Dacia a trecut la euro 4, dar nu se grabeste cu euro 5

   


Sub presiunea aderarii la UE, constructorii romani de automobile au trecut la motorizari cu standardul de poluare euro 4. Dacia nu a anuntat cresterio de preturi - ce-i drept dupa ce unele costuri s-au si redus dupa aderare. Totusi, in timp ce pentru noi standardul euro 4 este o noutate, in Europa constructorii se pregatesc deja pentru euro 5 si euro 6. Desi vor imbunatati simtitor calitatea aerului pe care il respiram, noile standarde dau frisoane producatorilor locali de masini.Romania - cu doi ani in urma normelor euro 4Primele restrictii privind limitarea emisiilor de noxe (normele Euro 1), au fost implementate de constructorii europeni de automobile pana la 31 decembrie 1992. Euro 2 a devenit obligatoriu la 1 ianuarie 1997, iar Euro 3 la 1 ianuarie 2001. In ceea ce priveste normele Euro 4, ele au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2005, dar producatorii locali de autoturisme, Dacia si Daewoo, au fost obligati le introduca pana in momentul aderarii Romaniei, deci cu o intarziere de doi ani.Masinile diesel se vor scumpi cu 800 euro in 2-3 aniPachetul legislativ privind introducerea normelor de poluare euro 5 si euro 6, a fost propus de Comisia Europeana in decembrie 2005, dupa ce deja mai multe state si-au exprimat dorinta de a avea norme mai restrictive decat euro 4. Spre deosebire de normele anterioare, euro 5 se focalizeaza pe motorele diesel la care prin introducerea de noi filtre emisiile de particule (pulberi in suspensie) se reduc cu 80% , si iar emisiile de oxizi de azot, cu 20%. La autovehiculele pe benzina noul standard prevede reducerea emisiilor cu 25%. Pe langa imbunatatirea semnificativa a calitatii aerului, aceasta hotarare va avea ca efect - considera unul din principalii eu promotori, comisarul european Gunter Verheugen si "sustinere competitivitatii industriei auto europene, prin fabricarea de noi vehicule usoare echipate cu motoar diesel". Noile filtre se estimeaza ca vor creste pretul masinilor diesel cu circa 800 euro.Si producatorii romani trebuie ia in calcul euro 5 si euro 6Printre prevederile noului Regulament euro 5 se mai afla cresterea cerintelor de durabilitate pentru dispozitivele de control al poluarii de la 80.000 km la 160.000 km si obligativitatea producatorilor, dealerilor si service-urilor de a crea un sistem electronic cu informatii privind repararea si intretinerea vehiculelor. Noul Regulament propus de Comisia Europeana a fost votat de Parlamentului European la sfarsitul anului trecut, iar normele Euro 5 vor fi introduse pe piata auto din 1 septembrie 2009. Parlamentarii europeni au adoptat deja si urmatoarea etapa de reducerea a poluarii produse de masinilor: in 2014 normele euro5 vor fi inlocuite de Euro 6 - si mai restrictive.

Producatorii romani trebuie sa analizeze si ei impactul introducerii, in anii urmatori, a sistemului de emisii Euro 5 pentru noile autovehicule. Anul trecut n septembrie, la discutiile pe aceasta tema purtate la sediul Ministerului Integrarii constructorii si importatorii romani de autovehicule au dat asigurari ca vor fi pregatiti sa adopte noile standarde. Pentru producatorii romani de autovehicule acest lucru nu ar trebui sa fie deloc dificil, daca tinem cont ca Dacia beneficiaza de motorizari Renault, iar uzina Daewoo Craiova va fi preluata, probabil, tot de o mare companie care produce si pentru piata europeana.

Dacia nu are vocatia de a fi lider mondial in antipoluarePentru directorul comercial al Dacia dl Jacques Daniel, noile norme reprezinta insa mai degraba o durere de cap. Cu o logica de fier, el ne demonstreaza, ca in ciuda impozitelor romanesti care deja tin seama de norma de poluare a masinilor si a exemplului unor firme ca Toyota, care se afla in avangarda luptei antipoluare, ca pentru Dacia motorul euro 5 nu reprezinta decat un element care influenteaza negativ vanzarile.# Conform planurilor dvs., cand vor fi introduse noile norme de poluare euro 5 si euro 6 in fabricarea masinilor Dacia?

- Chiar din momentul in care acest lucru va fi obligatoriu - din cate stiu acum, in jur de anul 2010 pentru euro 5.

# Veti astepta ultimul termen legal pentru a reduce poluarea?

- Nu vom face asta neaparat de la inceput, pentru ca de fiecare data cand e introdusa o norma noua de poluare, ea are un cost ce se regaseste in pretul masinii. E clar ca data limita e pentru noi intotdeauna data legala. Afara doar daca autoritatile decid sa subventioneze masinile echipate cu astfel de motoare, cum a facut de pilda Germania cu euro 4: atunci am putea lua in calcul introducerea normelor inainte de data limita.

# Credeti ca vanzarile de masini Dacia depind in primul rand de pretul scazut?

- Clientul intreaba intai de pret, apoi cat e de sigura masina, care e nivelul ei de performanta, iar nivelul de poluare este lucrul de cel mai mic interes. El gandeste intr-o maniera oarecum egoista: nu-si pune problema cat de mult polueaza masina pe care o conduce, si de aceea de fiecare data au existat masuri de stimulare fiscala din partea guvernelor pentru introducerea anumitor norme. Nu cred ca exista un constructor in acest moment care sa produca in avans masini echipate cu euro 5 sau euro 6.

# Nu credeti se poate face un blazon al unui constructor si din protejarea mediului? Cunoasteti ca atunci cand s-a produs masina de 5.000 euro, majoritatea clientilor au preferat modelul mai echipat, de 8.000 de euro.

- Stiu, si a fost cu atat mai bine pentru noi. Dar aici e o chestiune de business: e suficient sa vedeti strazile din Bucuresti ca sa va dati seama ca nu exista deloc o preocupare a oamenilor pentru cat de mult polueaza masina lor. Noi suntem intr-un mediu concurential - cel al automobilelor-, iar Dacia nu are vocatia de a fi lider mondial in domeniul deschiderii de norme anti-poluare. Important pentru noi e sa oferim pe piata din Romania un produs care sa corespunda din punctul de vedere al raportului prestatii/pret. In fine, vom fi la nivelul euro 5 si euro 6 atunci cand va fi cazul, dar nu vom fi lideri, si nu vom anticipa.

# Mai produceti si Dacii euro 3?

- In acest moment la Mioveni toate masinile care sunt destinate pietei romanesti sunt echipate cu motor euro 4 - desi acest lucru a inseamnat pentru noi costuri de circa 200 euro in plus. Masinile produse pentru a fi vandute pentru alte piete, cum ar fi Ucraina, unde se cere doar euro 3, sunt euro 3. La fel, masinile Logan fabricate in Maroc pentru piata locala - de asemenea o piata euro 3.

Duminica, 07 Ianuarie 2007, ora 08:57
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 642 ori

Cele mai citite stiri
UN NOU MAGAZIN SE VA DESCHIDE IN PITESTI
Un nou magazin se va deschide in Pitesti. Spaniolii de la Eurekakids intentioneaza sa deschida in ...
Nunta in strada... ultima fita
Tweet Mare tambalau, mare pe strada Sfanta Vineri din Pitesti in ziua de sambata. La un moment dat, ...
(VIDEO) ACUM: PARCAREA VIVO! PITESTI, INUNDATA
Acum: Parcarea Vivo! Pitesti, inundata. Ploaia torentiala cazuta in aceasta seara in Pitesti a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor