiale, in min. 90+5 al meciului cu Iranul. Serghei Ignasevici, cu putin timp inainte de a implini 39 de ani, a devenit cel mai batran autor al unui autogol, in al treilea meci consecutiv al Rusiei care a avut un autogol (doua inscrise de rusi, unul pentru rusi) . Croatul Mario Mandzukic a fost autorul primului autogol marcat intr-o finala de Cupa Mondiala.

Fundasul englez Harry Maguire, cu 11 suturi, a depasit intr-o astfel de ierarhie atacanti si mijlocasi ofensivi ca Gabriel Jesus (10), Luka Modric (10), Gylfi Sigurdsson (10), Raheem Sterling (10), Robert Lewandowski (9), Falcao (8), Kylian Mbappe (8), Paul Pogba (8), Sergio Aguero (6) sau Dele Alli (5) . Neymar a avut cele mai multe suturi (27), urmat de Ivan Perisic si Philippe Coutinho (22 fiecare).

Nu mai putin de 10 belgieni au marcat la CM 2018, egaland recordul de cei mai multi marcatori pentru o echipa impartit de Franta in 1982 si Italia in 2006.

Mexicul a ratat calificarea in sferturi pentru a saptea ora consecutiv. In sapte ore si jumatate de infruntari cu Brazilia la Cupa Mondiala, mexicanii nu au reusit sa marcheze niciodata si au primit 13 goluri.

Cinci jucatori sub 20 de ani au marcat mai mult de un gol la Cupa Mondiala, francezul Kylian Mbappe devenind primul de la reusita lui Pele, in urma cu exact 60 de ani. Mbappe (19 ani) a devenit al treilea fotbalist sub 20 de ani care a aparut intr-un meci eliminatoriu la Cupa Mondiala, dupa Pele (1958) si Giuseppe Bergomi (1982), si al doilea care a marcat intr-o finala dupa Pele.

Portarul croat Danijel Subasic a devenit al treilea goalkeeper de la Cupa Mondiala cu patru suturi aparate la loviturile de departajare, dupa germanul Harald Schumacher si argentinianul Sergio Goycochea. Croatia a jucat prelungiri cu Danemarca, Rusia si Anglia, devenind a doua echipa care a jucat trei partide consecutive cu prelungiri, dupa Anglia in 1990.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#cifre Cupa Mondiala 2018 , #stiri Cupa Mondiala 2018