Ziare.com

Dacia Logan si Nokia au salvat exporturile Romaniei

Luni, 31 Mai 2010, ora 07:52

   

Dacia Logan si Nokia au salvat exporturile Romaniei
La fiecare euro exportat, Romania a importat anul trecut marfuri de 1,33, deci a avut un deficit comercial de 33 eurocenti. In schimb, in 2008, la fiecare euro exportat au fost importate marfuri de 1,69 euro, deficitul comercial fiind de 69 eurocenti. In martie 2010, conform estimarilor INS, exporturile au insumat 2,98 miliarde euro, iar importurile 3,84 miliarde de euro.

Fata de martie 2009, exporturile au crescut cu 15,1%, iar importurile au crescut cu 17,8%. Dacia a fost una dintre companiile care au "salvat" exporturile romanesti.

"La finele anului trecut topul firmelor exportatoare avea Dacia pe primul loc, urmata de Nokia, apoi Rompetrol, Petrom, Sidex. Firmele din domeniul electronic si santierele navale se clasau pe urmatoarele locuri", a declarat pentru Gandul Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

"Este adevarat ca exporturile Dacia, indeosebi in Germania, dar si in celelalte state europene care au derulat programe de innoire a parcului auto, au cunoscut in anul 2009 cresteri semnificative, insa cifrele arata ca marca Dacia este aleasa in continuare in Europa. Lansarea Duster a fost bine primita la principalele saloane internationale de profil si putem spune ca exporturile Dacia vor avea o cota importanta si in 2010", crede Dimitriu.

La cresterea exporturilor au mai contribuit si santierele navale. Anul trecut constructorii de nave din Romania au derulat mai ales contracte incheiate inainte de izbucnirea crizei. Situatia este valabila si in 2010, insa, pe fondul dificultatilor legate de finantarea unor astfel de proiecte, este foarte probabil ca pe acest segment sa se inregistreze o scadere, in special in a doua parte a anului, dar si in 2011.

Romanii au importat carne de porc, cat jumatate din transa a cincea de la FMI

Importurile de medicamente, telefoane mobile si uleiuri brute din petrol au contribuit anul trecut la dezechilibrarea puternica a balantei comerciale a Romaniei, iar specialistii sustin ca este posibil ca situatia sa persiste si in acest inceput de an.

In documentele Institutului National de Statistica (INS), aceste tipuri de produse ocupa primele locuri in topul importurilor, din punct de vedere valoric.

Statisticile mai evidentiaza puternica dependenta a tarii noastre de importurile de produse alimentare.

Romania a achizitionat anul trecut 228,45 milioane tone de carne de porc, in valoare de 385 milioane de euro, adica aproape jumatate din valoarea transei a cincea de la FMI pe care urmeaza sa primim in iulie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2788 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Articol bun

Informatiile la prima mana sunt oricand binevenite. Atentie insa la unitatile de masura. Nu e de crezut ca am importat 11 tone de carne de porc pentru fiecare locuitor.

 

In timp ce Marea Britanie a vandut Romaniei prin BAE Systems doua epave (fregatele Coventry si London rebotezate "Regele Ferdinand" si "Regina Maria"), cel mai nou vas al marinei britanice SD VICTORIA a fost construit de scotieni la Galati

Daca Basescu, sa nu se lase mai prejos decat Nastase cu epavele lui britanice, va achizitiona junk-urile americane F-16 doar ca sa dea de lucru companiilor israeliene de motorizare si avionica (eventualitate in care aceste relicve aeriene vor fi mult mai scumpe in final decat noile si mai performantele Saab JAS 39 Gripen), nu ar fi de mirare daca si americanii si-ar construi pe sest pe la vreo fabrica din Romania performantele lor F-22 Raptor

Va puteti imagina ce lighioane parazite au ajuns dupa 1989 la conducerea Romaniei ?!

 

Nu e nevoie de imaginatie

Suportam cu stoicism lighioanele. Ai dreptate cu avioanele. angela Merkel va veni in Romania la inaugurarea unei fabrici de componente Airbus la Ghimbav. Avem politicieni corupti darmai compensam cu tehnicieni buni.

O publicatie umoristica de prestigiu din Regatul Unit afirma ca romanii au facut o afacere excelenta, deoarece batranele vapoare britanice care azi strabat rebotezate marile si oceanele sub pavilion romanesc sunt inca functionale

Prietenii stiu de ce ;-)

?!

"Romania a achizitionat anul trecut 228,45 milioane tone de carne de porc, in valoare de 385 milioane de euro"
Adica iese ca o tona d ecarne de porc ar costa aproximativ 1,25 euro. De unde au luat, sa imi cumpar si eu cateva tone?

 

Si yo

Vin cu camionul. . .

Calitatea articolelor de la Ziare.com

De foarte multe ori "se intampla" , sa spun asa, ca pe site-ul Ziare.com apar articole de stiri cu greseli grosolane in ceea ce priveste cifrele si nu numai. Si articolul de fata este un caz, asa cum unii cititori au remarcat in mod corect. Intrigant si frustrant insa este faptul ca Ziare.com nu publica NICIODATA o corectie, sau o scuza sau o avertizare cum ca ce se publica pe site-ul lor este de multe ori departe de adevar. Asta inseamna ca cititorii sunt ignorati de fiecare data cand avertizeaza despre greseli, omiteri si incoerente si ca scopul acestui site de stiri nu este in fapt acela de a informa corect publicul. Comportamentul jurnalistilor de la Ziare.com seamana , in aceasta privinta, cu comportamentul politicului : "cainii latra, caravana trece". Publicul este consumatorul de stiri, de adevar si nu politicul, stimati jurnalisti. Concentrati-va mai mult pentru a servi consumatorul si mai putin in a fi servili. Va multumesc anticipat!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor