Jurnalistii britanici, pe urmele succesului Dacia - AutoExpress: Care e secretul sau? (Galerie foto)

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 07:34
7694 citiri
Jurnalistii britanici, pe urmele succesului Dacia - AutoExpress: Care e secretul sau? (Galerie foto)

Jurnalistii unei publicatii britanice au calatorit in Romania pentru a descoperi mai multe detalii despre succesul inregistrat de Dacia, inclusiv in tara lor.

In 2013, au fost inmatriculate in Marea Britanie 17.146 de masini ale constructorului autohton, care a reusit sa eclipseze rivali precum Jaguar sau Alfa Romeo.

"Insa cum a putut un constructor auto relativ necunoscut, care provine din Romania, una dintre cele mai stricte tari din Europa de Est, sa ia cu asalt piata auto britanica?", se intreaba jurnalistii Auto Express.

Pentru a descoperi toate detaliile legate de povestea Dacia, jurnalistii britanici au facut o excursie in tara noastra, la sediul companiei.

Scurt istoric

Compania a fost fondata in 1966, sub numele de Uzina de Automobile Pitesti (UAP). La inceput, ea nu a produs modele proprii. Prima masina lansata sub aceasta marca a fost Dacia 1100, care era, de fapt, un Renault 8 cu un alt nume.

In perioada 1968-1972, au fost realizate doar 44.000 de unitati din acest model. In 1969, un alt automobil a intrat in productie, anume Dacia 1300, care era o copie a Renault 12.

El a avut o viata lunga, fiind construit pana in 2004, iar in tot acest timp a suferit doar cateva imbunatatiri.

Jurnalistii britanici noteaza ca, in timpul dictatorului Nicolae Ceausescu, Dacia a fost "oarecum sufocata", avand in vedere ca regimul comunist nu incuraja inovatia, ceea ce inseamna ca masinile nu erau imbunatatite foarte des.

Acest lucru a afectat relatia cu grupul francez Renault, care a taiat orice legaturi cu marca romaneasca.

Totusi, in perioada comunista, masinile Dacia au fost exportate in multe tari, inclusiv in Marea Britanie, in ciuda controalelor stricte. Totusi, ele nu s-au bucurat de un succes rasunator, avand in vedere ca tehnologia era una depasita.

Relansarea a avut loc in 1999, cand Renault a cumparat cea mai mare parte din actiunile companiei si a inceput sa faca transformari radicale, amintesc cei de la AutoExpress.

Locul unde se realizeaza design-ul masinilor Dacia

Vizita jurnalistilor britanici a inceput in Centrul de Design Dacia Renault.

"24 de persoane lucreaza aici. Avem designeri din Romania, Bulgaria si India", a precizat Geoff Gardiner, seful acestei divizii.

Tinerii talentati reprezinta un atu pentru Dacia, asa ca producatorul auto are proiecte in derulare cu scolile autohtone de profil, amnteste sursa citata.

Xavier Francois Lescourret, care conduce departamentul ce se ocupa de verificarea calitatii masinilor, a marturisit ca oamenii sunt multumiti de noile modele Dacia, avand in vedere ca sunt adesea comparate cu cele realizate de Skoda sau chiar de Volkswagen.

Raportul calitate-pret, dar si adaptarea la cerintele fiecarei piete, au determinat cresterea vanzarilor de la 23.000 de unitati, in 2004, la 430.000, in 2013.

Iar cifrele legate de productie sunt si mai impresionante, adauga sursa citata. Fabrica din Mioveni a produs 342.620 de masini, avand o capacitate de 1.390 de automobile pe zi, ceea ce inseamna cate unul la fiecare 55 de secunde.

Unde se testeaza masinile

Jurnalistii britanici s-au deplasat apoi in orasul Titu, care se afla la o distanta de o ora si jumatate de Bucuresti, la o fosta baza militara folosita in trecut de Nicolae Ceausescu.

In prezent, acolo se afla un centru modern, finalizat in 2010, unde sunt testate masinile Dacia.

"Avem aceleasi proceduri si standarde pe care Renault le aplica in toata lumea", a spus Sorin Buse, manager general la centrul tehnic din Titu, cel mai mare din regiune.

Acolo exista cele mai noi tehnologii in domeniul incercarilor si mijloacele necesare pentru a testa vehiculele si componentele, in diverse faze ale proiectelor. Mai mult, testele pe piste alterneaza cu simularile virtuale si cu incercarile efectuate cu ajutorul bancurilor.

Dacia Logan, in teste

Pe una dintre pistele centrului tehnic de la Titu, jurnalistii britanici au avut ocazia de a testa Dacia Logan 1, cel mai bine vandut model in Romania, care a fost lansat in 2004.

AutoExpress noteaza ca masina are dotari decente, insa interiorul pare demodat si monoton, "de parca ar fi mai veche de 10 ani". "Decizia sa nu vanda acest model in Marea Britanie a fost mai mult decat corecta", conchid jurnalistii britanici.

Comparand cu a doua versiune a Loganului (care se comercializeaza in Marea Britanie), ei au observat imbunatatiri subtile, dar semnificative, care ii ofera noului model un aspect mai potrivit pentru pietele europene de varf.

Care este secretul Dacia?

"Ce am vazut in Romania explica cu acuratete deciziile inspirate pe care le-au facut cei de la Dacia de la reintroducerea pe pietele din Marea Britanie si din restul lumii. (...) Cei implicati stiu ca raportul calitate-pret conteaza cel mai mult pentru acest constructor.

Este de remarcat si dorinta constanta de a aduce imbunatatiri si de a oferi consumatorilor o masina ieftina, care sa le depaseasca toate asteptarile. Unii ar putea spune ca Dacia se descurca mult mai bine decat orice alta companie", au incheiat cei de la AutoExpress.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Dacia laudata presa britanica, #Dacia presa britanica , #modele