Cea mai veche Dacie 1300 din Romania: Unde va fi expusa

Marti, 03 Mai 2016, ora 16:20
9426 citiri
Cea mai veche Dacie 1300 din Romania: Unde va fi expusa
Foto: Wikipedia/Abrimaal

Iubitori de automobile de epoca marca Dacia se vor intalni sambata, 7 mai, in Piata Sfatului din Brasov la un eveniment la care va fi prezentata si cea mai veche Dacie 1300 din tara noastra.

La editia din acest an a "Intalnirii Dacia Clasic", organizata de Retromobil Club Romania (RCR), vor fi expuse 50 de automobile cu varste de pana la 47 de ani, potrivit organizatorilor, transmite News.ro.

Vedeta acestui eveniment este cea mai veche Dacie 1300 din Romania, cu seria 00002, ce are elemente specifice primelor astfel de automobile fabricate la Mioveni, dupa cum a povestit Danut Crainiciuc, restaurator si proprietarul masinii.

"El a gasit masina in 2013 si a transformat-o dintr-o rabla pe GPL pregatita pentru REMAT, intr-o masina de parada", sustin organizatorii.

Dacia lui Ceausescu, in presa straina: Dotarile erau ultra-moderne pentru perioada comunista

La eveniment va fi prezenta si Dacia 10, sigla sub care a fost vandut, la export, masina de teren Aro 10.

"Masina e din primele tipuri. Mi-am dorit-o pentru ca vazusem una asemanatoare pe strada, cand eram mic. Multa vreme m-am imaginat la volanul ei cand voi implini 18 ani si voi avea permis", a declarat proprietarul automobilului, Dan Becheanu.

O alta aparitie rara este un Renault 12 TS, fratele din Franta al Daciei 1300, cu volan pe dreapta. Masina este adusa din Marea Britanie, pe platforma, pentru evenimentul de la Brasov.

Proprietar este violonistul roman Remus Azoitei, stabilit la Londra. Masina a fost declarata "cel mai frumos Renault 12 din Marea Britanie".

Ce masini vor mai face furori la Brasov

Cele mai multe automobile de la Intalnirea Dacia Clasic sunt Dacii 1300, model care a inceput sa se fabrice in Romania din 1969. Berlina cu patru usi, 54 de cai putere si tractiune pe puntea fata, un automobil modern in Europa anilor 1970, a fost produsa la Mioveni pana in 1981 si este un simbol puternic al istoriei auto a tarii.

In centrul Brasovului vor fi expuse si "sutici", asa cum sunt alintate de proprietari Daciile 1100, fabricate in Romania intre 1968 si 1971. Pe portie Uzinei de Autoturisme Pitesti au iesit doar 40.000 de Dacii 1100 si aproape toate au ajuns la REMAT.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#expozitie cea mai veche Dacie 1300, #cea mai veche Dacie 1300, #Dacia 1300 , #modele