Dacia risca amenzi de sute de milioane de euro - iata de ce

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 13:21
3396 citiri
Dacia risca amenzi de sute de milioane de euro - iata de ce
FOto: arhiva

Producatorii de automobile din Europa risca sa plateasca, anul viitor, amenzi de sute de milioane de euro, din cauza poluarii, ca urmare a unei noi reglementari europene, iar Dacia ar putea fi afectata semnificativ.

Noile norme comunitare impun noi praguri de poluare pentru masinile noi. Sumele vor fi platite in functie de emisiile de CO2. Mai precis, Bruxelles-ul a fixat, pentru anul viitor, drept obiectiv european un prag de 130 de grame de CO2 pe kilometru.

Aceasta valoare, coroborata cu alti factori, cum ar fi greutatea si alti factori tehnici, conduce la un prag de poluare, pentru fiecare producator auto, prag care, daca va fi depasit, vor fi platite amenzi, informeaza money.ro.

In aceste conditii, producatorii de automobile trebuie sa se concentreze pe scaderea poluarii, ceea ce de-a lungul anilor s-a tot intamplat, de la o medie, in 2006, de 161 de grame de CO2 pe km, la 140 de grame anul trecut.

O simulare facuta de PriceWaterhouseCoopers arata ca pe primul loc in topul perdantilor va fi Daimler, proprietarul marcii Mercedes, care ar trebui sa plateasca 2.000 de euro pentru fiecare masina vanduta, in total 1,1 miliarde de euro. Urmeaza Mazda si pe locul trei Dacia, producatorii ambelor marci de automobile urmand sa plateasca circa 1.800 de euro pentru fiecare masina inmatriculata anul viitor.

Dacia este una dintre cele mai poluante masini de pe continent, conform unui studiu realizat la inceputul acestui an cu datele pentru 2010. Masinile Dacia au inregistrat, anul trecut, un nivel al emisiillor de aproape 148 de grame de CO2 pe kilometru. Cel mai bun model al marcii, din acest punct de vedere, este Sandero, cu emisii de doar 108 grame.

Pragul de 130 de grame nu este final, la nivelul anului 2020, Comisia Europeana fixand pragul emisiilor la 95 de grame pe kilometru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Dacia amenzi emisii carbon, #masini poluante mediu , #modele